I det här inlägget tänkte jag svara på en intressant läsarfråga som jag fått angående att vikta portföljen efter vilken direktavkastning bolagen har. Tyckte frågan var så pass intressant så jag valde att ta upp den här.

Fråga

Tidigare har jag tänkt riskspridning som att ta in olika branscher och väga dem lika mot varann. T.ex. 10% finans 10% dagligvaruhandel,10% industri etc. Men har på senare tid börjat fundera kring att vikta innehaven mot direktavkastningen.

Tänker att på det viset får man en automatiserad riskspridning då DA ofta speglar risken i viss mån. Som exempel ska ett bolag med 4%DA viktas med hälften mot ett som har 2%DA. På det sätten får man högre andel av företag som delar ut måttligt och en lägre viktning mot högutdelare.
 
Såklart ska man alltid se till bolagen i sig, så ex. REITs delar ut mycket p.g.a skatteskäl. Men tänker att grunden kan vara bra.

 

Mitt svar

Hej, och tack så mycket för din fråga. Vissa frågor väljer jag att publicera på bloggen då det kan vara sådant jag inte svarat på tidigare eller som är väldigt intressant även för andra.

Utifrån din fråga kan jag tänka mig 2 möjliga scenarion:

  1. Vikta bolagen efter vilken ren direktavkastning de ger för tillfället.
  2. Vikta bolagen efter utefter deras utdelningsandel.

Jag fick nummer 2 i åtanke efter det sista du skrev om REITs och deras utdelningsandel. Som ni vet har REIT’s för avsikt att dela ut minst 90% av resultatet p.g.a. skattemässiga skäl.

Utifrån ditt exempel utgår jag från att det är punkt 1 som är mest aktuellt.

 

Vikta efter direktavkastningen (DA)

Tycket att tanken att vikta portföljen efter direktavkastning (DA) är intressant men inget som jag skulle göra p.g.a. vissa skäl:

För det första så är inte DA ett fast mått på den risk du tar, men det är du ju också inne på. Som ni vet är allt för hög direktavkastning >8-9% en varningsklocka, men jag kan inte påstå att ett bolag som just nu har 2% i DA skulle vara hälften så riskfyllt som fastighetsbolaget Diös vars DA är över 4%.

Sedan kommer vi till problem nummer 2 och det är varierad direktavkastning. Det här är ett faktum i många bolag och direktavkastningen tenderar att röra sig mer än själva utdelningen då den också är beroende av aktiekursen. Se exempel från Axfoods årsredovisning:

Med det i åtanke tänker jag att det kan bli väldigt svårt att över tid vikta om portföljen för att följa detta. Det skulle bli ett heltidsjobb.

Självklart kan man då tänka att man viktar efter snittet på direktavkastningen för respektive bolag. Då skulle det bli så att högutdelare får mindre vikt än bolag som har lägre DA men som samtidigt höjer utdelningen kontinuerligt. Den tanken tycker jag är bra för de som har tiden på sin sida.

Viktigt att tänka på är att även det här skulle behöva justeras från en tid till annan. Vi har t.ex. sett tidigare att bolag som fokuserar mycket av sin vinst på att växa själva i slutändan kan börja dela ut mer till aktieägarna då man blivit mer mogna.

 

Så tänker jag

Just nu ligger mitt fokus på Investmentbolag samt bolag som jag tror kommer kunna generera en fin organisk utdelningstillväxt över tid. Även om idén att vikta efter direktavkastning låter intressant så finner jag det inte nödvändigt då jag har en rätt bra vision kring hur jag vill vikta portföljen.

För mig är det viktigaste att diversifiera så att jag undviker allt för stor branschrisk samt bolagsrisk. För oss är detta rätt självklart, men tänk på att det finns galet många med bara ett innehav i portföljen.

Givetvis vore det intressant att höra om någon annan tänkt något på detta.

Tips för mer läsning om utdelningsaktier:

Nordiska högutdelare 2019

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x