Aktiearbitrage är ett sätt för dig att byta ett aktieslag mot ett annat, exempelvis Investor A mot Investor B. På så vis kan du över tid generera extra aktier och för mig har detta verkligen fungerat bra. Som investerare är det bra att känna till vissa saker om aktiearbitrage och vilka aktier du kan göra detta med.

Vad är aktiearbitrage

Den enkla förklaringen är att du säljer den aktietyp som är dyrare för att köpa den billigare i samma bolag. Du kanske säljer A-aktier och sedan köper B-aktier då dessa blivit billigare än vid din initiala investering.

Normalt sett är A-aktier dyrare då dessa innebär större rösträtt men så är inte alltid fallet. Priserna kan röra sig och med tiden skapa stor skillnad. Det är i dessa tillfällen som du ska passa på och smida medan järnet är varmt. Jag har under min tid som investerare använt detta vid flertalet tillfällen.

 

Aktiearbitrage och utdelning

En A- och B aktie ger alltid samma utdelning. Det här är grunden till att aktiearbitrage ens ska vara värt enligt mig. Du kan alltså få fler aktier och därigenom ännu mer utdelning oavsett om du byter från A till B eller B till A. Rösträtten skiljer dock men det är oviktigt för både dig och mig.

 

 

 

j

Notera

Vissa bolag har även en noterad D-aktie. Det här är en helt annan typ av aktie och påminner om en preferensaktie. Här gäller Inte samma utdelning.

Kort kuriosa

Kort kuriosa

Enligt wikipedia kan vi läsa:

Arbitrage (från lat. Arbitratus) är en term som beskriver utnyttjandet av obalanser mellan två eller fler marknader. Och egentligen är det här en klockren beskrivelse som stämmer bra överens med aktiearbitrage. Vi utnyttjar obalansen i A- och B-aktien för att få extra pengar.

Aktiearbitrage – så gör du enklast

Egentligen kan man sammanfatta det du ska göra i 4 enkla och snabba steg.

Steg 1: Ta reda på om du tjänar på affären

Det är lätt att tro att du alltid tjänar på arbitrage så länge den andra aktietypen blir något billigare än den du redan äger (säg att Handelsbanken A blir lite billigare än Handelsbanken B som du äger). Så lätt är det dock inte utan du måste även räkna med courtage för både ditt sälj och ditt köp.

 

Steg 2: Byt courtageklass

Beroende på hur stor din affär är så är min rekommendation att byta till den courtageklass som passar bäst. Annars kan affären lätt bli olönsam. Det bästa är att jämföra din säljsumma med bilden nedan så du vet vilken du ska välja.

VIKTIGT! Kom ihåg att byta tillbaka när du är klar. Jag har i något tillfälle glömt detta och handlat för mindre summor som genererat ett mycket högre courtage.

 

Steg 3: Sälj hela ditt innehav i bolaget

 

Steg 4: Köp så många aktier du kan i den andra typen från likviden du skapade i punkt 3.

Givetvis kan du köpa för mer om du har likvider men själva grejen är att du vill trolla fram aktier utan att behöva lägga slantar mellan.

Ett kort exempel

För att krydda inlägget lite gjorde jag nyligen en transaktion i Investor. Generellt gäller att ju fler aktier du har, ju mer tjänar du på bytet.

Investor A  ⏩ Investor B

Kurs Investor A: 223,20 kr

Kurs Investor B: 217,85 kr

Diff per aktie: 5,35 kr

Antal Investor A på mitt konto: 527 st

I exemplet ovan säljer jag aktier för 117 545 kr. Det innebär att jag ska köra på courtageklass medium

 

Vad tjänade jag i det här exemplet?

Här kan vi alltså se att jag genererade 12 st extra Investor aktier bara genom att göra detta. Det ger mig 42 extra kronor årligen.

Negativt med aktiearbitrage

Vi måste ändå ta hänsyn till att A- och B aktierna rör sig olika samt att volatiliteten. Den procentuella utvecklingen kortsiktigt kan därmed skilja och det kan vara så att du byter till den som presterar sämre framgent. På längre sikt tror jag däremot alltid att du tjänar på den här typen av transaktioner.

En annan nackdel är att dina köp- och sälj-indikatorer inte kommer visa alla dina köp/sälj historiskt. Det här är givetvis tråkigt då det ger mycket inspiration och motivation enligt mig. Då det är lite svårt att förklara vad jag menar så jag visar jag en bild i stället. Även denna gång med Investor som exempel:

Vilka aktier kan användas för Aktiearbitrage?

Själv har jag bara kört aktiearbitrage med följande två bolag:

  • Investor 
  • Handelsbanken 

Om du kört aktiearbitrage med andra aktier så får du gärna skriva en kommentar nedan. Jag vet t.ex. att SEB kan fungera.

Det finns förvisso väldigt många fler bolag som har dubbla aktieslag på Stockholmsbörsen men värt att veta är att A aktien tenderar att vara billigast hela tiden för många då den ger mer rösträtt.

 

Alla bolag med A och B aktie

Här är en lista med Large Cap bolag som har en A- och B-aktie som även går att handla hos Avanza.

Aktie 1 Aktie 2
Atlas Copco A Atlas Copco B
Corem A Corem B
Electrolux A Electrolux B
Epiroc A Epiroc B
Ericsson A Ericsson B
Essity A Essity B
Handelsbanken A Handelsbanken B
Holmen A Holmen B
Husqvarna A Husqvarna B
Kinnevik A Kinnevik B
NCC A NCC B
NENT A NENT B
Ratos A Ratos B
Sagax A Sagax B
SEB A SEB C
SCA A SCA B
SKF A SKF B
SSAB A SSAB B
Stora Enso A Stora Enso R
Sweco A Sweco B
Tele 2 A Tele 2 B
Volvo A Volvo B

 

Det vore som sagt väldigt roligt att höra om någon gjort affär i ovanstående förutom Investor eller Handelsbanken, vilket är de mest kända exemplen. Kikade lite på Holmens aktiegrafer för A och B och insåg att det har funnits lägen även om A oftast varit dyrare.

Om jag har samma aktier fast i olika portföljer?

Det här var faktiskt en fråga jag fick från en läsare. Går det att göra aktiearbitrage med en transaktion ifall du äger t.ex. Investor A i olika depåer.

Idag går det tyvärr inte men det Avanza svarar är att du först kan flytta över dina Investor A från exempelvis ISK2 till ISK1 och sedan göra bytet. Det finns lägen då du tjänar på detta courtagemässigt.

Tyvärr kan du inte flytta över aktier från en KF till ett ISK.

F.A.Q.

Vad är aktiearbitrage

Det innebär att du byter ett visst antal A-aktier mot B-aktier eller vice versa och gör en vinst på affären.

Vilka aktier går det att göra aktiearbitrage med?

Se min lista som jag skrev i det här inlägget

Hur mycket tjänar man på aktiearbitrage?

Det är väldigt olika men affären blir mer och mer gynnsam desto fler aktier du har att byta med

Har A och B aktier samma utdelning?

Ja, A- och B-aktier har samma utdelning men normalt sett inte samma rösträtt. För oss småsparare är däremot inte rösträtten viktig

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x