Skanska har genom året visat sig vara ett stabilt utdelningsbolag att äga över tid med en relativt ståtlig utdelningshistorik. Allt sedan 1986 har Skanska visat prov på pålitlig utdelning och fin direktavkastningen. Det här är en av mina favoriter inom branschen bygg och i det här inlägget berättar jag mer om Skanskas utdelning.

Observera att det här är en uppdaterad version av ett inlägg som jag skrivit tidigare. 

Som jag nämnt tidigare finns det vissa saker som jag verkligen förespråkar när det kommer till val av utdelningsbolag:

  • Stort och hållbart bolag med bra historik och pålitlig ledning
  • Ska dela ut en del av sin vinst
  • Ökad vinst över tid
  • Fin utdelningshistorik under långt perspektiv
  • Helst ska man dela ut 40-80% av vinsten

Skanska utdelning

Skanska har en fin och hållbar utdelningshistorik som ni kan se i bilden nedan. Då jag inkluderat många år bakåt i tiden föreslår jag att ni klickar på bilden för att få en större version. 

 Skanska utdelning 2019

Det som i nuet (2019) är lite tråkigt är att bolaget sänkte utdelningen rejält. Många tycker att sänkningen var omotiverad.

Värt att tänka på är att vinsten per aktie (resultatet/aktie) sjönk från 12,01 kr 2017 till 9,55 kr/aktie 2018. Dessutom sänker man utdelningsandelen något från 69% till 63%

Såhär resonerar Skanska:

 ”För Byggverksamheten var 2018 en besvikelse. En svag utveckling i två projekt i USA samt en stor omstrukturering i Polen överskuggar de goda resultaten i andra enheter såsom Sverige och Finland”, skriver vd och koncernchef Anders Danielsson i vd-ordet.

 

j

Notera

Trots sänkningen av utdelningen så äger jag fortfarande Skanska i min portfölj

 

Skanskas Utdelningstillväxt

Från 1986 till dags datum har Skanska erbjudit en utdelningstillväxt på i genomsnitt 14,41% per år. Tänk bara om du börjat investera i bolaget 1986 och sedan återinvesterat alla utdelningar genom åren, det hade väl inte varit helt fel?

Vad som komma skall gällande utdelningen är dock oklart. Själv hoppas jag på att man kommer till rätta med projekten och i högsta grad försöker undvika allt för stora och avancerade projekt i USA framöver.

Skanska är världens 5:e största byggbolag. Innan sänkningen har man i 14 år haft en positiv utdelningstrend. Det innebär att bolaget inte höjt utdelningen under dessa år, men i alla fall inte sänkt den.

 

Skanskas utdelning – Hållbar i svåra tider

Även när saker och ting såg dystert ut 2008 så lyckades bolaget hålla i sin stabila utdelning, för att sedan höja 2010 med en rejäl extrautdelning.

Vid den stora börskraschen år 2000 blev utdelningen mindre efter många år av höjning. Dock tog det inte länge innan Skanska tog tillbaka sin fina trend.

Att bolag inte kan höja varje år är självklart. Det du vill kika på är den generella utdelningstrenden.

 

 

Köp och behåll

De som köpte aktier 1990 och behöll dessa till dags datum har numer en fin utdelning på dessa. Dessa investerare betalade alltså ett lågt pris för sina aktier men samtidigt har utdelningarna tickat uppåt, år för år.

Att köpa aktier och behålla dessa under lång tid är något som många kända investerare förespråkar.

Skanska Utdelningspolicy

Skanskas utdelningspolicy är att dela ut 40–70% av årets vinst till aktieägarna, förutsatt att bolagets finansiella situation i sin helhet är stabil och tillfredställande.

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x