Idag var det dags för min sista bank att rapportera, nämligen Handelsbanken (ticker: SHB). I det här inlägget får du lite info om Handelsbanken som utdelningsbolag.

Trots att rubriken kanske ljuder optimism var rapporten inte som marknaden och analytikerna förväntat sig. Rörelseresultatet* var nästan 15% lägre än väntat. Kreditförlusterna** var över en miljard jämfört med väntade 400 miljoner kronor.

Handelsbanken har historiskt sett haft lägre kreditförluster än övriga svenska banker men nu vänder alltså vindarna och banken kommer in högst kreditförlust. Enligt rapporten ser vi att kreditförlusterna är högst i Storbritannien och Danmark.

* Rörelseresultatet (eller EBIT) är företagets vinst före skatter och räntor. 

**En kreditförlust är när långivaren inte får tillbaka sina pengar

 

Beträffande utdelningen så väljer banken att dela ut 5,5 kr / aktie, vilket kan jämföras med tidigare års 5 kr. Utöver detta delas även 2 kr ut i extrautdelning. Det här innebär en utdelningstillväxt på ordinarie utdelning på 10%.

Handelsbanken har en fin utdelningshistorik och det var först i 2008 som man sänkte utdelningen något. Det här var däremot under finanskrisen och banken har före detta visat prov på galet fin utdelningshistorik.

Jag har gått igenom samtliga årsrapporter jag hittat och skapat ett utdelningsdiagram. Tänk på att utdelningen inte är justerad i diagrammet, vilket betyder att jag inte tagit hänsyn till de splittar som förekommit. Dock finns dessa utmärkta i diagrammet.

Tack Petrusko för att du upplyste om detta.

 

 

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x