Johnson & Johnson (ticker: JnJ) är en av få så kallade utdelningskungar (Dividend Kings) och har 56 år i rad höjt utdelningarna till oss aktiesparare. Not bad…not bad indeed! Bolaget återfinns i min utdelningsportfölj i min KF där jag samlar alla utländska innehav.

 

*Det här är en uppdaterad version av en föregående artikel. Senast uppdaterad 2018-06-14

Vikten av utdelningshöjningar

56 år… det är nog mer än medelåldern på mina läsare vågar jag tippa.

Direktavkastningen ligger idag på lite blygsamma 2,94%, vilket kan jämföras med exempelvis Swedbank som idag har drygt 6,5% i direktavkastning.

Men, kom då ihåg den sagolika kraften bakom utdelningshöjningar som jag ofta ordar om. Att varje år köpa nya aktier som “du vet” kommer bringa en allt högre och högre utdelning år för år – för varje år du behåller aktierna, desto mer får du i utdelning. Vi kan givetvis aldrig veta om trenden kommer hålla i sig då allt vi har och kommer att ha är historik.

Det jag vill trycka på är att det nog ändå finns en viss prestige när det kommer till dessa bolag och utdelningshöjningar. Har man hållit en fin udelningstrend på 55 år vill man knappast börja om igen, eller vad säger du?

Johnson & Johnson Utdelningshistorik

Idag presenterar jag Johnson & Johnsons utdelningar från 1988 fram till 2018. Diagrammet nedan visar vad bolaget delat ut just det året, trots att utdelningen i sig är den del av vinsten föregående år (utdelningen för 2017 visas alltså som 2018 i mitt diagram).

I första diagrammet har jag konverterat utdelningen till Svenska kronor räknat på dagens dollarkurs på drygt 8 kr. Alla utdelningar är alltså konverterade med samma valutakurs, trots att denna varierat över tid.

Det du bör tänka på är att valutan USD → SEK varierar väldigt mycket och att bolaget faktiskt kan ha sänkt utdelningen lite beroende på hur valutan förändrats vissa år.

Johnson & Johnson utdelningshistorik SEK

*Klicka för större bild*

Jag slängde även in ett diagram som visar faktiska utdelningar i USD, vilket kanske blir mer rättvist. All utdelningshistorik är hämtat från dividend.com och deras premiumtjänst där du får ett gediget utbud av utdelningsinformation bland mängder av aktier.

Johnson & Johnson utdelningshistorik USD

När delar bolaget ut?

Bolaget delar ut pengar till dig som aktieägare 4 gånger per år.

Utdelningsmånaderna är:

  • Mars
  • Juni
  • September
  • December

Ex-dagen, alltså den dag då du sist kan handla för att få ta del av utdelningen, infaller då månaden före ovanstående månader.

Utdelningshöjningen har brukat komma i samband med Juni månads utdelning, alltså under sommaren. I år blev utdelningshöjningen 7%. Längre ned hittar du utdelningshöjningarna i % för respektive år.

Johnson & Johnson Utdelningstillväxt

Något som också är lite intressant är att kika på utdelningstillväxten i %. Det säger ju sig själv att ett bolag som enbart höjt utdelningen med 1% i 50 år är bra mycket sämre än ett bolag som höjt utdelningen med 2% i 50 år.

Det jag reagerar lite över är att utdelningstillväxten är betydligt mindre nu under senare år. Å andra sidan är det säkert lättare att höja utdelningen från 1 USD till 2 USD, än från 12 USD till 24 USD (bägge +100%).

Genomsnittlig Utdelningstillväxt: 12%

Lite intressant

Utdelningen är idag nästan 27 gånger så stor som den var 1988.

Räknar vi ut bolagets direktavkastning 1988 var den ca 2,4%. ( $0,12 utdelning / $5 USD aktiekurs = 2,4% direktavkastning). Direktavkastningen är alltså idag något högre men befinner sig ungefär på samma nivå.

Om du köpte 20 aktier 1988 kostade det dig ca. 800 kr exklusive courtage. Dessa aktier (om du inte återinvesterat nya) delar idag ut 534 kr per år. Vi kommer kanske till en punkt då dessa 20 aktier genererar mer i utdelning årligen än vad du betalade för dem.

Äger du Johnson & Johnson eller har du någon gång kikat på bolaget?

Share This