Får be om ursäkta för bilden ovan. B → A ska det givetvis stå men är för lat för att ändra. Det här inlägget handlar alltså om aktiearbitrage och här kikar jag på om det verkligen kan vara värt för mig att använda detta vapen i kampen mot miljonen.

Kort - vad är aktiearbitrage?

Ett bolag kan välja att ge ut olika typer av aktier. Oftast finns det A, B och C aktier. Det främsta som skiljer dessa åt är rösträtten, vilket vi småsparare oftast inte bryr oss om.

Utdelningen för en A och B aktie är densamma, men däremot kan priset för respektive aktie skilja sig åt. I regel är A oftast dyrare än B då denna ger mer rösträtt, men så behöver det inte alltid vara.

Aktiearbitrage innebär att du byter ut den dyrare aktien i din portfölj och köper den billigare. På så vis får du fler aktier för pengarna och således mer utdelning per år.

 

När är det värt att byta?

Har faktiskt gjort ett sånt här aktiearbitrage tidigare, och det var lustigt nog också hos Handelsbanken. Just denna bank verkar kunna trolla fram stora skillnader mellan A och B typen lättare än andra, eller så är det helt enkelt för att många skriver om just Handelsbanken.

Men låt oss kika på detta…

 

Priset för A respektive B aktien (gårdagens slutkurs 2018-01-12):

Handelsbanken A 117,25 kr/aktie
Handelsbanken B 119,4 kr/aktie

 

Säljer alla aktier

Jag äger idag Handelsbanken B i min portfölj. Just nu äger jag 95 stycken. Säljer jag samtliga inkasserar jag alltså (95*119,25) 11 315 kr. 

Noterbart är att det här är inklusive courtage hos Avanza. Courtaget för säljet landar på 28 kr. Courtagemässigt kommer jag inte lägre utan att byta nätmäklare/bank. Hade affären landat på över 15 600 hade jag däremot tjänat på att byta courtageklass till Small.  

 

Köper för hela summan

Hur många aktier av typen A får jag då för 11 315 kr?

Svaret är 96 stycken (inklusive courtage). Eller, egentligen 96,5 aktier men det är ju omöjligt att köpa en halv aktie.

Med andra ord har jag trollat fram 1 stycke aktie + lite likvider.  Sedan när priset rör sig åt andra hållet kan man byta igen. På 20 år kanske man gjort sig en hacka på detta.

Självklart blir antalet aktier som du får i mellanskillnad fler ju större prisskillnad det är mellan typerna och hur stort ditt innehav är. Tänk också på att det högsta courtaget du kan betala via Avanza är 99 kr.

 

Vad är då nackdelen?

No gain without a pain, right?

I det här fallet kan det vara lite svårt att inse vad som är nackdelen då du faktiskt for mer makt i fallet ovan, och makt kostar i regel pengar.

Det jag skulle kunna tänka mig är att ditt GAV försvinner, d.v.s. Genomsnittligt Anskaffningsvärde, eller vad du i snitt betalat för dina aktier. Om du köpt aktier tidigt har detta legat och grott fint och säkert visar din avkastning blått. Säljer du sedan och köper A i stället omställer du detta. Skulle aktien sedan tugga på neråt har du ett relativt högt GAV i förhållande till kursen.

Men GAV är ju bara GAV, det viktiga att inse är ju att jag ändå tjänar 5 kr per år i form av utdelning på en sån här affär. Rent psykologiskt har vi dock här en nackdel i många fall.

När du sedan tar fram ditt totala courtage för året kommer ju denna att se mycket större ut, men då får du kanske dra bort just detta tillfälle i statistiken.

 

Brukar ni hålla reda på Aktiearbritrage och göra liknande affärer i er portfölj?

 

 

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x