Missförstå mig inte… Jag är kund hos Swedbank och har alltid varit. Tycker egentligen om banken (jag har ju dem i portföljen) men vissa av deras rekommendationer har jag verkligen funderat över. Däribland kommer mitt privata pensionsspar som jag haft i drygt 11 år.

När jag var 18 fick jag hem ett brev från Swedbank där det stod att det rekommenderades att jag skulle börja pensionsspara privat och att jag kunde boka tid för rådgivning. Tyckte det lät intressant så det gjorde jag gladeligen.

Efter mötet med handläggaren fick jag mitt sparande som skulle göra mitt liv lättare på ålderns höst, eller? På den här tiden visste jag inget om fonder, inget om avgifter, och inget om vad som egentligen var rätt eller fel. Sparandet blev i alla fall 200 kr / månad, vilket kändes rimligt och inte allt för högt. Vad just den här formen av sparande hette minns jag inte men en hutlös avgift för förvaltningen togs det i alla fall; hela 35 kr per månad!

Det kunde se ut såhär på mitt pensionskonto:

2011-01-30   Insättning 200 kr
2011-01-30   Avgift -35 kr
2011-02-28   Insättning 200 kr
2011-02-28   Avgift -35 kr

Om vi räknar på det blir det alltså en förvaltningsavgift på 17,5%. Det ni! Detta kan vi då jämföra med fonden Avanza Zero som har en avgift på 0%.

Till saken hör att jag haft kvar det här sparandet fram till ungefär den tid då jag startade bloggen Kronan till Miljonen, när jag då sa upp den.

På exempelvis poddar kan man ideligen höra att man ska skippa spara hos storbankerna och i stället välja någon av nätmäklarna. Jag är ett livs levande exempel på att det här är fakta och inte bara hum-bugg. Hur kunde jag vara så dum att ha kvar sparformen så länge?! Ja ja, Swedbank fick ju en fin deg av mig i alla fall.

Kan inte säga på rak arm hur resultatet blev när jag sålde men det var inte någon överdriven värdeförändring vill jag minnas. Dessutom blev jag tvungen att skatta 30% när jag sålde av min andel, vilket medförde att jag hade haft mer pengar om jag stoppat 2 st 100-lappar under madrassen varje månad.

Den här typen av sparande finns inte kvar hos Swedbank och togs bort för länge sedan. Dock fick alla som redan hade den “privilegiet” att ha den kvar.

0 0 votes
Article Rating
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x