I det här inlägget får du läsa mer om Källskatt på utdelningen. Något som vissa av oss blir drabbad av, men som andra slipper. Jag tar även upp en sak som förvånade mig kring svenska innehav där källskatt dragits.

För mig har det här med källskatt varit lite besvärligt att förstå, men jag ska försöka förklara det på ett sätt som alla kan förstå med mina egna erfarenheter.

 

Vad är källskatt?

Om du idag har dina aktier i ett ISK/KF så betalar du ingen skatt för de svenska utdelningar som du erhåller. Däremot betalar du alltid en utländsk källskatt om du har utländska innehav (t.ex. Johnson & Johnson eller Walt Disney). Källskatten dras automatiskt när du får din utdelning från bolaget.

 

Källskatt i olika länder

Den här källskatten varierar men är oftast 15%. Däremot kan den vara högre källskatt och äger du t.ex. det danska bolaget Novo Nordisk dras en källskatt på hela 27%.

 

Uppgifter från Avanza:

Amerika  15%
Norge  15%
Finland  15%
Holland  15%
Danmark  27%
Tyskland Oftast 25%
 Kanada 15%*

*Det råder tvekan om vad du betalar i källskatt när det kommer till Kanada. För Boston Pizza (noterat på Torontobörsen) betalar jag 15% källskatt. Enligt Avanza själva sa de dock oftast 25%. Ni bör alltid dubbelchecka hur det ligger till för just er.

Varför då äga utländska bolag över överhuvudtaget? Jo, det är nämligen så att du kan få tillbaka den källskatt du betalat om du har valt rätt konto…

 

Olika kontotyper och källskatt

Den utländska källskatten hanteras lite olika beroende på vilken kontotyp du har. Här är den enkla förklaringen:

Traditionellt Aktie- och fondkonto

Här betalar du alltid 30% skatt på de utdelningar du inkasserar (gäller för både Svenska och utländska aktier). 15% går till skattemasen i Sverige och 15% till käll-landet (varav namnet källskatt).

Kom dock ihåg att på ett sånt här konto betalar du ingen schablonskatt varje år vid deklarationen. Förväntas du däremot ha en årlig avkastning som överstiger denna skattesats så lönar det sig att ha sina pengar på ett ISK eller KF.

 

ISK (investeringssparkonto)

Här betalar du ingen skatt på utdelningarna från svenska aktier men på utländska aktier så kommer källskatt att dras (oftast 15%). MEN, dessa kan du få automatisk avräkning för när du deklarerar och på så vis kan du trolla tillbaka slantarna. Många tror att detta bara är möjligt om du har dina utländska aktier i ett KF konto.

När deklarationen kommer ska detta alltså redan vara klart och du behöver inte manuellt göra ett avdrag.

Däremot finns det ett viktigt undantag, nämligen att du enbart får göra avdrag för max 500 kr om du har underskott av kapital. Underskott av kapital menas större ränteutgifter än  ränte/kapitalinkomster. Här är det väl viktigt att inse att många idag har ett underskott av kapital p.g.a. det stora bolånet man sitter och ruvar på.

Ovannämnda är alltså ett superviktigt undantag.

 

KF

I en Kapitalförsäkring (KF) betalar du inte heller någon skatt för svenska utdelningar men betalar en utländsk källskatt för bolag utanför Sverige (alltså precis som ISK). Här finns dock inte den regel kring underskott av kapital. Har du alltså större ränteutgifter än ränteintäkter så kan du alltså automatiskt få avräkning på mer än 500 kr. Yippie!

Anledningen är att försäkringsbolaget i ett KF äger aktierna; så det spelar ingen roll vad du som investerare har för ränteutgifter etc. Petrusko skrev nyligen att kunderna hos Avanza och Nordnet får tillbaka 100% av källskatten, klockrent!

Skillnaden är att i ett ISK får du tillbaka skatten vid nästa års deklaration men i ett KF kan det ta några år (oftast 2) innan källskatten kommer åter. Jag har ännu själv inte sett någon källskatt komma tillbaka för mina utdelningar.

 

Vilket konto ska jag välja?

För mig har det alltid varit en självklarhet att samla mina utländska aktier i ett KF konto och mina svenska i ett ISK konto. Jag har idag inget bolån eller och det enda lånet jag har är CSN på cirka 20.000 kr. Därav kommer jag inte att ha underskott av kapital.

Om jag däremot vill köpa en ny bostad eller en sommarstuga och därigenom tvingas ta lån så känns det bra att ha förberett detta. Då slipper jag sälja mina utländska aktier och köpa dem igen i ett KF.

 

Källskatt hos Nordea och Tieto?

 

Det som är viktigt att veta är att källskatt kan dras på utdelningar även om aktien handlas på Stockholmsbörsen. Allt beror på vilken skatterättslig hemvist bolaget har. Nu när Nordea flyttar till Finland kan det bli så (mest troligt) att källskatt kommer att börja dras med 15%. Detta om inte Nordea lyckas göra ett special case likt ABB.

 

Tieto är ett bolag som jag ägt och där jag trott att det inte skulle dras utländsk källskatt. Här har bolaget också sin skattehemvist i Finland men hos Avanza ser vi två aktier varav en med svensk flagg och en med finsk. Min tro när jag började handla aktien var att det inte skulle dras någon utländsk källskatt på den som handlades på Stockholmsbörsen. Det var alltså fel.

Förra året drog Avanza källskatt på Aztra Zeneca men rättade sedan till detta och vi fick källskatten tillbaka.

Så, lite aldrig på flaggorna hos Avanza när du väljer vilket konto du ska ha dina aktier i 🙂

 

 

4.2 5 votes
Article Rating
31
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x