Ibland kommer jag över statistik som är skrämmande, och ibland statistik som är Riktigt skrämmande. När det kommer till svenskt aktieägande finns det mycket sådan statistik.

I samband med den rapport som Euroclear släppte i februari 2018 så framgår det att 1 av 5 personer äger aktier i Sverige. Det är galet mycket! Men då är vi också ett aktiekärt land, något jag är både stolt och glad över.

 

Många med få bolag

Kikar vi på Avanzas kundstock är det dock så att 50% av deras kunder nöjer sig med 1-3 bolag i portföljen. Det är väl just detta jag tycker är galet

Jag själv hade en pappa som inte alls var aktieintresserad men som ändå ägde enbart 2 st bolag med ett totalt portföljvärde på drygt 250.000 kr. Ett av dem var Telia som alla skulle äga och som fortfarande är en folkaktie. 250.000 tycker jag är sjukt mycket att bara sprida ut över 2 bolag. Många här kan nog hålla med mig.

Själv kan jag tänka mig några orsaker till varför man bara vill äga 1-3 bolag:

  1. Du får en aktie som gåva via ditt bolag. Det här hände exempelvis i Verizon för en tid sedan. Då får även de helt utan aktieintresse möjligheten att förvalta aktier. Sedan har jag hört att anställda även kan få en förmån eller subvention att handla aktier i bolaget, men vet inte hur det här fungerar.
  2. Du har precis börjat spara och äger helt enkelt inte fler bolag, men har ändå som avsikt att köpa fler.
  3. Du vill spöa index rejält och valt 1-3 bolag som du tror kommer överprestera. Har du fler så tycker du att det blir för spretigt och potentialen sjunker.
  4. Det pratas vilt i ditt fikarum om en aktie som flugit som tåget. Självklart vill du ta del av rikedom så du köper också in dig i bolaget. Alá Fingerprint kanske?

 

De 2 sista punkterna är väl de jag inte riktigt kan förstå. Speciellt punkt nummer 4 är väl riktigt galen men tyvärr något som förekommer. Jag vet inte hur många av mina kollegor som pratade om att köpa Bitcoin här strax innan jul förra året.

 

Min egna portfölj

I min egna portfölj så hittar vi inte mindre än 21 st bolag. Då har jag inte heller räknat med Investmentbolagens alla innehav utan räknat dessa som 1 bolag vardera. 21 st kan för många anses mycket men samtidigt äger jag hellre 21 st än 1-3 st.

Många som läser min blogg tycker att uttrycket ”Sprid riskerna!” är så sjukt uttjatat. Uppenbarligen är det inte nog uttjatat då statistiken faktiskt ser ut såhär.

Ungefär hur många bolag har du själv i din portfölj?

 

29
0
Kommentera gärna :)x
()
x