Jag får ständigt frågor till min mail och försöker beta av dessa i den takt jag hinner. Nyligen fick jag en intressant fråga kring vilka utdelningsaktier jag skulle välja om jag befann mig i 30 års åldern. Då majoriteten av mina läsare befinner sig kring den här åldern tänkte jag att den vore intressant att ta upp här på bloggen.

Vill först nämna att jag sedan en dryg månad tillbaka har följt din blogg väldigt noga och måste säga att den är mycket intressant och du inspirerar mig verkligen.
Det är så att jag har sparat ihop 50.000kr på min bank som jag nu vill använda till mitt nyskapade konto på Avanza (som är helt tomt i dagsläget).
Det jag nu undrar över är om du skulle kunna komma med tips på 10st (+/-3) bolag (utdelningsbolag) som jag bör investera dessa 50.000kr i. Utländska såväl som svenska bolag går bra – jag är idag 30 år gammal och ska som sagt inte ta ut en enda krona innan jag är 65 år, så långsiktighet är a och o för denna portfölj.

TACK för din fråga! Till att börja med kan jag passa på att nämna att jag aldrig rekommenderar någon att köpa aktier i ett bolag. Allt det jag skriver är mina egna reflektioner och var och en bör alltid göra sin egna analys innan investering. På så vis sover du bättre också. Med det sagt, låt oss nu ta oss an det roliga!

 

30 år

30 år alltså? Det första jag tänker är att du mest troligt kommer ha en herrans massa år att få igång din pengamaskin. Inte nödvändigtvis, då en komet eller cancer kan dimpa ned i dig imorgon, men mest troligt. Även om du är 60 år när du börjar så skulle jag säga att det absolut inte är för sent. Allt beror lite på vad du har för mål.

Jag själv är ett levande exempel på att det kan gå fort att få igång din utdelningsportfölj som gör skillnad. Det var nämligen inte länge sedan jag själv satte in min första krona hos Avanza och idag avkastar portföljen 1 semesterresa varje år… inte helt fel!

Allt beror på din motivation och hur flitig och målinriktad du är. Är du det, ja då kommer du också lyckas!

Som 30-åring kommer du ha tid på dig att erhålla många utdelningshöjningar så mitt generella tips skulle vara att satsa på bolag som just tenderar att höja utdelningen med en fin slant varje år snarare än att kika på själva direktavkastningen. Dessa bolag kommer så småningom gå om de höga direktavkastarna som inte höjer utdelningen särskilt mycket.

Preferensaktier är absolut inget fel och jag har själv 3 stycken i min portfölj som ger utdelning varje månad. Då du söker enbart 10 bolag så skulle jag dock försumma dessa och enbart köra på starka stamaktier.

 

Bolagen

Jag har försökt att välja bolagen med tanke på framtidsutsikter men även försökt sprida innehaven mellan olika branscher. Det här är lite nyckeln för att portföljen ska dra jämt över tid.

Till att börja med har jag valt en grund på 2 investmentbolag:

Latour – via länken kan du läsa mer om det här investmentbolaget och dess utdelningar. Fick nyligen veta att Latour är det svenska investmentbolaget som troligtvis genererat bäst avkastning till oss investerare sett under ett långt tidsperspektiv.

Investor – jag gillar Investors långsiktighet och de noterade bolag som finns i deras portfölj. Investor har dessutom höjt utdelningen med 1 kr varje år sedan 2009, vilket inte är helt tokigt. En bra ledning och ägare av kött och blod.

 

Sedan följer 8 bolag som jag själv håller varmt om hjärtat

Axfood – här får du tillgång till en rad matvarubutiker såsom Willys, Hemköp och dagab. Axfood är spännande när det kommer till e-handel men har en väldigt stor konkurrens och det är svårt att se en faktiskt vallgrav i bolaget. Trots det fortsätter man växa och öka sina vinster. Nyligen presenterades en riktigt stark rapport för det andra kvartalet.

Castellum – jag tycker att fastigheter är en otroligt stabil bransch att äga långsiktigt. Castellum är, tillsammans med Hufvudstaden, det bolag som i Sverige höjt utdelningen flest antal år i rad nu i närtid.

Handelsbanken – via Investor får du tillgång till SEB men jag har ändå valt ytterligare en svensk bank i portföljen. Här blev valet Handelsbanken då jag tycker att de varit mest stabila historiskt. Själv äger jag ju Handelsbanken, Swedbank och SEB i min portfölj men skulle jag välja att behålla 1 så blir det Handelsbanken.

Swedish match – snusbolaget som haft en positiv utdelningstrend i 21 år. Det kan säkert bli 21 år till. Sist höjdes utdelningen med 13,8%. Jag äger inte bolaget men är intresserad att ta in det.

Skanska – byggbranschen har haft det tufft på senare tid men jag gillar Skanska då man inte enbart fokuserar på att bygga exempelvis bostäder. Jag har köpt rätt mycket på senare tid.

SCA – bolaget har enbart sänkt utdelningen en gång sedan 1950 och det var nu under finanskrisen. Jag äger inte bolaget men då jag inte har något inom skogsbranschen i portföljen så funderar jag på att plocka in dem. Holmen är givetvis också intressant.

Realty Income – jag har skrivit galet mycket om den här månadsutdelaren på bloggen. Det här är en s.k. REIT som gynnas skattemässigt för att man delar ut så pass stor del till investerarna.

Johnson & Johnson – kursen i Jnj känns lockande- Läs inlägget jag länkar till så förstår du nog kraften i bolaget.

 

Specialare:

För ytterligare diversifiering så kan jag även rekommendera en fond vid namn XACT OMXSb Utd. Denna ger dessutom utdelning till dig och här får du en fin spridning mellan väldigt många svenska bolag.

 

Nu är det fritt fram för var och en att kommentera här nedan och säga ifall det här är bra eller dåligt och hur man i stället skulle välja. Det här är hur jag skulle sätta upp bolagen och är definitivt inget facit till en lyckad framgång.

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x