Sakta men säkert inser jag att jag aldrig någonsin publicerat ett renodlat inlägg om min strategi. Givetvis har jag nämnt den lite sporadiskt i tidigare inlägg, men jag kan tycka att det är på sin plats att jag resonerar lite om min tänkta väg framåt. Här är den i alla fall: Min strategi mot framtida frihet.

 

Förord

Anledningen till att jag skapar det här inlägget är att det dykt upp frågetecken kring hur jag egentligen tänker. Min tro är att många blir fundersamma då jag börjat kommentera kring mycket kurser tillika värderingar snarare än att prata om det fundamentala kring bolagen. Här krävs det ett förtydligande känner jag.

Det första jag skulle vilja påpeka att det finns lika många strategier som det finns investerare. Vissa kör med 5 bolag i portföljen, andra 40. Vissa kollar på specifika kursrörelser medan andra gör kassaflödesanalyser. Vissa är värdeinvesterare medan andra investerar uteslutande i indexfonder. Kombinationerna mellan dessa är dessutom i princip oändlig.

Mina Mål

För att förstå strategin kan det vara läge att repetera mina mål.

När jag 2015 satte över mina första hundralappar till Avanza ville jag se hur pass svårt det skulle vara för en helt vanlig människa att nå 1 miljon kronor via investeringar på börsen. Jag bekräftade några genom att i 2019 uppnå det målet:

 • Det är möjligt att börja investera på börsen helt utan erfarenhet och kunskap
 • Du behöver inget arv för att bli miljonär
 • Du kan bli miljonär helt utan föräldrar som inspirerar/pushar
 • Du behöver inte ha en inkomst på t.ex. 40.000 kr för att bli miljonär
 • Du kan ha pengar över till nöje, men samtidigt bli miljonär. Allt handlar om att prioritera och värdera dina nöjen

Efter det att jag nådde miljonen kände jag mig inte klar. Jag hade bevittnat börsens potential och nu ville jag se till att jag kan gå i pension 25 år tidigare än pensionsåldern (om det nu är 65 år fortfarande där och då).

Varför, skulle man kunna fråga? Svaret är rätt enkelt. Jag vill kunna ägna mer tid åt familj samt göra det jag känner för här och nu. Det finns dagar när jag vaknar upp och absolut inte vill bege mig till jobbet. Dessutom är jag oftast för trött efter jobbet för att ta väl hand om mina hobbys.

Min övergripande strategi

Planering och strategi är viktigt när det gäller investeringar. Källa: Pixabay

 

Som du vet stavas grunden i min strategi  U T D E L N I N G.

Jag investerar inte i något bolag utan utdelning och anledningen till det är rätt enkel:

Ett bolag ska kunna visa upp en vinst och vi investerare, som tar risken, ska få en del av kakan. Utdelningen är ett sätt för oss investerare att köpa en aktie utan kravet att sedan sälja den till ett högre pris, då utdelningen blir en form av avkastning.

Grunden i mitt tänkande är att “Kvalité återkommer oftast”. Bolag kan ha det tufft i vissa tider, men har man visat att man kan komma tillbaka efter svåra perioder, ja då rankas man högt på min lista.

Min strategi 

Portföljen består av både svenska och utländska bolag. Den största delen är svenska bolag. Fördelen med Sverige är att du har mycket lättare att följa utvecklingen av bolagen. Nackdelen med Sverige är att det finns väldigt begränsat urval av bolag.

För att ge ett exempel skulle vi kunna säga att det finns 2 bolag i Sverige som höjt sin utdelning lite drygt 20 år i rad, medan det i USA finns en rejäl näve med bolag vars utdelning höjts +50 år i rad.

Något jag brukar nämna är att den Svenska börsen är ungefär i samma storlek som den Holländska. Hur ofta hör du om Holländska bolag? Bortom Sveriges gränser finns betydligt mycket mer intressant att titta på. För den sakens skull så så går det givetvis bra att enbart köra med svenska bolag.

 

3 delar

Rent krasst skulle man kunna dela upp min portfölj i 3 olika kategorier:

Utdelningstillväxt

Även om det tar lång tid för utdelningstillväxt att slå högre direktavkastning så finns det många fördelar med den här typen av investering.

Jag älskar bolag som successivt ökar sina vinster och till följd av detta även ökar utdelningen. De aktier du köper till ett billigare pris idag blir värda mer om många år då dessa ligger kvar i portföljen och utdelningen har ökat. Det här brukar kallas att du får en högre YoC (Yield on Cost).

Klassiska exempel som finns i min portfölj är:

 

Högutdelare

En betydligt mindre del av portföljen är s.k. högutdelare, alltså där direktavkastningen är högre men där potentialen till en hög utdelningstillväxt är mindre. Några exempel:

 • K2A Pref
 • Akelius D
 • Klövern Pref
 • svenska bankar
 • HiQ
 • AT&T

Tanken bakom är att jag vill få mer rörligt kassaflöde som jag då kan återinvestera. Preferensaktier och D aktier är lysande här då du får utdelning flera gånger per år. Utdelningen kan jag sedan använda till att köpa i bolag där jag tycker det finns bra läge, alltså där marknadens reaktioner varit för kortsiktiga enligt mig.

 

Investmentbolag

Den största delen av min portfölj utgörs av Investmentbolag. Dessa är klassiska favoriter som i de allra flesta av fallen krossar index. Ta bara en titt på Latours genomsnittliga årsavkastning.

Teorin bakom den här strategin är enkel. Jag vill att de ska generera en fin totalavkastning som jag sedan skiftar över till mer high-yield när jag börjar leva på utdelningen.

En fråga du kanske ställer dig är varför jag inte enbart kör investmentbolag med låg direktavkastning för att sedan skifta över allt när jag väl ska pensioneras. Grejen är den att utdelningsinvestering är en fantastiskt rolig och motiverande investeringsform för mig som ger galet mycket motivation. Utdelningsbolag tenderar också att vara stabila under kriser, bortsett då från svenska bolag under Covid-19 som styrs mycket av staten.

När jag köper

Även om det jag skrivit ovan sammanfattar min strategi väldigt väl så kan det vara läge att även kommentera När och Hur jag köper.

Som alla vet köper jag varje månad och investerar sparandet från lönen löpande. Jag har heller ingen riktig krigskassa (likvida medel som jag väntar på att investera) utan enbart en buffert utanför börsen.

Jag handlar i regel små poster och försöker köpa för så nära 597 kr som möjligt. Anledningen är att jag vill ha möjligheten att fylla på i mina bolag oftare då jag har rätt många bolag i portföljen. Här finns det en myt om dyrt courtage som jag dödat.

Med det sagt så vill jag gärna handla mer i branscher och bolag där oro just nu befinner sig. Ett exempel är att jag inte handlar särskilt mycket i dagligvarusegmentet eller läkemedelssegmentet nu under Covid19 då dessa går bra.

Jag såg även till att fylla på rejält i bygg när den branschen tidigare var nedvärderad:

Med det sagt är jag ingen swing-trader. Anledningen att jag sålde Skanska var att jag hellre ville ha JM i portföljen.

Jag ser gärna till att utnyttja tillfällig oro även i enskilda bolag. Ett exempel är väl när ryktet spreds om asbest i Johnson & Johnsons barnpuder. En sak du ska lära dig är att marknaden oftast tänker rätt kortsiktigt och att den stora massan oftast fattar väldigt impulsiva beslut.

Många utdelningsinvesterare säljer direkt bolag som sänker utdelningen. Det är inget jag har anammat utan jag tror att bolag kan må bra av att i vissa fall sänka sin utdelning. Inte minst under större kriser som t.ex. Corona. Kvalité återkommer oftast och investerar du i bolag som tenderat att klara svårare perioder, ja då kan du troligtvis hitta fina lägen.

5 1 vote
Article Rating
27
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x