Ibland kommer jag över statistik som är skrämmande, och ibland statistik som är Riktigt skrämmande. När det kommer till svenskt aktieägande finns det mycket sådan statistik.
I samband med den rapport som Euroclear släppte i februari 2018 så framgår det att 1 av 5 personer äger aktier i Sverige. Det är galet mycket! Men då är vi också ett aktiekärt land, något jag är både stolt och glad över.
Många med få bolag
Kikar vi på Avanzas kundstock är det dock så att 50% av deras kunder nöjer sig med 1-3 bolag i portföljen. Det är väl just detta jag tycker är galet
Jag själv hade en pappa som inte alls var aktieintresserad men som ändå ägde enbart 2 st bolag med ett totalt portföljvärde på drygt 250.000 kr. Ett av dem var Telia som alla skulle äga och som fortfarande är en folkaktie. 250.000 tycker jag är sjukt mycket att bara sprida ut över 2 bolag. Många här kan nog hålla med mig.
Själv kan jag tänka mig några orsaker till varför man bara vill äga 1-3 bolag:
- Du får en aktie som gåva via ditt bolag. Det här hände exempelvis i Verizon för en tid sedan. Då får även de helt utan aktieintresse möjligheten att förvalta aktier. Sedan har jag hört att anställda även kan få en förmån eller subvention att handla aktier i bolaget, men vet inte hur det här fungerar.
- Du har precis börjat spara och äger helt enkelt inte fler bolag, men har ändå som avsikt att köpa fler.
- Du vill spöa index rejält och valt 1-3 bolag som du tror kommer överprestera. Har du fler så tycker du att det blir för spretigt och potentialen sjunker.
- Det pratas vilt i ditt fikarum om en aktie som flugit som tåget. Självklart vill du ta del av rikedom så du köper också in dig i bolaget. Alá Fingerprint kanske?
De 2 sista punkterna är väl de jag inte riktigt kan förstå. Speciellt punkt nummer 4 är väl riktigt galen men tyvärr något som förekommer. Jag vet inte hur många av mina kollegor som pratade om att köpa Bitcoin här strax innan jul förra året.
Min egna portfölj
I min egna portfölj så hittar vi inte mindre än 21 st bolag. Då har jag inte heller räknat med Investmentbolagens alla innehav utan räknat dessa som 1 bolag vardera. 21 st kan för många anses mycket men samtidigt äger jag hellre 21 st än 1-3 st.
Många som läser min blogg tycker att uttrycket ”Sprid riskerna!” är så sjukt uttjatat. Uppenbarligen är det inte nog uttjatat då statistiken faktiskt ser ut såhär.
Ungefär hur många bolag har du själv i din portfölj?
Punkt 5. Om de 1-3 aktierna är investmentbolag.
Punkt 6. Du har majoriteten av ditt sparande i fonder, men vill direktäga 1-3 bolag.
I de fallen fungerar det alldeles utmärkt…
Hej Kalle!
Ja jag tror inte att statistiken bara kollar på de som har exakt allt direktägt i rena aktier men det skulle vara intressant om det vore så. Däremot tror jag att statistiken försummar de som exempelvis enbart sparar i 1 fond. I alla fall så får jag hoppas att majoriteten som enbart äger 1-3 bolag kör på punkt 5 eller 6.
18 olika, 3st investmenbolag räknar inte in deras innehav
Det ser helt klart ut som att du har ditt på det torra Jesper. Fortsätt så! Skulle vara intressant att veta vilka Investmentbolag du äger 🙂
Kan ju vara så att de 1-3 st bolagen är 1-3 st investmentbolag! 😉
Vänliga hälsningar
Assetsa
Jag tänkte faktiskt också så och det är mycket möjligt. Investmentbolagen har ju blivit ännu mer populära än tidigare och många nya har nog tagit rygg på dessa – ett mycket bra val enligt mig. Man kan skapa en enastående portfölj med enbart investmentbolag.
Tack för att du kunde kommentera!
Jag har 14 olika aktier varav 3 st Investmentsbolag. Jag tycker detta är lagom för mig men kan pendla några aktier fler eller färre.
Låter toppen måste jag säga. Får jag fråga vilka investmentbolag du äger idag?
Räknar jag med preferensaktierna och mina börshandlade fonder så äger jag för tillfället 43 st. och 8 st. fonder.
// Frilans
Hejsan!
Trevlig att höra 🙂 Nu finns faktiskt din blogg också med på min lista bland läsvärda bloggar. Kör hårt!
Håller med dig. Riskspridning är väldigt viktigt, speciellt för de som är nya på börsen. Men om man har, säg 15 bolag så tycker jag också att om lägen kommer så kan man sizea upp ordentligt i 3-5 av bolagen. Säg att du kör 4 bolag på 15% vardera medans du sprider ut resterande 40% på 11 bolag.
Så allokerar jag lite från och till.
Vad säger du om det?
Hej Dollarmiljonären!
Det tycker jag absolut. Många förespråkar ju att du säljer av lite i de bolag som går allt för bra för att sänka andelen och inte få dessa bolag att bli allt för stora. Men precis som du säger kör jag med strategin att köpa mer i det som tillfälligt går sämre och som jag tror på. Det har fungerat väldigt bra i alla fall mina år på börsen.
Tackar tackar för din kommentar och att du delar med dig på din egna blogg 🙂
22 bolag, varav 3 investmentbolag.
Investmentbolagen utgör ~60% av det totala värdet på portföljen.
Jag tycker om att du har så stor del Investmentbolag. Ta exempelvis Latour som lyckats avkasta 20% sett ur ett långt tidsperspektiv. Det kommer bli alldeles toppen!
Anledningen stavas arv. Dessa aktier delas upp på flera personer som inte nödvändigtvis är aktieintresserade.
Mycket klokt! Men vad gör människorna som ärver aktier? Låter de dessa bara ligga tror du? Vet de om att det går att sälja aktier? Tänker att om man inte har ett intresse och vet vad det innebär så skulle man väl vara mer intresserad av pengarna som ligger bakom.
Det var omständligare och dyrare att sälja aktier förr i tiden än idag. Många ser det nog som en extra sparbuffert som man kan använda vid större köp, t.ex. fastighetsköp, och känner sig ofta osäkra på timing för sälj. Då blir det på något sätt ändå rationellt att låta aktierna ligga och sedan blir det lite av en ”bonus” när man väl behöver pengarna och säljer. Några av mina första aktier fick jag också genom just arv.
Rätt! Kan också tänka mig att det här blir en fin inköpsport för många om man tydligt kan se vad aktierna avkastat över tid. Ifall det nu är stabila och värdeskapande bolag som arvgivaren investerat i.
Riskspridning eller diversifiering är för mig att ha andra tillgångar än portföljen, mig veterligt går ”allt” i flock neråt när det är dags för den vändan.
Att smeta ut portföljen över ett otal innehav är inte min grej, förespråkar väldigt få innehav som man vet varför man har och har möjlighet att följa upp.
Äkta diversifiering ger också att man vid ”optimalt” tillfälle kan växla mellan tillgångarna, här finns stora vinster att håva hem.
Hej Stenkryparen!
Ah du tänker då exempelvis på bostad, likvider, räntebärande papper etc.? Själv kör jag med Lendify och Tessin men är så gott som fullinvesterad för tillfället.
Jag förstår dock vad du menar
Hej!
Sitter för tillfället på 61 st bolag.
Kör en utdelningsstrategi så många är preffar
och enfastighetsbolag.
Behöver därför inte ha lika bra koll på dessa då
de är lite ”trögare”.
Lycka till!!
//Jojje
Tjenare Jojje!
Spännande måste jag säga. Är detta bara Svenska bolag eller kör du bortom Sveriges gränser också?
Sve,Norge,Finland,USA och Kanada finns i börsen.
Hej KTM!
Har inte tänkt på hur många bolag jag har så räknade nu och har precis som du 21 bolag. Stor risk/chans att det blir fler framöver.
Gillar att sprida riskerna. Finns ju dessutom så himla bra bolag där ute!
Mvh Pappa Betalar?
Javisst är det så! Tycker man varje dag intresserar sig i något nytt bolag. Det tar liksom aldrig slut 🙂 Nu senast har jag faktiskt kikat lite på Digital Realty Trust som onekligen låter intressant
Kan det vara så att kunder har aktier i andra depåer? Rör det sig om småbelopp? Finns annat brett sparande så som tjänstepension och PPM?
Hmm ja det här är ju de som sparar i enskilda aktier hos Avanza så givetvis kan det vara så. Bra tanke där. Dock har statistiken sett ännu värre ut tidigare mig veterligen
Blir ju lite skevt om man kollar på euroclear eftersom aktier i KF inte är direktägda utan är skrivna på det institut som du använder, sen finns det självklart de som går all in i ett bolag men att kolla på statistik som saknar massor av viktig data är ju ganska intetsägande.
Jag räknade just och kom fram till 35 bolag, 35! Det är ju jättemycket! Vet inte om det är så klokt, men jag är mycket fäst vid mina bolag. Jag har dock 1 innehav i af sedan barndomen och resten i KF så jag kanske räknas med i statistiken?