I det här inlägget tänker jag gå igenom vilka 10 bolag som jag skulle välja i en utdelningsportfölj, och varför. 

Igår small det, minst sagt. Fick över 3000 följare på Twitter, och självklart ska det firas tänkte jag.

Som jag lovat tidigare blir det alltid ett lite mer speciellt inlägg vid varje 1000:e investerare som följer mig. Den här gången tänkte jag passa på att svara på en läsarfråga som jag tycker var riktigt intressant.

Frågan är från en ny investerare som har 150.000 kr på sitt noll-ränta-konto och som nu tagit det otroligt förnuftiga beslutet att börja låta pengarna arbeta i stället-

Personen undrade vilka 10 aktier jag skulle välja till min topp-lista bland utdelningsaktierna. Som trogen utdelningsinvesterare antar jag nu utmaningen och listar mina topp-10. Jag svarar alltså på vilka 10 aktier jag skulle behålla om jag gjorde en rejäl rensning i min portfölj.

Tyck gärna till om du har något eget förslag!

 

 

1

Bransch: FASTIGHETER

Länk till bolaget hos Avanza

Jag skrev tidigare om Castellums anrika utdelningshistorik på 20 år. Bolaget visade att man kunde stå emot finanskrisen 2008 och har imponerat i mitt investeringshjärta ända sedan 2015. Mycket olika fastigheter och bra spridning. Skulle jag enbart äga ett fastighetsbolag så skulle det vara Castellum.

2

Bransch: DAGLIGVAROR / LIVSMEDEL

Länk till bolaget hos Avanza

Vi kommer alltid behöva äta mat och Axfood är helt klart en värdig konkurrent bland matvarubutikerna runt om i Sverige. I takt med att vi blir allt fler och fler och att lågkonjunkturen tågar in blir behovet av billig mat allt mer efterfrågad. Axfood ser dessutom till att möte framtiden när mat ska levereras till hemmet.

Skrev nyligen om Axfood och att de precis höjt utdelningen.

3

Bransch: BYGG

Länk till bolaget hos Avanza

Skanska har imponerat utdelningsmässigt och trots att man nu lämnade utdelningen oförändrad nu 2018 (för vinsten 2017). Jag uppdaterade nyligen mitt inlägg kring Skanskas utdelningshistorik och du kan läsa mer om bolaget där och varför jag tror det är hållbart över tid.

 

4

Bransch: BANK

Länk till bolaget hos Avanza

Jag tycker att man bör äga lite Svensk bank i sin portfölj. Det är ett bra komplement till exempelvis fastigheter och drar lite olika med tanke på hur räntan rör sig. Nu har jag 3 Svenska banker i min portfölj men skulle jag bara välja en utdelningsbank så skulle det vara Handelsbanken. Svenska banker är heller inte övervärderade idag (enligt mitt tycke) och lämnar en fin direktavkastning.

Handelsbankens utdelningshistorik kan du se här.

5

Bransch: Coffee shop

Länk till bolaget hos Avanza

Starbucks har gått från att vara en explosiv kursraket utan utdelning, till ett bolag som börjat delat ut med stabil tillväxt. Vi kommer alltid vilja gå ut och fika med våra vänner och vilket land jag än reser till tycker jag ser mycket folk inne i Starbucks caféer. Utdelningshöjningarna har varit fenomenala de senaste åren och min förhoppning är att den goda trenden kommer hålla i sig.

6

Bransch: Läkemedel, amerikanskt

Länk till bolaget hos Avanza

I spåren efter oroligheterna i USA nyligen sjönk den här läkemedelsjätten tillsammans med mycket annat. Bolaget har höjt utdelningen 55 år i rad och verkligen visat prov på stabilitet. Det känns verkligen som att det här bolaget sällan blir billigt, och att man får utnyttja de chanser man får.

Se Johnson & Johnson utdelningshistorik

 

7

Bransch: IT / Teknikkonsult

Länk till bolaget hos Avanza

En fin direktavkastning, många år med höjd utdelning och verkar inom en bransch som verkligen kommer behövas framöver. Så lyder min hiss-pitch om bolaget. Tieto utvecklar smarta lösningar inom IT inom bland annat Vård- Omsorg, Bank och Skog.

8

Bransch: INVESTMENTBOLAG

Länk till bolaget hos Avanza

Enligt mig själv är det en fin strategi att äga lite Investmentbolag i sin portfölj (bolag som investerar i andra bolag). Investor har höjt utdelningen med 1 kr per år den senaste tiden och det ska bli spännande att se hur länge den seden kan hållas.

 

9

Bransch: INVESTMENTBOLAG

Länk till bolaget hos Avanza

Ytterligare ett Investmentbolag som skiljer sig rätt mycket från Investor. Kinnevik känns väldigt modernt och investerar mycket i digitala bolag. Då jag själv har väldigt få sådana bolag i min portfölj känns det suveränt att Kinnevik platsar i min portfölj som det näst största investmentbolaget. Utdelningshistoriken är dessutom god och nu senast höjde man utdelningen från 8 kr till 8,25 kr.

 

10

Bransch: INDUSTRI

Länk till bolaget hos Avanza

Industri har dragit hårt uppåt på senare tid och är det ett bolag jag tycker att man ska äga här så är det Atlas. Här får du mycket i samma påse: Energiteknik, vakummteknik, gruv- och bergbrytningsteknik etc. Jag gillar att investera i ”hackor och spadar”, och Atlas ser verkligen till att dessa levereras på rätt sätt.

P/E talet (det som beskriver bolagets värdering) ligger idag på dryga 25, vilket många tycker är högt. Men det kanske inte är så högt ändå? Kan bolaget fortsätta visa att man levererar fina vinster och fortsätter växa är det helt klart en rimlig värdering.

33 år utan sänkt utdelning.

 

Observera

Jag har ett samarbete med Nordnet. Alla åsikter på bloggen är dock mina egna och jag vill alltid ge mitt personliga tyckande till alla investeringar. Tänk på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida utveckling. De pengar som du placerar i fonden kan både öka och minska i värde. Risken finns att du inte får tillbaka hela det investerade beloppet. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet på fondens produktsida på nordnet.se.

 

22
0
Kommentera gärna :)x
()
x