Nyligen har Handelsbanken beslutat att dela ut aktier i Industrivärden till oss aktieägare som en typ av extrautdelning. Tanken är att minska exponeringen mot aktier i pensionsförvaltningen och erbjuda mer stabilitet. Jag har själv varit i valet och kvalet om hur jag ska göra med Industrivärden.

Hela pressmeddelandet om Handelsbankens extrautdelning av Industrivärden kan du läsa här

 

Handelsbanken delar ut Industrivärden

Innehavet i Industrivärdet som Handelsbanken sitter på är en del av bankens pensionsförvaltning och ingår i bankens balansräkning. Ska jag vara helt ärlig, vilket jag alltid är, så hade jag ingen aning om detta ? Men jag går alltid med tanken att jag aldrig är fullärd, så därför lär jag mig hela tiden nytt.

 

Varför delar man ut Industrivärden?

”Vi är bara en bank, ingenting annat – vi ska stödja andra företag, inte äga dem”, säger Handelsbankens ordförande Pär Boman

Det där är nästan ett citat som vi skulle kunna rista in i en väggbonad framöver ?

På sätt och vis är det här helt rätt tänkt kan jag tycka. Sedan är väl Handelsbanken själva bättre än jag på att besluta om det här är vettigt eller ej.

Pär Boman, ordförande Handelsbanken (SHB), ägde vid slutet av 2020 nästan 150 000 aktier

”Genom utdelning i form av aktier minskar bankens exponering mot aktier i pensionsförvaltningen vilket ökar den långsiktiga stabiliteten i bankens kapitalisering”, uppgavs i pressmeddelandet.

Det här är än så länge enbart ett förslag från styrelsen och det faktiska beslutet kommer fattas på bolagsstämman den 21:a oktober. Jag skulle bli mycket förvånad om detta Inte klubbas igenom. Vi kan med andra ord räkna med detta.

Kollar vi då vilka som äger mest aktier i Industrivärdet så hamnar Handelsbanken Pensionsstiftelse på 2:a plats

Största ägarna Industrivärden

 

Hur många aktier får vi?

Totalt kommer 30,5 miljoner Industrivärden A skiftas ut till Handelsbankens ägare genom extrautdelningen. Summan blir ca 9 miljarder kronor.

För var 65:e aktie i Handelsbanken kommer man bli berättigad till 1 aktie i Industrivärden. 

65 Handelsbanken → 1 Industrivärden

 

Hur går utdelningen av Industrivärden till?

Teoretiskt är det rätt intressant. Handelsbanken AB köper Industrivärdenaktierna från Handelsbankens Pensionsstiftelse innan de delas ut till aktieägarna.

Om vi räknar om detta i rena pengar så motsvarar det 4,4 kr för oss investerar. Det är då räknat på dagens kurs i Industrivärden.

Det här är lite mindre än vad jag tog upp i mitt inlägg om Bankernas extrautdelning 2021.

 

Är det här egentligen bra?

Generellt tycker jag att Industrivärden känns ganska attraktivt idag. De rapporterade nyligen sitt substansvärde på 308 kr / aktie. Dagens kurs är 270 så vi har en väldigt fin rabatt. I alla fall om vi jämför mot när kursen stod i 336 kr.

På senare tid har jag börjat vela kring Industrivärden. Det finns många andra intressanta investmentbolag att äga. Hos Industrivärden får du enbart börsnoterade bolag som är lätta för oss dödliga att investera i. Att motivera premie är därför inte lätt.

Jag läste nyligen en intervju med Danske Banks analytiker Andreas Håkansson som inte håller med om att utdelningen kommer innebära en mer renodlad Handelsbanksaktie :

”Nej det tycker jag inte gör någon skillnad.. Det här är pensionsstiftelsens investeringar och vad de investerar i tycker inte jag har med Handelsbanken att göra”, säger han.

 

Vad kommer jag göra?

En sak jag inte fattar är att detta blir Industrivärden A. Vem äger ens Industrivärden A när C är så mycket billigare är min fråga? Det blir sälj för min del. Kanske köper Industrivärden C eller något annat.

Många har frågat mig ifall man ska köpa A eller B aktier (i vissa fall även C som i Industrivärden). Som vanligt svarar jag att du bör köpa den billigaste. Det har tidigare funnits något undantag som Hufvudstaden C men dessa är inte många.

Dessutom kan du använda dig av Aktiearbitrage. Trolla fram pengar i Handelsbanken? Aktiearbitrage

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x