Investor är just nu mitt 4:e största svenska innehav i portföljen och släppte igår sin årsrapport för 2017. Jag tänkte ge min egen syn på vad jag tror om bolaget framöver. Det här är också en enkel sammanfattning av det viktigaste ur rapporten.

Länk till bolaget hos Avanza

Fortfarande rabatt

Substansvärdet per aktie uppgick till 440 kr per aktie per den 30:e december 2017. Då aktien idag handlas till ett pris av 389 kr blir rabatten ca 11,5%. Hade du köpt alla Investors bolag separat hade det alltså blivit 11,5% dyrare än om du köpt Investor.

Sist jag kikade minns jag att substansrabatten låg kring 20%, vilket såklart är mycket högre än dagens 11,5%. Själv tycker jag att det är roligare att handla ett Investmentbolag till rabatt och inte premie då premie betyder att du får de underliggande bolagen billigare om du köper var och ett för sig.

Med det sagt så har det hänt att jag även handlat investmentbolag till premie.

Fantastisk utdelning

Det som jag tyckte var extra intressant att läsa om var utdelningen. Som många av er redan vet har Investor höjt utdelningen med 1 hel krona varje år sedan 2009 (8 år inkluderat denna höjning).

Nu vill jag påpeka att utdelningengshöjningen från 11 kr till 12 kr enbart är ett förslag, men det är sällan ett sådant förslag inte blir av. Utdelningshöjningen innebär en utdelningstillväxt på 9%, vilket jag tycker är fantastiskt bra!

Noterbart är att utdelningstillväxten blir mindre för varje år Investor höjer utdelningen med 1 kr. Nästa år blir det ju ”bara” 8,3%.

Det som är nytt är att utdelningen delar upp på 2 tillfällen. Första utdelningen på 8kr kommer i maj 2018 och andra på 4kr i november.  Uppdelad utdelning tycker jag är fenomenalt. Det är positivt både för mig som investerare och för bolaget då kassaflödet sprids mer ut över året.

Övrigt nämnvärt

Totalavkastningen uppgick under 2017 med 13%, vilket jag tycker är riktigt trevligt då SIXRX (genomsnittliga på stockholmsbörsen inklusive utdelning) landade på 9% samma period.

Investor verkar tro på Ericsson och har stärkt sin position efter det att bolaget presenterade sin nya strategi. Det är ju lite intressant, med tanke på att få andra tror på Ericsson. Men faktum är att Ericsson tuggat på rätt hyggligt under senaste tiden.

Jag tycker att prioriteringen från bolaget verkar enkel och helt i sin ordning:

 Våra operativa prioriteringar är att öka substansvärdet,
bedriva verksamheten effektivt och betala en stadigt
stigande utdelning

Uppfylls allt detta år efter år är det helt klart ett bolag jag vill äga för alltid.

Som det ser ut nu är Atlas Copco, ABB, SEB och Astra Zeneca de största innehaven hos Investor. Jag som har 3 av dessa bolag enskilt i min portfölj bör se till att vikten i just dessa bolag inte blir allt för stor. Det borde du också göra.

Investor har blivit riktigt populärt bland investerar. I början av 2017 var det drygt 10 000 investerare hos Avanza i Investor, nu är siffran drygt 16 000.

Observera

Priset för Investor A är i dagsläget lägre än Investor B. Som småsparare är det bra att fokusera på den billigare typen.

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x