Industrivärden är ett bolag som genererat fin avkastning till oss aktieägare genom åren. Bolaget har funnits rätt länge i min portfölj och nu har det blivit dags att kika på Industrivärdens utdelningshistorik.

 

 

Vad är ett investmentbolag?

Via ett investmentbolag får du tillgång till många bolag på en och samma gång. Se det som en godispåse där själva påsen är Investmentbolaget och godisbitarna själva bolagen som investmentbolagen äger.

Jag äger just nu 4 Investmentbolag:

Industrivärden utdelningshistorik

Jag har gått igenom årsrapporterna och kikat på hur utdelningen utvecklats med åren. Visst har det funnits en del dippar, men den långa trenden ser ändå ut att vara positiv.

Genomsnittlig utdelningstillväxt

Om vi drar ett snitt på utdelningarna ovan så landar den genomsnittliga utdelningstillväxten på 7%. Det är inte galet mycket, men samtidigt över mitt nuvarande mål på 5%.

Dessutom har jag då inte tagit i hänsyn de extrautdelningar som bolaget givit. Kikar vi i diagrammet ovan har dessa också varit rätt frånvarande under den senaste tiden.

En annan sak som är trevlig att titta på är hur utdelningen stått sig i eländiga tider. Vi ser exempelvis att utdelningen sänktes under finanskrisen 2008/2009. Under IT krisen låg utdelningen stilla. Helt okej ändå!

Något som är värt att tänka på gällande investmentbolag och utdelning är att de oftast väljer att dela ut hela utdelningen från underliggande bolag p.g.a. skatteskäl. Därför är utdelningsutvecklingen i underliggande bolag A och O.

Industrivärdens avkastning

Sedan 1996 så har Industrivärden C levererat en totalavkastning på 1 778% (källa: https://www.industrivarden.se/sv-SE/Aktien/aktiedata/aktieutvecklingen/). Totalavkastning är alltså kursavkastning inklusive återinvesterad utdelning.

Räknar vi ut vad detta blir årligen så ligger avkastningen på 13% per år sedan 1996. Det tycker jag är helt OK och i överkant mot vad SIX RX presterat under samma period.

Industrivärden portfölj – kärninnehav

Viktigt om Industrivärden

Om du köper Lundbergsföretagen (ett annat investmentbolag) så får du drygt 17% Industrivärden då detta ingår i deras kärninnehav.

0 0 votes
Article Rating
6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x