Starbucks är ett bolag som alla vet vad de pysslar med. Deras dryga 28 000 caféer världen över genererar dagligen grymma drycker till besökarna samt fina intäkter till bolaget. I det här inlägget har jag kikat lite på Starbucks utdelningshistorik och om bolaget klassas som ett innehav i en utdelningsportfölj.

Uppdaterad 2018-08-13

Det här är en uppdaterad version av inlägget jag skrev förra året. Tanken är att följa upp liknande inlägg varje år för att se om bolagen fortfarande håller måttet och hur de presterar.

Nyligen har Starbucks faktiskt gjort en tidigare utdelningshöjning än normalt. I regel har utdelningen höjts i november men nu körde man alltså en utdelningshöjning redan i augusti, med andra ord ett kvartal tidigare. Det tackar jag för.

Starbucks Utdelning

Som många av er vet gillar jag att äga stabila utdelningsbolag som historiskt sett visar att de klarar av att höja utdelningen år efter år. Tidigare har jag skrivit en del liknande inlägg, och nu är det alltså Starbucks tur att visa hur de presterat.

I mars 2010 gick Starbucks ut med att de kommer att dela ut sin första utdelning. Efter det har bolaget tenderat att höja utdelningen år efter år.

Även om historiken är relativt knapp (i alla fall jämfört med Johnson & Johnsons utdelningshistorik) så tror jag att bolaget en dag vill vara med och slåss bland utdelningsjättarna. Som jag tänker är det suveränt att gå med tidigt och låta aktierna jag köper idag dela ut mer och mer år för år.

Direktavkastningen är relativt låg och ligger numer kring 2,8%. Det 4-åriga snittet är betydligt lägre och ligger på ca 1,4%

Men varför då Starbucks som utdelningsbolag? Jo! För tittar vi på utdelningstillväxten så har den varit riktigt god. Nu senast var den 20% och året innan också 20%, och det är inte illa pinkat. Det här ska man ta minst lika seriöst som en hög direktavkastning enligt min mening.

Bolaget delar ut kvartalsvis och har än så länge (så vitt jag vet) inte gjort någon extrautdelning. Det är dessutom alltid trevligt med bolag där man får utdelning 4 gånger per år snarare än bara 1 gång per år. Det gör att du kan återinvestera utdelningen jämt över året.

Starbucks Utdelningshistorik

I tabellen nedan kan du se Starbucks alla utdelningar sedan start. Viktigt att komma ihåg är att utdelningen visas i SEK och för rättvisans skull har jag valt att räkna på dagens valutakurs för samtliga utdelningar. Annars kan ju utdelningen vara lägre ett år även om bolaget inte sänkt den men tack vare att valutan kan gå upp och ner.

*Klicka för större bild*