I det här inlägget redogör jag Latour avkastning i ett historiskt perspektiv. För min egna del så har jag börjat föredra Investmentbolag framför fonder. Du slipper fondavgifter, du får ägare av kött och blod samt en oftast högre avkastning. Ett bolag som givit fenomenal avkastning är Latour som är ett relativt nytt bolag i portföljen.

Latour är just nu mitt minsta investmentbolag men den stora anledningen är att den kom in sist i portföljen och att jag väljer att köpa aktier kontinuerligt. Det tar oftast ett tag innan ett bolag ”hinner ikapp” övriga innehav.

Via Latour får du tillgång till en rad fina bolag, däribland Alimak som Latour investerat mer i på senare tid. Alimak tillverkar och servar olika typer av hissar och arbetsplattformar och är ett bolag jag tror stenhårt på men inte investerar i separat (det jag äger är via Latour). Du får även en rad Helägda bolag, alltså som Latour äger helt. Däribland Nord-Lock med fenomenalt fin kvalitetsstämpel.

För mig finns det en riktigt stor fördel med investmentbolag kontra fonder. När jag köper investmentbolag så betalar du en courtageavgift vid köp och inget annat efteråt om du inte köper mer aktier. När du handlar fonder betalar du oftast en avgift som dras år efter år efter år tills dess att du tar ut dina slantar. Jag föredrar tanken att betala courtage här och nu och ingenting efteråt.

Tidigare har jag skrivit om Latours Utdelningshistorik som kanske är bland den bästa bland investmentbolagen i Sverige.

Enligt Investerarens podcast om Investmentbolag så ska Latour även ha en av de vassaste totalavkastningarna bland investmentbolagen också. Passade på att göra en tabell som illustrerar detta. Allt är med återinvesterade utdelningar.

Antal år Genomsnittlig årlig totalavkastning (inklusive utdelning)
1 år -3,1%
3 år +18.2%
5 år +23.0%
10 år +20.2%
20 år +16,0%
Sedan 1985 +22,5%

 

En tanke jag har just nu är att kanske sälja Industrivärden och i stället skifta över till Latour. Har dock inte bestämt mig riktigt ännu.

 

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x