Frågan återkommer lite titt som tätt: Hur mycket ska man spara och vad är ens rimligt? Låt mig säga som så att vi alla har olika förutsättningar och dessa ändras också medan livet har sin gång. Vad som kan vara åtminstone en fingervisning är att se hur mycket snittet i din ålderskategori sparar varje månad. Nu har Avanza kommit ut med ny statistik som jag vill reflektera över. Där framgår även hur stort kapital respektive investerare äger.

 

Så mycket sparar snittet

Tabellen som visar hur mycket män sparar ser du här nedan (för att se samma tabell fast för kvinnor kan du läsa hela Avanzas inlägg). Statistiken utgår enbart från kunder hos Avanza men det ger ändå en väldigt god fingervisning då Avanza har en bred kundkrets.

 

Så mycket kapital har respektive åldersgrupp

Jag kan tycka att medianvärdet kanske ger en mer rimlig bild av hur mycket kapital svensken har inom respektive åldersgrupp. Siffrorna mellan medel och median skiljer mycket, men då finns det vissa som har en brutalt stor portfölj.

Mediankapitalet ökar ständigt med ett par mindre dippar ända fram till 50 års ålder. Då går sjunker kapitalet. Självklart kan det bero på olika anledningar och att man där och då vill använda kapital för att förgylla livet lite extra behöver inte var enda anledningen. 50-års festen kanske har gjort sitt?

Efter det fortsätter kapitalet att öka och vid 65 års ålder har medianspararen 100 000 kr i sin portfölj. Medelvärdet är 10 gånger så högt och där spränger snittet 1 miljon vid 65 år. Någonstans i min fantasi hade jag trott att summan skulle minska efter 65 år, men så är det inte. Vi har ändå väldigt många pensionärer som är aktieintresserade och många fortsätter kanske spara för att sina efterlevande ska få ta del av kakan. Jag tror det är vanligare än vad folk tror.

Min teori är att dessa siffror kommer se annorlunda ut om 30 år, i takt med att färre faktiskt skaffar barn och i stället försöker förgylla sin egen och nära vänners vardag till 110%. Å andra sidan tycks trenden gå mot att fler vill öka sina investeringar, så jag kanske har helt fel.

 

Sparandet och en jämförelse med snittlönen

Det månatliga sparandet är också intressant. Här ser vi att en 30-årig man sparar 3 300 kr varje månad. Där har jag kollat upp att snittlönen för en 30 åring är 25 727 kr efter skatt*

*Stockholms län för beräkning av skatt. Ej medlem i Svenska kyrkan.

Det här innebär att sparkvoten för 30 åringen i snitt ändå är 12,82%. Med tanke på att jag alltid förespråkar att alla kan spara åtminstone 10% av sin lön så känns det här rimligt. Då har man inte tagit med amortering i den siffran. Jag kan tycka att

Här vill jag upplysa om att det enbart är Avanzas kunder som ingår i statistiken. Dessa kunder har faktiskt ett intresse av att spara och investera och långt ifrån alla har tagit det steget. Skulle vi kika på Sverige i stort så hade det sett betydligt mörkare ut.

 

Mina läsare

 

Det var väldigt länge sedan jag slängde ut en omröstning och jag själv skulle tycka det var intressant att se hur mina läsare ligger till.

Om du kikar i tabellen ovan för just din ålder – skulle du då säga att du sparar mer, mindre eller ungefär lika mycket ifall du jämför med medelvärdet?

Kom alltid ihåg att en stor inkomst inte är ett kvitto på ett bra sparande. Utgifterna är det viktigaste att hålla koll på.

Sparar du mer eller mindre inom din åldersgrupp?

 

 

45
0
Kommentera gärna :)x
()
x