Klyschan säger att stora bolag är säkrare placeringar än mindre bolag, men att potentialen också är mindre. Samtidigt ser vi hur 35 av 100 bolag på storbolagslistan som varit noterade i +5 år givit en usel totalavkastning. Är det här ett köpläge eller säljläge?

Varför investerar vi på börsen egentligen? Ja frågan har väl egentligen bara ett svar: vi vill få våra pengar att växa. Målet, taktiken och tidshorisonten kan däremot skilja sig rejält från investerare till investerare. Men alla vill vi nog försöka undvika de s.k. fallande knivarna.

Hur undviker vi då knivarna?

Ja här finns det givetvis en uppsjö strategier men för att göra det simpelt:

  • Hur har bolagen gått historiskt, hur har man klarat svåra perioder?
  • Hur ser bolagets framtid ut utifrån framtida efterfrågan på produkt/tjänst. Finns det någon form av vallgrav eller mega-trend?
  • Köp bolag med fin utdelningstrend. Kursen kan vara volatil men höjs vinst/utdelning generellt över tid borde kursen också på sikt vandra uppåt.

Men hur mycket vi än tror oss veta så kommer det alltid finnas surdegar. Ett bolag som har varit bra och där framtiden ser ljus ut kan få enorma problem. Ska man då sälja dessa och gå vidare? Jag skulle säga att det nog inte är en dålig taktik men också något jag själv är dålig på 😀 Det är lättare sagt än gjort tycker jag.

 

Stockholmsbörsens förlorare

Det här är en lista som Dagens Industri sammanställt men som jag själv modifierat något. Här ser vi bolag som de senaste 5 åren haft en relativt klen totalavkastning, alltså kursavkastning inklusive återinvesterad utdelning.

= Jag äger själv i portföljen

*Corem – jag äger idag enbart Corem D

 

Bli inte omotiverad

Om vi kollar vad inflationen varit de senaste 5 åren så är det 17%. Det innebär att många bolag på den här listan presterat sämre än så. Att stoppa pengarna under madrassen hade alltså varit ett bättre alternativ under just den här tidsperioden.

Jag tycker däremot inte att siffrorna här ska skrämma dig. Först och främst inkluderar siffrorna den stora sättning vi upplevt på börsen just nu. Skulle mätningen gjorts i början av året så hade det sett betydligt bättre ut för många.

Under dessa 5 år har totalavkastningen för Stockholmsbörsen i stort varit 45%, eller 8% årligen enligt min kalkylator. Det är historiskt rätt svagt men återigen så mäter vi nu när börsen tappat väldigt mycket. En mätning i början av året hade sett väldigt annorlunda ut.

Det här är också en bråkdel av alla bolag och 5 år är inte särskilt lång tid skulle jag vilja påstå. Se bara på hur Microsoft utvecklades under 8 år. Tålamodet är nog det allra svåraste som investerare.

Microsoft kursutveckling 2003-2011

 

I listan ovan så kan man ändå förstå att vissa bolags kursutveckling förklarats av väldigt svag vinstutveckling. H&M:s vinst väntas till exempel ha backat med 7% mellan 2018 och i 2023, Electrolux med 45% och Telias med 22%.

Det här gäller inte för alla. Skanska har utvecklats väl vinstmässigt och Securitas (som jag nog kommer skriva om imorgon) har ökat sin vinst med 65% dessa 5 år inklusive årets stora förvärv. Framåtblickande P/E för Securitas är enbart 9.

Intrum som jag äger i portföljen och som jag talat gott om är ytterligare ett exempel. Vinsten ser ut att ha ökat med 64% medan aktien fallit med 16%. Husqvarna är också ett bolag som presterat helt okej men där aktien tryckts ner p.g.a. stundande leveransproblematik.

Skulle jag köpa 3 av ovanstående bolag just nu så skulle det bli:

  • Peab
  • JM
  • Intrum
21
0
Kommentera gärna :)x
()
x