Som många av er vet gillar jag att äga stabila utdelningsbolag som historiskt sätt visar att de klarar av att höja utdelningen år efter år. Har tidigare skrivit en del liknande inlägg som detta, och nu är det alltså Starbucks tur att visa sin historik.

I mars 2010 gick Starbucks ut med att de kommer att dela ut sin första utdelning. Efter det har bolaget tenderat att höja utdelningen år efter år.

Även om historiken är relativt knapp (i alla fall jämfört med Johnson & Johnsons utdelningshistorik) så tror jag att bolaget en dag vill vara med och slåss bland utdelningsjättarna. Som jag tänker är det suveränt att gå med tidigt och låta aktierna jag köper idag dela ut mer och mer år för år.

Direktavkastningen är låg och har aldrig riktigt rört sig över 2%. Däremot ser jag Starbucks även som en fin värdeinvestering och hoppas som vanligt på en fin kombination mellan utdelningshöjning och kurstillväxt.

Men varför då Starbucks som utdelningsbolag? Jo! För tittar vi på utdelningstillväxten så har den varit riktigt stor, senaste året till och med 25%, och det är inte illa pinkat. Det här ska man ta minst lika seriöst som en hög direktavkastning enligt min mening.

Bolaget delar ut kvartalsvis och har än så länge (så vitt jag vet) inte gjort någon extrautdelning. Det är dessutom alltid trevligt med bolag där man får utdelning 4 gånger per år snarare än bara 1 gång per år.

 

*Klicka för större bild*

Share This