Igår var det nog bistra miner bland många där ute. OMXS30 föll 2,43% och mest sannolikt var vi nog alla påverkade på något sätt av gårdagens nedgång. Idag kom däremot lite trevligare nyheter från Axfood som presenterade sin rapport för 2017.

Axfood har under en längre tid funnits i min portfölj då jag känner att jag vill äga något inom livsmedel långsiktigt. Jag handlar oftast på Willys och tycker att butiken är suverän och som ni vet ingår Willys inom Axfood.

Jag vägrar äga ICA av principsak. Handlar ofta på ICA i samband med nedsatta priser på varor och använder då deras själv-scanner. I 9 fall av 10 råkar jag ut för full avstämning trots att jag inte handlat så mycket. Och det slutar aldrig… Enormt irriterande så jag har börjat gå till deras ordinarie kassa som ändå inte är allt för lång. Usch!

Men, nu ska vi snacka Axfood!

Utdelningen

Utdelningen höjdes nu från 6 kr till 7 kr, vilket jag tycker är helt fantastiskt. Det innebär en utdelningstillväxt på nästan 17% (16,666…%).

Axfood har länge haft en fin utdelningshistorik och förra året höjde bolaget från 5 kr till 6 kr. Året dessförinnan delade man dessutom ut en extra utdelning på 4 kr.

Även om antalet år med höjd utdelning inte är så spektakulärt så har utvecklingstrenden med tiden varit god, vilket ni kan se i mitt diagram nedan.

Med detta landar direktavkastningen på 4,5% (7/155). Det är en sund direktavkastning; inte för hög och inte för låg.

Bolagets framtid

Axfood har under året gjort fina förvärv:

  • Sabas lagerverksamhet för frukt och grönt
  • Eurocash
  • mat.se
  • Middagsfrid

Jag skrev om förvärvet kring Middagsfrid i det här inlägget. Nu meddelar bolaget att man vill fortsätta investera i sina matkoncept och utveckla dem till det bättre. I dagens rapport får vi veta att styrelsen lägger till ett tillväxtmål som innebär att Axfood ska växa mer än marknaden.

Man vill fortsätta växa inom e-handeln, vilket jag tycker visar att bolaget är beredda att öppna dörren när framtiden knackar på. Förvärvet av mat.se accelererade deras e-handel men även utrullningen inom Willys och Hemköp bidrog positivt.

Själv handlar jag fortfarande mat i butik då jag tycker att det är rätt trevlig ändå, men kan förstå att kunderna drar sig mer och mer mot att få maten hemskickad. Tycker Axfood gör helt rätta förvärv och jag blickar med spänning ut över framtiden.

 

Äger ni Axfood eller ICA idag? Vad tycker ni om utdelningshöjningen och köper ni på dessa nivåer?

 

 

 

20
0
Kommentera gärna :)x
()
x