Preliminära utdelningar 2023

2022 blev ett år då utdelningsportföljen mådde väldigt gott. Det blev ett år med en rad extrautdelningar samt utdelningshöjningar som boostade slutsiffran. Tyvärr ser 2023 ut att bli ett år med en hel del osäkerhet med tanke på stigande räntor och inflation. Kanske blir det här ytterligare ett år då bolagen vill hålla inne på pengarna i stället för att dela ut dem. Ja vi som lever, vi får se 🙂

Mina utdelningar inför 2023

Här ser du vad bolagen delade ut förra året, hur många aktier jag har av respektive och vad den slutgiltiga utdelningen kan tänkas landa på.

Jag väljer alltid att räkna samman allt innan utdelningsbeskeden för året kommer. Sedan uppdaterar jag denna lista igen när vi boksluten kommit för respektive bolag. Förhoppningen är då givetvis att siffran ska bli högre.

 

Preliminära utdelningar

Tråkigt nog är inte det här en häpnandsväckande siffra då förra årets utdelningar landade på 84 518 kr. Det här är som sagt enbart preliminära siffror och förra året hade jag täknat med ca 70 000 kr.

Tack vare att 2022 blev ett kanonår med fina utdelningshöjningar samt extrautdelningar så blev siffran i slutet av året bättre än väntat.

Mitt mål

Om 2023 hade varit ett vanligt år så tror jag att 100 000 kr inte hade varit ett allt för svårt mål att uppnå. Med tanke på vilken sits vi befinner oss i nu så har jag i stället satt 90 000 kr.

Castellum har redan pausat sin utdelning, något som resulterar i drygt 4000 kr mindre. Vilka bolag står näst på tur?

Något att tänka på inför 2023

Det finns vissa faror med utdelningsåret 2023 som jag skulle vilja upplysa om:

  • Vad som är viktigt att komma ihåg är att styrelsen ger förlag om utdelning till bolagsstämman. Det är inte förrän den klubbas igenom som vi faktiskt vet vad bolagen kommer dela ut. 
  • Räntan blir en avgörande faktor. Att dra in utdelningen är ett enkelt knep för bolagen att tillfälligt använda pengarna för att stärka sin balansräkning. Jag tror inte på att sänka utdelningen direkt vid en sådan sänkning. Bättre tider kommer.
  • Dollarn står fortfarande rätt högt mot den svenska kronan. Här får vi då en positiv utdelningseffekt då dina amerikanska aktier ger mer utdelning när allt växlats om till SEK. Med det sagt blir det dyrare att köpa aktier i USA när detta händer, vilket är negativt

Problem med att räkna preliminär utdelning

Det är inte direkt lätt att räkna på den preliminära utdelningen för kommande år. Anledningen är att det finns ett par osäkra faktorer som du bör vara medveten om:

  • Utdelningen okänd. De flesta bolagen fastställer sin utdelning i sin årsredovisning som oftast kommer i första delen av året. Innan detta är fastställt kan du enbart räkna på föregående års utdelning, eller vad du tror bolaget kommer ge i utdelning i år.
  • Antalet aktier okänt. Du vet inte i förväg antalet aktier du kommer ha vid x-dagen för respektive bolag. X-dagen är den dag då du inte kan handla aktien för att få rätt till utdelning. Säljer du aktier under denna dag så får du i alla fall utdelningen. Under året kommer du troligtvis fylla på din depå med nya aktier, varpå den totala utdelningen stiger.
  • Valutakurs. Handlar du utländska aktier så påverkas utdelningen av kursen vid avräkningsdagen. Sjunker exempelvis dollarn mot svenska kronan så blir det mindre utdelning.
  • Extrautdelning. I vissa fall kan bolaget välja att göra en extrautdelning om man exempelvis inte behöver pengarna för att investera i något själva. 

Varför räkna preliminär utdelning?

Jag brukar göra en sista uppdatering av mina preliminära utdelningar när majoriteten av mina bolag släppt sin rapport som summerar helåret där vi får reda på den nya utdelningen. Efter det blir det inga fler uppdateringar.

Det är sedan roligt att se hur långt ifrån sanningen du landar på i slutet av året. Givetvis finns det kanske också ett visst värde av att inte räkna ut detta och ta det hela som en överraskning. Du gör det som känns bäst för dig helt enkelt!

 

0
Kommentera gärna :)x
()
x