Vi ser en trend att allt fler och fler väljer att lägga sitt sparande i svenska investmentbolag. Det är ingen dum idé då dessa har bevisat sig vara både hållbara och högavkastande under väldigt lång tid. Men det finns också en risk med investmentbolag när börsen faller, en risk som kanske inte alla tänker på. Som ägare av Investmentbolag påverkas du i regel extra hårt när börsen faller.
Att köpa 1 kr för 80 öre
Ni känner säkert till begreppet…
Köpa 1 krona men betala 80 öre
Det är exakt vad som händer när du köper ett investmentbolag till rabatt. Aktiekursen är då lägre än vad det underliggande värdet (substansvärdet) i bolaget är. På samma vis kan du köpa 1 kr för exempelvis 1,20 kr och då handlas investmentbolaget till premie.
Vad som gör att ett bolag handlas till rabatt och premie har det gjorts mycket forskning kring. Det vi däremot vet är att investmentbolagen tenderar att handlas till större substansrabatt under tider då börsen går dåligt, och till lägre rabatt när börsen går bra. På så vis är det givetvis bättre att köpa investmentbolag under perioder då allt ser som mörkast ut.
Det här är självfallet lättare sagt än gjort och det krävs stort mod att köpa ett investmentbolag då alla andra hyser börsen. Gunnar Wrede skrev dock en artikel om detta redan under finanskrisen 2008 vid namn ”Investmentbolag bör gå bättre när börsen väl vänder”. Följde du Gunnars tips 2008 så har du med största sannolikhet gjort en fin vinst.
Risken med investmentbolag vid börsfall
Vissa av er har säkert hört att investmentbolag tenderar att ta mer stryk under perioder då börsen går riktigt illa. Det här beror på 2 enskilda faktorer:
- Då investmentbolag består av underliggande börsnoterade bolag så sjunker värdet på de underliggande bolagen vid en börsnedgång
- Substansrabatten för själva investmentbolaget växer
EXEMPEL
För att göra ett exempel på detta använder jag mig av ett fiktivt bolag vid namn Invest KTM. Det här investmentbolaget består enbart av 2 aktier:
50% Bolag1 – kurs 50 kr/ aktie
50% Bolag2 – kurs 50 kr/ aktie
Aktiekursen för Invest KTM står i 80 kr/aktie, vilket då innebär att du handlar bolaget till 20% rabatt då bolagets underliggande värde (substansvärde) är 100 kr/aktie, d.v.s. 50+50..
Det som händer är nu är en rejäl börsnedgång där kursen för Bolag1 och Bolag2 faller med 40% vardera. Dessutom stiger rabatten i InvestKTM från 20% till 30%.
Substansvärdet har sjunkit till 60 kr/aktie då vardera underliggande bolag nu är värt 30 kr/aktie, alltså från 50 kr till 30 kr/aktie. Dock har substansrabatten också stigit från 20% till 30% vilket då innebär att kursen i InvestKTM står i 42 kr (60*0,70). Du som köpte och behöll aktier i InvestKTM från toppen till botten har alltså fått en större negativ effekt än om du enbart ägde de underliggande bolagen var för sig.
Exakt samma fenomen händer då vid en positiv börsuppgång, fast då på ett positivt sätt.
Har aldrig riktigt förstått det där med substansrabatt och att köpa en krona för 0.80 kr. Visst, jag förstår biten med att man köper underliggande tillgångar till ett rabatterat pris då man köper aktier i t.ex. Investor, men när har man egentligen nytta av den här ”rabatten” och på vilket sätt realiseras mellanskillnaden mellan det rabatterade priset och det verkliga substansvärdet på tillgångarna. Det är ju inte heller så att man får de underliggande bolagens utdelning till ett lägre pris, då investmentbolagen ofta själva behåller en del av utdelningen. Det finns många bra argument för ett köpa investmentbolag, som riskspridning… Läs mer »
Hej Anonym!
Jag förstår hur du tänker. Däremot är det rätt vanligt att investmentbolag av skattemässiga skäl väljer att dela ut hela utdelningen till oss aktieägare, vilket jag givetvis tycker om. Mer om det kan du läsa i Marcus Fridells bok om just Investmentbolag.
Tack för din kommentar!
Intressant läsning, KTM. Istället för investmentbolag som grund, så har jag valt Xact högutdelande. Nu ingår fyra av investbolagen i den fonden, men riskspridningen är bättre anser jag med flertalet andra bolag, den nordiska inriktningen och indexet som högutdelande följer. Å andra sidan blir jag exponerad mot dom nordiska valutorna plus euron och om den svenska kronan stärks, så blir kanske inte avkastningen så bra. Vi får väl se framöver med facit i hand.
Trevlig Lördag.
/Stefan.
Det är ju svinbra och jag har faktiskt själv XACT Sverige i min egna portfölj. Trevligt med en börshandlad fond som också ger utdelning. Synd är att det inte går att handla de flesta amerikanska ETF:erna längre :/ Hade varit trevligt tycker jag.
Ha det fint!
Det som är lite irriterande med xact är att man inte kan månadsspara
Xact högutdelande brukar vara dyrare än dess NAV ( https://www.xact.se/etf-utbud/Aktiemarknad/XACT-Hogutdelande/ ). Med andra ord, fonden är oftast något dyrare än dess substansvärde. Antingen är folk beredda att betala en premie för fonden (jag har köpt den under NAV, men det är sällan som det går, och jag har en känsla av att XACT själva har någon som går in och köper då), eller så vet de inte hur lätt det är att ta reda på substansvärdet för den och vilka komponenter den består av. De flesta Amerikanska ETFer verkar dras med evig rabatt. Men de använder ofta hög skuldsättning för… Läs mer »
man kan väl säga att man får mängdrabatt jämfört med att köpa bolagen som ingår i investmentbolaget var för sig
Ja så kan man se på det. Själv tycker jag att den låga förvaltningasavgiften samt rabatten gör att Investmentbolagen är så pass intressanta.
De investmentbolag som använder dig utav belåning borde gå ner mer i en stor börsnedgång än börsen för att deras enskilda innehav är belånade samt deras aktieportfölj. Å andra sidan får de bättre hävstång i kraftig uppgång.
Tjenare Anonym!
Ja belåning i investmentbolag är lite riskabelt då det blir dubbel belåning, dels för investmentbolaget i sig men även i de underliggande bolagen. Det är många bolag som inte har någon belåning alls såsom Svolder, Bure och Öresund. Sedan finns det många som har en rätt rimlig belåning som Investor med sina 3,5% och Kinnevik med sina 1%. Det som då kan hända är att du får trippel belåning om du själv belånar din egen portfölj. Värt att tänka på.
Bra, enkel förklaring. Tycker dock att fördelarna väger mer än nackdelarna när jag köper IBbolag.
Det tycker jag också! Kul att du tycker det och roligt att du fortsätter läsa 🙂
Ha det fint!
pp
Bra skrivet som alltid.
Handlar själv investmentbolag (helst investor) börsens röda dagar.