Aktiepoddar och ekonomipoddar är min klart största källa till information och kunskap. Därigenom vill jag nu med stor glädje presentera mina främsta podcasts inom området Ekonomi, Aktier, Sparande och Personlig utveckling.

Den här listan med aktiepoddar har jag förfinat år efter år. Däremot har jag sparat listan sedan 2017 för att på så vis kunna jämföra med denna längre fram.

 

Aktiepoddar

Tiden då Sparpodden i princip var ensam på marknaden är long gone. Idag finns det en uppsjö av aktiepoddar att aktivera öronen med och jag har genom åren bildat en uppfattning om vilka som du kan nyttja på allra bästa sätt.

Här delar jag med mig om vilka ekonomi- och aktiepoddar jag tycker är allra bäst för tillfället och jag ser kontinuerligt till att uppdatera den här listan.

Så spänn fast er, nu kör vi!

 Varför Aktiepoddar?

Det finaste med podcasts är att du kan lyssna på dem vart som helst. Jag brukar lyssna på väg till- och från jobbet, när jag springer eller när jag städar. Du kan verkligen få de tråkiga sysslorna att bli roliga tack vare poddar. Hur bra är inte det?

En annan anledning till varför du bör lyssna är att du ständigt får rykande färsk aktieinformation. Dessutom utvecklar poddar din allmänbildning och du får en ökad förståelse kring hur saker och ting händer ihop.

Själv tycker jag inte om att läsa långa texter och redogörelser utan jag tycker om mer levande innehåll. Därför förespråkar jag podcasts då det sällan blir tråkigt. Välj dina favoriter inom poddvärlden och låt kunskapen flöda!

och du… det bästa av allt. Poddar är gratis 🙂

 

 

Hur lyssnar jag på aktiepoddar?

iPhone – jag själv har iPhone och brukar lyssna via Apples egna Podcaster. Det finns givetvis brister med denna men om du ger dig tid till att lära dig appen så blir den faktiskt riktigt bra. Om du verkligen inte gillar Podcaster så finns det här en lista över alternativ.

Andoid – jag har hört att Acast är den bästa till Android men har själv inte testat den. För ett tag sedan rullade Anroid ut en redan installerad app för dig att använda, mer om det kan du läsa här.

Dator – på datorn brukar jag lyssna från Sound Cloud. Det är bara att surfa in och sök efter just din podcast i sökfältet så får du upp de senaste avsnitten. Annars funkar Spotify prima och här får du även upp bra förslag som passar vad du tidigare lyssnat på.

Mina topp 10 ekonomipoddar

Här har vi den alltså! Min topp 10 podcasts sorterade i fallande ordning. Den högst upp är alltså den podd som jag tycker ger mig allra mest och som jag gillar skarpast.

1. Investerarens Podcast

Investerarens podcast har länge legat etta på min lista och i år är inget undantag. Detta med all rätt!  Jag tycker att du helt klart inte kan hitta något bättre när det kommer till aktiepoddar. Klockrent och en 10 av 10 helt utan tvekan.

Nicklas Andersson a.k.a. Investeraren är eldsjälen som driver den här podcasten och jag har tidigare sagt att Nicklas skulle kunna driva en podd om fönsterputsning och den skulle fortfarande vara intressant.

Vissa som gästar podden kan kännas lite tråkiga, men i regel bjuds det på väldigt spännande gäster.

”Mycket spännande intervjuer, inte alls för svår kunskapsnivå och en hel drös av engagemang” – så lyder min motivering.

Stort grattis!

 

2. Kvalitèts Aktiepodden

”Kvalitéts Akschiepodden” är en podd som verkligen visar vad ordet kvalité innebär. Här ligger fokus på att hitta bolag vars aktier är undervärderade (värdeaktier) och där det kan finnas köplägen.

Du får en ökad förståelse bland de lite mindre bolagen (mid-cap) som kanske inte pratas om allt för mycket där ute. Mycket bra grund i din podcastportfölj.

Trots att podden kanske inte tar upp så mycket beträffande utdelningsinvesteringar så har man för avsikt att varje år plocka ut en utdelningsportfölj som de sedan redogör för i avsnitten.

 

3. Börspodden

Det här är egentligen en sjuk jäkla podd. Gillar du inte att lyssna på negativt snack så bör du inte ta med denna, för det blir det mycket av här. Äger du Mekonomen borde du inte heller lyssna.

Johan och John pratar mycket bolag och jag tycker främst att den här podden är bra vid rapportsäsongen då det pratas mycket rapporter.

Börspodden har karaktär, helt klart! Kanske en av de mest underhållande aktiepoddarna där ute.

 

4. EFN Marknad

EFN börslunch har ersatts med EFN Marknad. Konceptet är dock detsamma och det här är fortfarande ett gyllene  

Här får du ett avsnitt varje vardag och i regel är det mycket spännande innehåll. Frekvensen gör att du ständigt kan hålla dig up-to-date kring vad som händer och fötter där ute. Oftast är det intressanta gäster på besök.

Det pratas väldigt mycket bolag och knappt något kring sparande och allmänt investerings-tänk. Men det är bra, för jag behöver en podd där kan öka min kunskap beträffande bolagen.

5. Sparpodden

Jag vet att många säger att Sparpodden var bättre på Gùnter Mårders tid. Samtidigt tycker jag att podden repat sig rejält allt sedan Alexander Gustavsson trädde in i rampljuset.

Här pratas det vilt om olika saker och allt som oftast kommer det spännande ämnen på agendan. Det finns en uppsjö av avsnitt så är du sugen på att inta rejält med aktiekunskap så har du lite att göra.

6. Avanzapodden

Det här är verkligen podden för dig som är lite nyare på börsen. Dock så tycker jag om repetition och även jag lär mig mycket av att lyssna Avanzapodden.

I podden hittar vi Johanna Kull och Nicklas Andersson som utgör en fantastisk duo. Med andra ord knep Nicklas 2 st topp-6 platser i den här listan.

Bortsett från investeringskunskap så får du även en hel del riktigt spännande statistik presenterad. Avsnitten känns levande och inte alls tråkiga.

7. Börsplus

Börsplus är en podd som kanske inte är lika allmänt känd som ovanstående i listan. Anledningen till en topp 10 placering är att det diskuteras mycket bolag och att man sammanfattar deras analyser på spännande case.

Podden kan kännas lite stel när man lyssnar på den och jag önskar att man hade kunnat sväva ut och våga lite mer. Innehåller är dock klockrent.

8. Penserpodden

Det här är en podd som rätt nyligen trillat in på listan men som har stor potential. Chansen är nog att denna kommer kunna klättra i rangordning då jag börjar gilla den mer och mer.

Penserpodden är en podd om aktier, börs och marknad där några av de mest framstående förvaltare och analytiker går igenom allt från både stora och små bolag till att diskutera aktuella case samt ger personliga åsikter inom sina expertisområden.

9. Market Makers

Market Makers är en podd där mycket står på menyn. Här går det undan och det pratas en hel del fikonspråk som inte förklaras direkt, varpå den här podden passar den lite mer avancerade lyssnaren.

Spännande intervjuer och mycket bolagssnack från både Sverige och utrikes. En lite mer avancerad nivå på denna.

 

10. Rika tillsammans

Rika Tillsammans och Jan Bolmessons Rika-Tillsammans-Portfölj var egentligen startskottet för min egen investeringsresa. Det bästa med den här podden är att man verkligen djupdyker kring viktiga teorier och områden inom sparande och allmänt investeringstänk.

Sällan tas specifika bolag upp i podden.

 

”Listan är felaktig. Det finns bättre poddar…”

Det är mycket möjligt att det finns bättre poddar om sparande, ekonomi och aktier. Dock så är den här listan framtagen utifrån mitt egna perspektiv och ordningen reflekterar de poddar som ger mig mest och som jag ser mest fram emot att lyssna på.

Du är dock välkommen att skriva i kommentarsfältet längre ner om du tycker annorlunda så kan vi ha en öppen diskussion kring detta. Det vore roligt 🙂

 

Övriga ekonomipoddar

Utöver min lisa så finns det många andra poddar värt att nämna. Dessa lyssnar jag på ibland men inte löpande.

 

Börssnack med Hansén och Olavi – Börssnack med Hansén och Olavi, som är en av de största finanspoddarna, handlar om börsen och allt annat relevant som styr de finansiella marknaderna. Den riktar sig till alla som har ett intresse för aktier och investeringar.

Prata Pengar –  AVSLUTAD sänds inte längre utan Nicklas och Philip gjorde sitt sista avsnitt för en tid sedan. Efter det hamnade Nickas i Investeraren Podcast och Philip i Aktiekompisar.

Trots att podden nu är slut så tycker jag att den här förtjänar en plats bland mina aktiepoddar. Det händer fortfarande att jag går tillbaka till avsnitt och lyssnar för att minnas den här storhetstiden.

AktiekompisarAVSLUTAD Aktiekompisar är ytterligare en podd för dig som är lite nyare på börsen och är Unga Aktiesparares egna podd. Jag tycker podden är kalas men oftast kan det bli snack om mycket annat och det är lätt att ämnet glider ifrån

Fill or Kill – riktar sig kanske lite mer mot day-tradern, alltså de som vill försörja sig genom att kortsiktigt köpa och sälja aktier. Det blir en hel del fikonspråk men samtidigt tycker jag att man lär sig en hel del av att lyssna på detta då den skiljer sig en hel del. Dessutom är det lite rolig jargong i många avsnitt, vilket jag gillar

Aktiepodden – aktiespararnas egen poddcast som kommer ut rätt sällan. Finns dock värde att lyssna på denna då det oftast blir intressant information kring bolagen.

Mad Money – Utländsk podcast med Jim Cramer från wall street. Här får du lära dig mycket kring hur du investerar pengar på bästa sätt samt hur du undviker vissa vanliga misstag.

Björnfällan – också en podd inriktad mot mer aktiv handel såsom Fill or Kill. Inte lyssnat på allt för mycket.

BörskollAVSLUTAD avslutad podcast där det diskuterades småbolag, aktier och placeringar. Podden avslutades för att den tog för mycket tid.

BREAKIT – Breakits podcast levererar varje vecka de hetaste nyheterna och de skarpaste kommentarerna om svenska startups och techbolag

 

716
0
Kommentera gärna :)x
()
x