XACT OMXSB utd. En svensk fond som sprider risken mellan 80-100 bolag och som dessutom lämnar utdelning till dig som investerare, hur låter det? Låter det intressant borde du definitivt läsa det här inlägget om XACT OMXSB utd som jag själv investerat i ett tag.

 

XACT OMXSB utd är en börshandlad fond (ETF) som normalt sett investerar i Stockholmsbörsens 60-80 största och mest likvida bolag.

Vad är en ETF?

Med enkla ord skulle man kunna säga att en ETF (Exchange Traded Fund, eller på svenska Börshandlad Fond) liknar en vanlig indexfond med låga avgifter men som handlas som en aktie. Handlar du en fond får du oftast vänta någon dag innan köpet går igenom, detsamma gäller sälj. Det gäller inte med en ETF.

Tänk även på att du betalar courtage (köp- och säljavgift) när du handlar en ETF.

Den stora skillnaden är däremot att den här fonden faktiskt lämnar en utdelning till ägarna, vilket du Inte får om du exempelvis investerar i Avanza Zero.

 

Visste du?

XACT är nordens största utgivare av ETF:er. Det finns även andra alternativ inom familjer och dessa hittar du här. En annan populär fond bland oss bloggare är XACT Högutdelande.

 

Kort fakta

Antal bolag:  80-100 största och mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen

Förvaltningsavgift: 0,15%

Utdelningsmånad: normalt i juni varje år (utdelningen brukar fastställas i början av juni)

Utdelning: normalt 3-4% av den rådande kursen. Alltså 3-4% i direktavkastning

Genomsnittlig årsavkastning senaste 5 åren: 12,7%

 

Kursutveckling

XACT OMXSB utd Kursutveckling

XACT OMXSB utd Kursutveckling

Grafen är hämtad från www.xact.se

Omxsb utdelningshistorik – alla utdelningar

Fondens utdelning grundar sig på kursen av fonden vid angivet tillfälle och är normalt 3-4% av den här kursen. Man kan alltså säga att direktavkastningen är 3-4%.

Om index därigenom går dåligt så kan man förvänta sig att utdelningen blir lägre och vice versa. Normalt sett så fastställs utdelningen för året under juni månad för att sedan delas ut mot slutet av juni.

Såhär har utdelningen sett ut tidigare år. Grafen har jag skapat själv och visar hur mycket utdelning du fick för respektive andel hos OMXSB Utd.

 

Courtage

Då ETF:en handlas på Stockholmsbörsen blir minimicourtaget hos Avanza 1 kr. Detta förutsätter att du handlar med Courtageklass Mini, vilket jag gör.

Just nu står kursen i 427 kr. Det innebär att jag får betala 1 kr i avgift om jag handlar 1 andel.

 

Kom ihåg avgiften

Värt att poängtera är avgiften på 0,15%. Fondavgiften för XACT Högutdelande är dubbelt så hög, nämligen 0,3%.

Precis som hos andra fonder med förvaltningsavgift tas 1/365 av avgiften ut varje dag, så du behöver inte vara rädd att en större avgift tas ut i slutet av året.

Man bör alltid ta sig en funderare över vad avgiften har för betydelse i det långa loppet. Risken är att mycket av kapitalet “äts upp”.

Om du investerar 100.000 kr i den här ETF:en med 11% i avkastning varje år (utan att återinvestera) och med en avgift på enbart 0,15% så har du ändå efter 30 år betalat nära 40.000 kr i enbart avgifter. Värt att tänka på.

 

Min åsikt

Jag har tidigare varit emot fonder. Det är ett superbra sätt att investera på ifall du inte vill lägga ner tid och energi men jag vill hitta det roliga med att investera. Genom att manuellt föra över en del av lönen och handla aktier kontinuerligt finner jag glädje.

XACT OMXSB utd skiljer sig. Här får vi 3-4% direktavkastning årligen som vi kan återinvestera som vi vill, vilket gör det hela mycket roligare. Att blanda fondsparande med aktier är dessutom inget dåligt alternativ.

Avgiften på 0,15% tycker jag är försvarbart. När jag sparade i fonder försökte jag välja fonder med så låg avgift som möjligt. I jämförelse har SPP Aktiefond Sverige en avgift på 0,22%.

Hade gärna sett att utdelningen delades upp och lämnas till ägarna 2 gånger per år i stället för 1, men det är ju givetvis en smaksak.

Handlade faktiskt en andel av fonden idag, med förhoppningen att öka mer framöver

0 0 votes
Article Rating
6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x