Under de senaste 3 åren har Industrivärden presterat sämre än Ratos. Industrivärden 53% mot Ratos 134% exklusive utdelning. Det säger ett och annat… I ett avsnitt från EFN marknad som släpptes nyligen ställdes Industrivärden mot väggen och frågan är varför de presterat så dåligt jämfört mot index.

Till det här inlägget rekommenderar jag en större analys som jag gjorde nu 2021. Vilket av våra svenska investmentbolag har presterat bäst historiskt?

Bästa investmentbolaget 2021

 

Bortsett från Ratos så kommer Industrivärden sist om vi kikar på de senaste 15 åren.

Givetvis säger det här inget om framtiden men kan ändå ge en indikation. 10% är ungefär det Stockholmsbörsen presterat inklusive återinvesterad utdelning. Ingen kalasinvestering med andra ord.

Samtidigt så säger bolagets strategi ett och annat. Här har vi stora bolag som faktiskt ingår i OMXS30. Att därigenom få någon form av överavkastning ser jag inte som omöjligt, men ändå svårt. Styrkan är väl att man har en betydande roll i de underliggande bolagen och kan vara med och påverka. Den stora frågan är väl om det hjälpt eller skälvt.

Att man följt index bra kan vi tydligt se i den här bilden:

Industrivärdens portfölj 2021

Industrivärdens portfölj 1998

Går vi långt tillbaka i tiden såg deras strategi snarlik ut. Många bolag finns också kvar:

Industrivärdens portfölj som den såg ut år 1998

 

 

Ställs mot väggen

Helena Stjernholm, VD Industrivärden

I ett avsnitt från EFN Marknad för drygt en månad sedan intervjuades Helena Stjernholm kring hur man ser på aktiens utveckling i förhållande till substansvärdet.

Svaret var som vanligt väldigt tråkigt:

”Vi fokuserar på att substansvärdet ska växa, men det är marknaden som sätter priset på aktien”

Sedan förstår jag givetvis att man inte kan kommentera aktiens utveckling hursomhelst. Samtidigt, hade man lyckats med att öka substansvärdet ännu bättre så hade vi sett en historiskt bättre avkastning.

 

VD köper mer

En snackis just nu är att Helena (VD) köpt på sig 1 595 C-aktier till ett värde på nästan en halv miljon kronor. Helena hade i senaste årsredovisningen 71 700 aktier.

Nyligen fick även Industrivärden högre rabatt än Investor. Det här är första gången som rabatten i Industrivärden är högre.

Industrivärden: 14% rabatt

Investor: 13% rabatt

 

Mina historiska köp i Industrivärden

 

Istället då?

Som du kanske hör har jag börjat tvivla på Industrivärden. Jag tror att mina pengar kan jobba bättre på annat håll. Några alternativ för mig är Bure, VNV Global eller Spiltan (som nu går att få i ISK).

24
0
Kommentera gärna :)x
()
x