Jag har fått den kanske mest intressanta frågan i min mailkorg någonsin; hur skulle jag investera 40 miljoner kronor? 40 miljoner är lika mycket som jag har i portföljen idag, om du multiplicerar det med 62,5.

Vid första anblick kanske man trodde att det här bara var ett skämt men faktum är att historian bakom mailet och bemötandet från personen som ställde frågan var väldigt trovärdigt och seriöst. Tyvärr kommer jag av anonymitetsskäl inte gå in på mer vart pengarna kommer ifrån, det får ni överlåta till er fantasi.

Sedan vill jag passa på att nämna att allt ni läser här inte ska ses som en rekommendation, men då tar jag inte heller betalt för mina rekommendationer 🙂 Gör alltid din egna analys, yada yada

 

Investeringen

Pengahögen

Det här är som ni kan förstå galet mycket pengar. Som ni minns skrev jag tidigare hur man kan uppnå 25.000 kr i utdelning varje månad med en betydligt mindre portfölj. Tänk då vad 40 miljoner kan göra…

Hursomhelst så tycker jag att dessa pengar måste börja arbeta snarast för att föda nya pengar. Men det här är en helt otrolig summa och jag har varken utbildning eller erfarenhet av att investera såhär pass mycket pengar.

Allt det jag skriver är bara hur jag tänker just nu och hur jag skulle gå tillväga med nuvarande erfarenhet och kunskap. Det jag verkligen inte skulle göra är att gå till banken och fråga om råd, inte efter mitt sparande med 17% i avgift.

Tidshorisont

Tidshorisonten angavs vara 5-10 år.

Faktum är att jag nog skulle avråda till investeringar på börsen om horisonten enbart var 5 år, det tycker jag är snäppet för kort tid. på 8-10 år har vi däremot mycket mer marginal och en troligtvis fin avkastning att se fram emot.

Börsen kommer alltid röra dig uppåt på lång sikt. Om det skulle vara så att börsen går ner vid slutet av investeringen, d.v.s. år 9 eller 10, så har du ändå fått en fin avkastning längs resan. Går den ner i början så har du troligtvis en fin tid efteråt att se fram emot.

 

Bolagen

När det kommer till vad du ska investera i så finns det en uppsjö av filosofier och det finns säkert lika många taktiker som det finns investerare där ute. Som ni vet gillar jag att investera lite tryggare – med en lägre risk men då också med en lägre potential.

Hur tråkigt det än må låta så hade jag valt en stabil grund med investmentbolag. De flesta investmentbolagen har överavkastat OMXS30 över tid och du får en stabil ledning av kött och blod då de själva är ägare. Dessutom till en väldigt låg avgift.

 

Grundbolagen – 50%

Investor A

Kinnevik B

Latour

XACT OMXSB Utd – börshandlad fond

Avanza Global – världens billigaste globalfond

Med ovanstående innehav tycker jag att du får en riktigt stabil grundplatta som du inte behöver vara särskilt orolig för eller se över allt för ofta. Det räcker med att fortsätta fylla på i dessa så tror jag att det kommer ge bra resultat över tid. Så har det i alla fall sett ut historiskt

XACT OMXSB utd har har skrivit om här men är egentligen en börshandlad Sverigefond med bra spridning och låg avgift där du dessutom får utdelning för din investering.

Avanza levererade nyss världens billigaste globalfond som också finns listad ovan. Då får du ytterligare spridning till rejält låg avgift.

 

Separata bolag – 40%

Även om ovanstående helt klart skulle räcka så är det aldrig fel att sprida själva bolagsrisken ytterligare. Här har jag många favoriter som återfinns i min portfölj men några av mina favoriter just nu är.

Exempel:

  • Castellum
  • Hufvudstaden (Notera- A aktien!)
  • Skanska
  • Axfood
  • Atlas Copco (finns redan i Investor A)
  • Handelsbanken
  • Holmen
  • Nibe
  • MTG

Viktigt är att du här måste göra din hemläxa och läsa vad du investerar i. Exemplen ovan är dock stabila bolag som kunnat prestera fint historiskt sett. Dock gillar jag inte begreppet ”byrålåde-aktie” då jag tycker att man ständigt bör utvärdera respektive bolag för att se om det är värt att behålla.

Antalet tycker jag ska vara 10-15. Så sänker du bolagsrisken med sprider även riskerna ytterligare då Investmentbolagen som ligger till grund innehåller många bolag i sig.

 

En gnutta småbolag – 10%

För att krydda det lite extra och då tidshorisonten ändå är relativt lång så hade jag nog valt en småbolagsfond också. Då är min favorit Didner & Gerge Småbolagsfond som givit en fantastisk avkastning över tid. Relativt låg avgift i förhållande till historisk avkastning.

 

När och hur mycket ska jag köpa?

Om jag skulle välja så skulle jag nog inte köpa för hela kakan direkt utan sprida ut summan på 1,5 – 2 år. Det är väl ingen nyhet att vi befinner oss på en rätt hög nivå nu men att vänta tills börsen går ner skulle jag aldrig göra. Den största risken är när du ligger utanför marknaden.

Sprider du köpen hinner du också känna av situationen mer och det blir även psykiskt lättare om det kommer en större nedgång.

 

Köpen

Om du satsar på att investera allt under 2 år så skulle det innebära 20 miljoner/år och alltså lite drygt 1,6 miljoner/månad. En helt sjuk summa nu när jag tänker på det.

Skulle vi leka med exemplet ovan med 1,6 miljoner per månad så skulle det således bli:


Grundbolagen: 5 innehav, 50% = 160 000 kr / bolag / månad – totalt 800 000 kr

Separata bolag: 10 innehav, 40% =  64 000 / bolag / månad – totalt 640 000 kr

Småbolagsfond: 160 000 / månad

TOTAL SUMMA att investera per månad: 800 000 + 640 000 + 160 000 = 1,6 miljoner per månad


 

Courtaget

Du specificerade i mailet att du redan skapat ett konto hos Avanza samt att du valt ISK. HELT RÄTT!

Ska du köra på det jag räknade ovan skulle jag helt klart lägga mig på fastpris då det rör sig om så stora summor och detta passar affärer över 143 500 kr. Då betalar du 99 kr i courtage fast pris för varje köp, vilket är sjukt lågt ändå med tanke på summan.

Notera att det kanske inte passar till de mindre bolagen där du investerar 64 000 kr åt gången men då kan du ju göra så att du köper det dubbla i ett bolag en månad och sedan skiftar du mellan.

 

Varför inga spektakulära utdelningsbolag?

Många kanske funderar på varför jag inte valt något bolag som t.ex. Johnson & Johnson, 3M company eller Coca-Cola.

Anledningen är mest för att det tar tid innan utdelningshöjningarna ”tar fart på allvar”. Visst är 5-10 år en rätt lång horisont men jag har lite längre än så. Under 10 år tycker jag att god totalavkastning och relativt hög direktavkastning duger fint.

 

Eventuellt lite ränta också

Något du kan göra är också att placera lite i räntor för att få ännu mer stabilitet i investeringarna. Inte för mycket dock!

Jag skulle väl kanske säga att du kan ta 10% från de mindre bolagen och placera i räntor. Hade jag valt så skulle jag nog köra Lendify då dessa erbjuder en löptid på 10 år.

Vill du kan du även utnyttja min inbjudningslänk. Då får du 500 kr extra att investera hos Lendify och då blir totalen du ska investera alltså 40 000 500. Inte illa 😉

lendify

 

Slutsummering – NOTERA

Jag har aldrig någonsin investerat såhär stora summor och har absolut ingen erfarenhet av det. Det jag gjort är att tänka hur jag faktiskt skulle göra idag om någon eller några kom och lade 40 miljoner i min hand.

Vissa må tycka att det jag skrivit ovan är löjligt men jag ville ändå ge dig ett så pass bra svar som möjligt utifrån det jag ännu lärt mig. Om du nu ska investera dessa pengar bör du nog fråga andra om råd också och samla kunskapen du får för att bilda dig en egen uppfattning.

Men gå inte till banken, de vet oftast inte bäst.

Självklart skulle jag investera pengarna, slöseri vore det annars. Jag skulle dessutom kunna leva riktigt rackarns bra på bara avkastningen och säkert hade jag sagt upp mig från jobbet redan idag.

 

 

24
0
Kommentera gärna :)x
()
x