Fastigheter har över tid varit en fin investeringsform med god och stabil avkastning. Ett bolag som jag verkligen är imponerad av när det kommer till utdelningar är Castellum. Castellums utdelning och utdelningshistorik är grym och därigenom tillhör Castellum mina favoriter bland fastighetsbolagen.

Castellum utdelning – nyheter 2020

Uppdatering 2020. Corona härjar över världen och CAST är ett av få svenska bolag som faktiskt lyckats höja utdelningen under krisen. Castellum flaggar för att det kommer bli utdelningshöjning även nästa år.

(Uppdatering för Castellum utdelning 2019) I år höjde Castellum utdelningen ytterligare ett år (är du förvånad?). Det blev dessutom en rejäl utdelningshöjning från 5,3 kr/aktie till 6,10 kr/aktie. En utdelningstillväxt på 15% med andra ord.

Castellum Utdelningshistorik 2020

Som ni ser i diagrammet nedan har Castellum höjt utdelningen 22 år i rad. Det här gör Castellum till mitt absoluta topp-pick bland svenska utdelningsjättar och egentligen är det bara Hufvudstaden som är uppe och konkurrerar om den platsen just nu med samma antal år.

För att vara ett svenskt bolag så är det väldigt imponerande. Tittar vi bortom Sverige finns det många bolag som höjt utdelningen i över 50 år, men när det kommer till Sverige är utdelningshistoriken mer sparsam.

 

Värt att noter till diagrammet ovan är att varje stapel representerar hur mycket utdelning som betalades ut just det året. I och med att utdelningen är en del av vinsten året innan är det vissa som vill illustrera på det viset (då skulle alltså 2016 vara 5 kr i stället för 4,25). Med andra ord, 2 olika sätt att representera samma information.

Utdelningstillväxt

Den här bilden visar hur pass mycket bolaget höjt utdelningen med i procent räknat. Värt att nämna är att jag ser en utdelningstillväxt i min portfölj på 3-5% som riktigt bra.

Just utdelningstillväxt är något som jag förespråkar och gillar skarpt. Hög direktavkastning kan vara trevligt för stunden, men en fin utdelningstillväxt år ut och år in är det som i längden ger riktigt bra effekt om du håller fast vid dina kära aktier.

Det här ger en genomsnittlig utdelningstillväxt på 11,7%, vilket är rejält sett i över ett historiskt perspektiv. Tar vi en exempelvis en utdelningsjätte som Coca Cola, vars utdelning höjts 56 år i rad, så har de “enbart” en utdelningstillväxt på 9% sett under de senaste 18 åren.

Något som kanske imponerar mig mest är att Castellum lyckades höja utdelningen även under finanskrisen 2008. Det visar att Castellum är ett defensivt bolag som är vana vid eländiga tider. Oftast ser vi att det är just under den perioden som fina utdelare i Sverige gått på en mina och raderat ut tidigare anrika historik.

När delar Castellum ut?

Castellum har tidigare delat upp sin utdelning i 2 lika stora delar. Hur det blir nästkommande år har vi givetvis ingen aning om men troligtvis lär man behålla 2ggr/år. Bolaget delar ut i:

Slutet på Mars (2020-03-26)

Slutet på September (2020-09-25)

 

3.9 7 votes
Article Rating
12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x