Skanska har genom året visat sig vara ett stabilt utdelningsbolag att äga över tid. Dess utdelningshistorik är imponerande och Direktavkastningen har varit god historiskt sett. Inom branschen BYGG är Skanska mitt absolut bästa val hitintills.

Som jag nämnt tidigare finns det vissa saker som jag verkligen förespråkar när det kommer till val av bolag:

  • Stort och hållbart bolag med bra historik och pålitlig ledning
  • Ska dela ut en del av sin vinst
  • Fin utdelningshistorik under långt perspektiv

Skanskas utdelningshistorik

Skanska har en fin och hållbar utdelningshistorik som ni kan se i bilden nedan. Då jag inkluderat många år bakåt i tiden föreslår jag att ni klickar på bilden för att få en större version.

 

Skanskas Utdelningstillväxt

Från 1986 till dags datum har Skanska erbjudit en utdelningstillväxt på i genomsnitt 16% per år. Tänk bara om du börjat investera i bolaget 1986 och sedan återinvesterat alla utdelningar genom åren, det hade väl inte varit helt fel?

Nu är det inte säkert att bolaget kommer hålla i sin goda historik även framöver. Däremot är historiken det enda vi kan gå efter i nuet då framtiden ännu inte är skriven.

Skanska är världens 5:e största byggbolag och har under 14 år haft en positiv utdleningstrend. Det innebär att bolaget inte höjt utdelningen under dessa år, men i alla fall inte sänkt den.

Hållbart i svåra tider

Även när saker och ting såg dystert ut 2008 så lyckades bolaget hålla i sin stabila utdelning, för att sedan höja 2010 med en rejäl extrautdelning.

Vid den stora börskraschen år 2000 blev utdelningen mindre efter många år av höjning. Dock tog det inte länge innan Skanska tog tillbaka sin fina trend.

Att bolag inte kan höja varje år är självklart. Det du vill kika på är den generella utdelningstrenden.

Köp och behåll

De som köpte aktier 1990 och behöll dessa till dags datum har numer en fin utdelning på dessa. Dessa investerare betalade alltså ett lågt pris för sina aktier men samtidigt har utdelningarna tickat uppåt, år för år.

Att köpa aktier och behålla dessa under lång tid är något som många kända investerare förespråkar.

Share This