Som utdelningsinvesterare kan du praktiskt taget sätta upp hur många små milstolpar eller achivements som helst. Nyligen sprängde jag milstolpen att ha 10 bolag som givit 10 000 eller mer i utdelning. Samtidigt vilar det ett tungt framtida mörker över flera bolag som toppar den här listan.

Mina egna utdelningar började egentligen 2016 men då rörde det sig endast om några enstaka kronor. Nu är det alltså mer än 10 bolag som lämnat 10k i utdelning hitintills.

Är det något på listan som förvånar mig? Ja kanske att Boston Pizza dyker upp så högt upp. Det är inte ett megastort innehav i min portfölj men visst, jag har ägt dem länge.

En annan sak jag också tänker på är att inget av ovanstående bolag är det som givit bäst totalavkastning under åren. Den listan toppas i stället av investmentbolagen samt läkemedelsbolagen i portföljen. Axfood är väl det som gått bäst totalt bland ovanstående.

Längst ner på den här listan kommer ett bolag som heter CTT Systems med 1 kr och några få ören. Jag kommer så väl ihåg när jag köpte CTT efter det att jag läst en lista med köpvärda bolag hos Aktiespararna. Det kom att visa sig att åtminstone CTT var ett bra case som jag skulle hållit mig fast vid.

 

Väldigt osäkert i Intrum

Bland mina topp 10 bolag finns det en del osäkerhet. Intrum har redan nu annonserat om att utdelningen nästa år lär slopas med största sannolikhet.

Hos Avanzas sparare verkar Intrum vara en köpkandidat, men som vanligt är nog majoriteten sådana som spekulerar om ett tillfälligt lyft i aktien för att göra snabba kronor

MEST KÖPTA

MEST SÅLDA

Investor A Evolution
Nibe SSAB B
Tele2 Swedbank
Nvidia Apple
SSAB A Handelsbanken
Securitas Investor B
New Wave Saab
Intrum Nordea
Kinnevik Tesla
Hexatronic Ericsson

 

Intrum jobbar med att driva in skulder från privatpersoner och bolag. Dessutom köper man portföljer med skulder för att driva in för egen räkning. När jag själv började studera bolaget för rätt länge sedan var min förhoppning att bolaget skulle gå bättre när ekonomin går sämre då fler får problem med betalningar.

Det stämmer förvisso, men det jag glömde var Intrums mycket stora beroende av obligationsmarknaden och deras egna lån.

Planen just nu är att minska skulden så snabbt som möjligt. Från 4,6 gånger ”cash ebitda”* till 3,5. Just nu går det inte allt för bra och för ett år sedan emitterade man en femårig obligation på 450 miljoner euro till otroliga 9,2% ränta. Det svider.

*Rörelseresultatet, som justeras för avskrivningar på fordringsportföljer samt resultatandelar från samriskbolag och ersätts med kassaflödet från dessa

Andra halvan av årets utdelning (6,75) har nyligen trillat in på kontot men beträffande nästa års utdelning så kan vi investerare nog vänta oss en mer eller mindre nollad direktavkastning.

Själv tycker jag det är väldigt svårt att välja väg här. Att investera i bolag med för hög skuld i dessa tider har varit ett typiskt dåligt val. Samtidigt ser vi kanske nu en räntetopp och kanske blir läget för dessa lite ljusare framöver.

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x