Utdelningar per månad och bolag

Tabellen nedan visar hur mycket mina bolag delat ut hitintills 2018. Nederst i tabellen visas hur mycket utdelningar som trillat in totalt för varje månad.

*Klicka för större bild*

Utdelningar mot tidigare år

De gröna staplarna visar hur mycket utdelningar som varje månad producerat i år. Ge grå staplarna visar 2017 års utdelningar.

*Klicka för större bild*

Mall till min Utdelningsgraf

Jag har fått väldigt mycket frågor ifall jag kan dela med mig av den tabell och graf som jag använder för att presentera mina utdelningar. Nu tog jag tag i det hela och skapade en mall som du lätt kan spara ner och använda.

Länk till mallen (excel fil): Utdelningsmallen  OBS! För att editera filen måste du ladda ned en lokal kopia. Tryck på “ladda ned” efter det att du tryckt på länken:

I Excel filen finns en kort Hjälpbeskrivning i tabb nr 2 (den hittar du längst ner i dokumentet). Annars är det bara att kommentera här i inlägget om du har någon fråga.

 

Hjälp – raderna räcker inte, jag har fler bolag?!

Jag gjorde en video så du ser hur du kan lösa detta. Den hittar du här.

 

Årets utdelningshöjningar

Här under visar jag hur mycket alla mina bolag har höjt utdelningen med under året. Tanken är att denna sida ska finnas tillgänglig även för nästa år och att utdelningshöjningarna presenteras även där.

Förhoppningsvis får jag tummen ur någon gång och lägger till ytterligare spännande bolag i tabellen nedan. Bolagen jag äger i portföljen är oftast väldigt intressanta rent utdelningsmässigt.

BolagUtdelningshöjningUtdelningstillväxt (%)Ev. Extra utdelning
AstraZeneca $2,8 → $2,80%
Atlas Copco B 6,8 → 7,0 kr2,9% 8 kr
Axfood 6,0 → 7,0 kr16,6%
Castellum 5.0 → 5,3 kr6%
Cloetta B 0,75 → 0,75 kr0% 0,75 kr
Diös Fastigheter2 kr2,9 kr45%
Handelsbanken A5,0 → 5,5 kr10% 2 kr
Hennes & Mauritz B9,75 → 9,75 kr0%
Industrivärden C 5,25 → 5,5 kr4,8%
Investor A11,0 → 12,0 kr9%
Kinnevik B8 → 8,25 kr3,1%
Kopparbergs B5,9 → 5,9 kr0%
Latour B2 → 2,25 kr12,25%
Paradox Interactive1 kr → 1 kr0%
SEB A5,5 → 5,75 kr4,5%
Skanska B8,25 → 8,25 kr0%
Swedbank A13,2 → 13,0 kr– 1,5%
Tieto Oyj€1,37 → €1,42.2% € 0,2
XACT OMXSB Utdrapporterar senare
Novo Nordisk B7,6 → 7,85 DDK3,3%

 

Genomsnittlig Utdelningstillväxt 2018: 6,2%

Ackumulerad utdelning

Om du är tveksam kring vad ackumulerad utdelning är så råder jag dig att läsa mitt inlägg kring Ackumulerade utdelningar. Enkelt beskrivet så är det summan av dina erhållna utdelningar över tid.

Länken ovan leder även till inlägget där du kan ladda ned mallen för Ackumulerad utdelning.

3 skäl till varför jag är Utdelningsinvesterare

Klart är att utdelningsinvesterare fått mycket skit och kritik under senaste åren. Många tycker att det är dumt att lägga ner allt för mycket fokus på just utdelningar och att investerare bör fokusera på klassisk värdeinvestering i stället.

Jag vet lika mycket som många av er att totalavkastningen (utdelningar + kursavkastning) är det allra viktigaste och det som i längden avgör din framgång på börsen. Däremot finns det mycket som talar för just utdelningsinvestering och här är mina 3 starkaste skäl till varför jag fortsätter med min taktik.

Passiva inkomster

Det är väl inte konstigt att många av oss drömmer om passiva inkomster. Med passiva inkomster menar jag då pengar som landar på ditt konto som du slipper jobba häcken av dig för att inkassera; du tjänar dem helt enkelt genom att inte gör något.

Genom passiva inkomster kan vi åstadkomma mycket trevligt i våra liv:

  • vissa kanske vill sluta jobba helt och slippa ekorrhjulet
  • andra drömmer om att kunna betala alla räkningar med passiva inkomster
  • medan andra helt enkelt vill ha råd att sätta en extra guldkant på tillvaron med exempelvis en extra utlandsresa per år

Vad du än drömmer om så är utdelningar den i särklass bästa taktiken som jag hittat för att skapa passiva inkomster. Genom att äga aktier får du dessa utdelningar varje år och när du låter tiden verka så växer utdelningarna likt en snöboll.

Jag har sett effekten som blir när du återinvesterar utdelningar och är beredd att fortsätta min taktik för att få dessa passiva inkomster att växa ytterligare.

I dagsläget täcker mina utdelningar 5 st månadshyror för min lägenhet varje år. Ett mål är helt enkelt att låta utdelningarna täcka upp hela min hyreskostnad, år efter år efter år.

Visst hänger du med på resan?

Stabila över tid

Det som många räds när det kommer till aktiemarknaden är stora ras i kurserna. Sådana stora nedgångar såg vi år 2000 när IT-bubblan sprack men även under finanskrisen år 2008. När jag började investera på börsen 2015 hade vi även en mindre sättning.

Det har visat sig att stabila utdelningsbolag som år efter år höjer sina utdelningar håller lågan uppe även under värre tider. Det innebär att du, trots kursras, har utdelningar att se fram emot.

Visst är det så att många bolag inte kan höja utdelningen under dessa tider men jag har sett exempel på bolag som i alla fall lyckas bibehålla sin utdelning. Efter sämre tider har bolagen fortsatt att tugga på och höjt utdelningarna.

Ett exempel på ett sådant bolag är Skanska, vars utdelningshistorik du kan se här:

Skanska utdelningshistorik

Det är just sådana bolag som jag vill hjälpa dig att hitta och som vi tillsammans bör investera i. Att hitta dessa och att investera i rätt tidpunkt är lättare sagt än gjort men med rätt kunskap och psyke kan alla bli en vinnare.

Genom mitt bloggande kan vi tillsammans hitta sådana bolag.

Ränta-på-ränta effekten

Albert Einstein lär ha sagt att ränta-på-ränta effekten är världens åttonde underverk. Den här effekten innebär att ditt sparande växer explosionsartat likt en snöboll om du låter tiden verka i fred.

{

Exempel

Du har 1 krona och låter ränta-på-ränta effekten verka över tid utan att sätta in eller ta ut ytterligare pengar. Varje år låter du kronan dubblera sitt värde.

  • Efter år 1 – 2 kr
  • Efter år 2 – 4 kr
  • Efter år 3 – 8 kr 
  • Efter år 10 – 1024 kr 
  • Efter år 25 – 33 554 432 kr

Utdelningsinvesteringen är kanske det lättaste exemplet på hur ränta på ränta kan jobba för dig som investerare. Om du varje år återinvesterar dina utdelningar och köper nya aktier kommer du få ytterligare utdelningar nästa år.

Dessutom har du förhoppningsvis en utdelningstillväxt att se fram emot, vilket innebär att bolagen du redan äger höjer utdelningen nästa år. Återinvesterade utdelningar tillsammans med utdelningstillväxten gör att dina passiva inkomster växer snabbare och snabbare år för år.

Jag önskar att jag hade vetat om detta när jag började investera på börsen för snart 3 år sedan.

Utdelningsstrategin – hur gör du?

Vore grymt ifall du kunde klicka på den rackarns lilla knappen här nedan och visa vad du gör kring utdelningsstrategin. Allt är anonymt och du slipper skriva in bökiga uppgifter för att rösta 🙂

Share This