”Det känns lite för dyrt just nu” är troligtvis ett av de mest frekventa uttrycken ute på finanstwitter. När det kommer till investmentbolaget Svolder har jag fått den här känslan flertalet gånger men frågan är vad som är dyrt och inte dyrt.

Svolder är mitt bästa val till dig som vill få exponering mot små- och medelstora bolag där potentialen att växa snabbare finns men då du själv känner att tiden inte finns att läsa på om varje enskilt case.

 

Nu bör det vara för dyrt

Vi kommer alltid vilja köpa till ett billigare pris än det ordinarie priset. Söker vi efter nya kläder så blir i regel köpsuget större om vi hittar nedsatta priset. Samma gäller investmentbolag. Kan vi få de underliggande bolagen billigare via investmentbolaget än om du köper var och ett för sig (rabatt) så ligger köpknappen närmare tillhands.

När det kommer till aktier finns problematiken att vi oftast kikar på kursen vi köpte för tidigare som en indikator ifall det är dyrt eller inte. Köpte du ett knippe aktier för 100 kr/aktie och kursen stiger med 20% på kort tid så känner det motigt att köpta igen. Det här har jag själv gjort åtskilliga gånger. Om du kikar på bilden ovan har jag markerat ut de tillfällen där jag köpt aktier i Svolder men det ändå inte känts helt rätt med tanke på:

”…nu är det dyrare än innan”

Om vi återgår till bilden ovan så indikerar de blå markerade rutorna de tillfällen där jag köpt men verkligen känt att det varit lite saftig prislapp

Det fina med investmentbolag är att de ändå har goda chanser att växa sitt substansvärde och minska gapet mellan substansvärde och aktiekurs. Dess värre har vi på senare tid sett att aktiekurserna i investmentbolagen tenderat att växa snabbare än substansvärdet. Det du också ska komma ihåg är risken med premie och börskrasch.

Svolder rapporterade sitt substansvärde till 204 kr den 9:e april. Kursen står idag i 243. 19% premie med andra ord (läs mer om hur du kan räkna och rabatt/premie). Nu får vi tänka att substansvärdet borde stigit lite sedan senast men vi ska också tänka på att Svolder historiskt handlats till i genomsnitt 5% i rabatt. Den rabatten är long gone idag.

Trots det skulle jag nog inte säga att det är fel tillfälle att köpa Svolder idag om du har +5 år minst på börsen. Eller vad säger du?

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x