Har du någon gång hört talas om en amorteringsportfölj? Det har nämligen jag gjort och första gången jag hörde uttrycket var från Nicklas ”Investeraren” Andersson. Är det läge för mig att börja med en sådan och hur skulle den kunna se ut?

En lite smått läskig frågeställning har dykt upp där många tycks vara inne på spåret att sälja delar av portfölj för att kunna amortera extra. Effekten blir ett mindre bolån och på så vis ett bättre privat kassaflöde.  Det här har bankerna också meddelat är sanning då man på senare tid sett en hel del engångsamorteringar.

Tanken är givetvis god, men det är alltid tråkigt att behöva sälja byggklossar i sin portfölj.

Som du säkert förstått har vår villadröm gått i uppfyllelse och nu står vi inför en husförsäljning samt en kommande flytt. Roligt! Men som jag beskrivit tidigare kommer det bli en fruktansvärd effekt på sparkvoten. Riktigt hur stor den effekten faktiskt blir är något oklar då vi inte sålt vårt nuvarande boende ännu.

Det var någon av er som kommenterade och tipsade om att inte skaffa ett för stort boende. Kanske är det just precis det vi nu gjort 😀 Men drömmen, visionen och längtan tog helt enkelt övertag och då det här läget dök upp så kunde vi inte motstå. Sedan får det väl bära eller brista.

Förhoppningen är som sagt att inte behöva sälja något av portföljen, och har jag räknat rätt ska det med marginal vara möjligt även om räntan stiger något från dagens nivå.

 

Amorteringsportfölj

Det finns nog ingen klar definition vad en amorteringsportfölj faktiskt är. I min mening så är det en portfölj som ger en kontinuerlig och hög utdelning som sedan kan användas till löpande amortering. Har du aktierna i ett ISK blir det också skattefria utdelningar.

Vad som först dyker upp när vi tänker på den här typen av portfölj är givetvis preferensaktier och D-aktier med kvartalsvis utdelning och där direktavkastningen vuxit från 6-7% till över 8% för de allra flesta.

Precis som du säkert vet kämpar fastighetsbolagen man med hög belåning, fallande intjäningsförmåga och stora obligationsförfall. I år blev det positiva besked kring utdelningen där enbart Fastpartner sänkte på sin D-aktie, för att sedan ta tillbaka den igen efter kritik. Kanske har vi inte sett den värsta effekten ännu och utdelningen nästa år är inte garanterad.

Personligen äger jag följande:

Aktie Antal Total utdelning / år
Akelius D 3 091 3 492 kr
Corem D 227 4 540 kr
K2A Pref 170 3 400 kr
SBB D 2 372 4 744 kr

Totalt: 16 176 kr

Jag tycker att Swedbank har ett bra exempel när det kommer till amortering:

Här ser vi alltså att amorteringskravet om du lånar 1,7 miljoner (och tjänar 300 000 kr per år) blir strax över 50 000 kr per år.

En amorteringsportfölj med aktierna jag nämner ovan skulle alltså motsvara en rätt så stor del av en sådan amortering. Nu är min nuvarande portfölj kanske inte det bästa exemplet då mängden preferensaktier är en hyfsat liten del av portföljen. Totalt sett förväntas portföljen i år ge ca 100 000 kr i utdelning, vilket då skulle täcka in 2 års amortering.

Sensmoralen är ändå att det åtminstone är roligt att leka med tanken om att ”tillverka” en amorteringsportfölj. Självklart går det att använda andra instrument också såsom exempelvis Lunar (som flyttats över till SaveLend) eller Kameo där utbetalningen sker månadsvis.

Det vore intressant att höra om ni tänkt i den här banan tidigare

42
0
Kommentera gärna :)x
()
x