Aktiepoddar och ekonomipoddar är min klart största källa till information och kunskap. Därigenom vill jag nu med stor glädje presentera mina främsta podcasts inom området Ekonomi, Aktier, Sparande och Personlig utveckling.

För rolighetens skull har jag sparat listan sedan 2017 för att på så vis kunna jämföra med denna längre fram.

Tiden då Sparpodden i princip var ensam på marknaden är long gone. Idag finns det en uppsjö av poddar att aktivera öronen med och jag har genom åren bildat en uppfattning om vilka som du kan nyttja på allra bästa sätt.

Så spänn fast er, nu kör vi!

 

Varför Poddar?

Poddar kan du lyssna på i princip vart som helst. Jag brukar lyssna på väg till- och från jobbet, när jag springer eller när jag städar. Du kan verkligen få de tråkiga sysslorna att bli roliga tack vare poddar. Hur bra är inte det?

En annan anledning till varför du bör lyssna är att du ständigt får rykande färsk information. Dessutom utvecklar poddar din allmänbildning och du får en ökad förståelse kring hur saker och ting händer ihop.

Själv tycker jag inte om att läsa långa texter och redogörelser utan jag tycker om mer levande innehåll. Därför förespråkar jag podcasts då det sällan blir tråkigt. Välj dina favoriter inom poddvärlden och låt kunskapen flöda!

 

 

Hur lyssnar jag?

iPhone – jag själv har iPhone och brukar lyssna via Apples egna Podcaster. Det finns givetvis brister med denna men om du ger dig tid till att lära dig appen så blir den faktiskt riktigt bra. Om du verkligen inte gillar Podcaster så finns det här en lista över alternativ.

Andoid – jag har hört att Acast är den bästa till Android men har själv inte testat den. För ett tag sedan rullade Anroid ut en redan installerad app för dig att använda, mer om det kan du läsa här.

Dator – på datorn brukar jag lyssna från Sound Cloud. Det är bara att surfa in och sök efter just din podcast i sökfältet så får du upp de senaste avsnitten.

Mina topp 10 ekonomipoddar

Här har vi den alltså! Min topp 10 podcasts sorterade i fallande ordning. Den högst upp är alltså den podd som jag tycker ger mig allra mest och som jag gillar skarpast.

1. Investerarens Podcast

En relativt ny podd och den sanna efterträdaren efter podden PrataPengar (längre ner på listan). Jag tycker att du helt klart inte kan hitta något bättre när det kommer till aktiepoddar. Klockrent och en 10 av 10 helt utan tvekan.

Nicklas Andersson a.k.a. Investeraren är eldsjälen som driver den här podcasten och jag har tidigare sagt att Nicklas skulle kunna driva en podd om fönsterputsning och den skulle fortfarande vara intressant.

“Mycket spännande intervjuer, inte alls för svår kunskapsnivå och en hel drös av engagemang” – så lyder min motivering.

Stort grattis!

 

2. EFN Börslunch

Här får du ett avsnitt varje vardag och i regel är det mycket spännande innehåll. Frekvensen gör att du ständigt kan hålla dig up-to-date kring vad som händer och fötter där ute.

Det pratas väldigt mycket bolag och knappt något kring sparande och allmänt investerings-tänk. Men det är bra, för jag behöver en podd där kan öka min kunskap beträffande bolagen.

3. Sparpodden

Jag vet att många säger att Sparpodden var bättre på Gùnter Mårders tid. Samtidigt tycker jag att podden repat sig rejält allt sedan Alexander Gustavsson trädde in som medlem.

Här pratas det vilt om olika saker och allt som oftast kommer det mycket spännande ämnen. Det finns galet många avsnitt så är du sugen på att snappa upp rejält med aktiekunskap så har du lite att göra

4. Kvalitèts Aktiepodden

“Kvalitéts Akschiepodden” är en rätt så ny podd men som ändå seglat upp rejält på min lista. Den här skiljer sig lite från andra då fokus ligger på att hitta bolag vars aktier är undervärderade (värdeaktier) och där det kan finnas köplägen.

Här får du även ökad förståelse bland de lite mindre bolagen (lägre mid-cap) som kanske inte pratas om allt för mycket där ute. Mycket bra grund i din podcastportfölj.

5. Börspodden

Det här är egentligen en sjuk jäkla podd. Gillar du inte att lyssna på negativt snack så bör du inte ta med denna, för det blir det mycket av här. Äger du Mekonomen borde du inte heller lyssna.

Johan och John pratar mycket bolag och jag tycker främst att den här podden är bra vid rapportsäsongen då det pratas mycket rapporter kring mina bolag.

6. Avanzapodden

Det här är verkligen podden för dig som är lite nyare på börsen. Dock så tycker jag om repetition och även jag lär mig mycket av att lyssna på denna.

I podden hittar vi Johanna Kull och Nicklas Andersson som utgör en fantastisk duo. Med andra ord knep Nicklas 2 st topp-6 platser i den här listan.

Bortsett från investeringskunskap så får du även en hel del riktigt spännande statistik presenterad. Avsnitten känns levande och inte alls tråkiga.

7. Fill or Kill

Fill or Kill riktar sig kanske lite mer mot day-tradern, alltså de som vill försörja sig genom att kortsiktigt köpa och sälja aktier.

Det blir en hel del fikonspråk men samtidigt tycker jag att man lär sig en hel del av att lyssna på detta då den skiljer sig en hel del. Dessutom är det lite rolig jargong i många avsnitt, vilket jag gillar

8. Framgångspodden

Trots att det här inte är en podd om aktier och börsen så är det helt klart en favorit i min lista. Här får du som lyssnare mängder av tips kring hur du kan bli mer framgångsrik samt hur du kan förbättra din vardag till en mer hälsosam och lycklig sådan.

Då vi enbart lever en viss tid är det viktigt att göra det bästa av tiden, och Framgångspodden kan verkligen hjälpa dig med detta.

9. Aktiekompisar

Aktiekompisar är ytterligare en podd för dig som är lite nyare på börsen och är Unga Aktiesparares egna podd. Jag tycker podden är kalas men oftast kan det bli snack om mycket annat och det är lätt att ämnet glider ifrån. Att första avsnittet heter Våga vägra utdelning?! gör väl inte saken bättre för mig.

Trots det så tycker jag ändå podden håller hög kvalité och detta hade nog varit en topp-pick för mig om jag var lite nyare i investerar-världen.

10. Prata Pengar

Prata Pengar sänds inte längre utan Nicklas och Philip gjorde sitt sista avsnitt för en tid sedan. Efter det hamnade Nickas i Investeraren Podcast och Philip i Aktiekompisar.

Trots att podden nu är slut så tycker jag att den här förtjänar en plats bland mina aktiepoddar. Det händer fortfarande att jag går tillbaka till avsnitt och lyssnar för att minnas den här storhetstiden.

Philip och Nicklas var helt klart den bästa duon inom poddvärlden, helt klart!

“Listan är felaktig. Det finns bättre poddar…”

Det är mycket möjligt att det finns bättre poddar om sparande, ekonomi och aktier. Dock så är den här listan framtagen utifrån mitt egna perspektiv och ordningen reflekterar de poddar som ger mig mest och som jag ser mest fram emot att lyssna på.

Du är dock välkommen att skriva i kommentarsfältet längre ner om du tycker annorlunda så kan vi ha en öppen diskussion kring detta. Det vore roligt 🙂

 

Övriga ekonomipoddar

Utöver min lisa så finns det många andra poddar värt att nämna. Dessa lyssnar jag på ibland men inte löpande.

 

Aktiepodden – aktiespararnas egen poddcast som kommer ut rätt sällan. Finns dock värde att lyssna på denna då det oftast blir intressant information kring bolagen.

Mad Money – Utländsk podcast med Jim Cramer från wall street. Här får du lära dig mycket kring hur du investerar pengar på bästa sätt samt hur du undviker vissa vanliga misstag.

Market Makers – Market Makers är en investeringspodcast fullmatad med bolagsanalyser, trendspaningar och spännande gäster.

Björnfällan – också en podd inriktad mot mer aktiv handel såsom Fill or Kill. Inte lyssnat på allt för mycket.

Börskoll – avslutad podcast där det diskuterades småbolag, aktier och placeringar. Podden avslutades för att den tog för mycket tid.

BREAKIT – Breakits podcast levererar varje vecka de hetaste nyheterna och de skarpaste kommentarerna om svenska startups och techbolag

 

Share This