Vi ser en trend att allt fler och fler väljer att lägga sitt sparande i svenska investmentbolag. Det är ingen dum idé då dessa har bevisat sig vara både hållbara och högavkastande under väldigt lång tid. Men det finns också en risk med investmentbolag när börsen faller, en risk som kanske inte alla tänker på. Som ägare av Investmentbolag påverkas du i regel extra hårt när börsen faller.

 

Att köpa 1 kr för 80 öre

Ni känner säkert till begreppet…

Köpa 1 krona men betala 80 öre

Det är exakt vad som händer när du köper ett investmentbolag till rabatt. Aktiekursen är då lägre än vad det underliggande värdet (substansvärdet) i bolaget är. På samma vis kan du köpa 1 kr för exempelvis 1,20 kr och då handlas investmentbolaget till premie.

Vad som gör att ett bolag handlas till rabatt och premie har det gjorts mycket forskning kring. Det vi däremot vet är att investmentbolagen tenderar att handlas till större substansrabatt under tider då börsen går dåligt, och till lägre rabatt när börsen går bra. På så vis är det givetvis bättre att köpa investmentbolag under perioder då allt ser som mörkast ut.

Det här är självfallet lättare sagt än gjort och det krävs stort mod att köpa ett investmentbolag då alla andra hyser börsen. Gunnar Wrede skrev dock en artikel om detta redan under finanskrisen 2008 vid namn ”Investmentbolag bör gå bättre när börsen väl vänder”. Följde du Gunnars tips 2008 så har du med största sannolikhet gjort en fin vinst.

 

Risken med investmentbolag vid börsfall

Vissa av er har säkert hört att investmentbolag tenderar att ta mer stryk under perioder då börsen går riktigt illa. Det här beror på 2 enskilda faktorer:

  1. Då investmentbolag består av underliggande börsnoterade bolag så sjunker värdet på de underliggande bolagen vid en börsnedgång
  2. Substansrabatten för själva investmentbolaget växer

 

EXEMPEL

För att göra ett exempel på detta använder jag mig av ett fiktivt bolag vid namn Invest KTM. Det här investmentbolaget består enbart av 2 aktier:

50% Bolag1 – kurs 50 kr/ aktie

50% Bolag2 – kurs 50 kr/ aktie

Aktiekursen för Invest KTM står i 80 kr/aktie, vilket då innebär att du handlar bolaget till 20% rabatt då bolagets underliggande värde (substansvärde) är 100 kr/aktie, d.v.s. 50+50..

Det som händer är nu är en rejäl börsnedgång där kursen för Bolag1 och Bolag2 faller med 40% vardera. Dessutom stiger rabatten i InvestKTM från 20% till 30%.

Substansvärdet har sjunkit till 60 kr/aktie då vardera underliggande bolag nu är värt 30 kr/aktie, alltså från 50 kr till 30 kr/aktie. Dock har substansrabatten också stigit från 20% till 30% vilket då innebär att kursen i InvestKTM står i 42 kr (60*0,70). Du som köpte och behöll aktier i InvestKTM från toppen till botten har alltså fått en större negativ effekt än om du enbart ägde de underliggande bolagen var för sig.

Exakt samma fenomen händer då vid en positiv börsuppgång, fast då på ett positivt sätt.

 

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x