DI Skrev nyligen om en portfölj som skulle kunna ge dig 25.000 kr varje månad. Även om man aldrig ska kopiera någon så kan det alltid finnas saker och ting att lära sig genom att kika på andras spelare i portföljen.

Det är väl alla investerares stora dröm att kunna leva på sitt kapital. Jag vet inte vad ni tycker men för 25.000 kr skulle jag kunna leva riktigt bra. Framförallt skulle jag kunna planera upp alla dagar precis som jag vill, vilket hade varit kalas. Pengar genom passiv inkomst gör att du kan leva ditt liv som du vill och inte måste.

Portföljen är uppsatt av 3 olika delar:

  • Svenska aktier
  • Amerikanska aktier
  • Preferensaktier

 

Totalt portföljvärde för dessa aktier är alltså 7 396 247 kr och för detta kan du alltså få en portfölj som skjuter ut 25.000 kr varje månad.

 

Vad blir skatten?

Sedan får vi ju tänka på att det blir skatt på kalaset också Har du den här feta summan på ditt ISK/KF så blir den ungefärliga skatten 33.000 kr. Så du får en ”lön” på 300.000 kr/år (25.000kr * 12) så är den här skatten 11%. Det här beräknat på stadslåneräntan på 1,49%.

Det är många bolag i ovanstående tabell som jag har mindre koll på. Däremot är det många jag äger i min egna portfölj. Jag är väl lite fundersam till varför man inte tagit med varken Castellum eller Hufvudstaden som är de kanske mest stabila utdelningsbolagen inom Sverige.

På tal om min portfölj så har jag inte hunnit uppdatera den för juli ännu. Men lovar att göra det efter min resa.

 

Tänk även på utdelningstillväxten

Den här portföljen innehåller dessutom en rätt så stor mängd preferensaktier. Det behöver ju egentligen inte vara något problem men tänk då på att du inte får någon utdelningshöjning för dessa.

Satsar du på en organisk utdelningstillväxt på låt säga 7% varje år så blir det ju 26.750 kr/månad nästa år och den här summan stiger också med ränta-på-ränta effekten, ty 7% på 26.750 är mer än på 25.000.

 

Utdelningskalendern

Det som är bra med just den här portföljen är att du faktiskt får en spridning på utdelningarna under årets alla månader. Dividend Carpet Bombing kallas detta och är väl inte särskilt lätt när majoriteten av svenska bolag delar ut under våren.

Samtidigt skulle jag vilja påstå att det aldrig är klokt att plocka in bolag bara för att de delar ut en viss månad, men man kan i alla fall få en insikt i vilka bolag som delar ut vilken månad.

21
0
Kommentera gärna :)x
()
x