Handelsbanken utdelningshistorik är bland det vassaste på svenska börsen och banken har erbjudit en trygg och långsiktig investering. Men visst finns det farhågor. Många är idag oroliga att banken ligger efter när det kommer till att överföra deras tjänster från fysiska kontor till e-lösningar. Samtidigt visar Handelsbanken prov på en utmärkt utdelningshistorik som är svår att hålla tassarna borta från.

Svenska banker har kommit att blivit allt mer intressanta för investerare som söker ett stabilt kassaflöde. Den största anledningen är troligtvis den relativt höga Direktavkastningen som oftast ligger över 5%.

Länk till bolaget hos Avanza

Handelsbanken utdelningshistorik

Nedan visar jag vad bolaget faktiskt delat ut i kronor sedan 1994. Det har blivit en del bläddrande i årsrapporter för att få fram infon långt tillbaka 🙂

Notera här att utdelningen inte är justerad för aktiesplittarI Handelsbankens fall har det förekommit 2 aktiesplittar under den här tidsperioden av typen 3:1, d.v.s. att 1 aktier blir till 3 nya. Givetvis blir utdelningen per aktie enbart 1/3 av det ursprungliga vid en sådan split.

Bolaget har varit flitig på att dela ut extrautdelningar och under de senaste 5 åren har dessa förekommit 4 år. Som vanligt ser jag extrautdelningarna mest som en trevlig bonus som trillar in lite då och då. Den faktiska utdelningstillväxten på den ordinarie utdelningen är den viktiga.

Handelsbanken utdelningshistorik – Justerad

I det här diagrammet har jag tagit hänsyn till aktiesplittar och presenterar utdelningarna justerat för dessa.

Bolaget har höjt utdelningen  9 år i rad. Det jag själv ser som extra gynnsamt  är att bolaget stod emot finanskrisen runt 2008 och att utdelningen var uppe i högre nivåer redan ett par år efteråt.

 

Handelsbanken Utdelningstillväxt

När det kommer till ett bolagets utdelningstillväxt är det viktigt att tänka på att nynoterade bolag med låg utdelning självklart har lättare att höja utdelningen rent procentuellt än ett bolag med lång och fin utdelningshistorik. Exempelvis känns det mer rimligt att Paradox skulle höja sin utdelning från 1 kr till 2 kr än Handelsbanken från 5,5 kr till 11 kr.

Genomsnittlig utdelningstillväxt: 16%

Det här tycker jag är en riktigt god utdelningstillväxt sett ur det här långa perspektivet. Jag satsar på en organisk utdelningstillväxt på över 5% i min portfölj. Därav platsar Handelsbanken fint som en spelare på mitt schackbräde.

En annan stor bloggare som äger Handelsbanken är Lundaluppen

Viktigt gällande Handelsbanken

  • Tänk på att det populära investmentbolaget Industrivärden har Handelsbanken i sin portfölj och att det utgör en stor del av totalen. Har du det här Investmentbolaget bör du alltid fundera över den totala vikten.
  • Priset mellan A och B aktien i Handelsbanken har en tendens att variera kraftigt över tid. Det här har jag utnyttjat till min fördel genom att sälja aktierna i A och köpa B och vice versa. S.k. aktiearbitrage. Läs mer här.
0 0 vote
Article Rating
9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x