En av de mest återkommande tipsen som vi investerare präglas av är: ”se till att alltid minimera avgifterna”. Well, när ni kikar på bilen ovan så inser nog många att jag gjort precis tvärt om, eller?

Det slår aldrig fel. Varje gång jag lägger upp en bild på Twitter kring mina köp så får jag kommentarer som exempelvis:

”Ouch! Inte rolig courtagekostnad det där…”

eller,

”Hur tänker du kring courtagekostnader med så mycket köp?”

För att försvara mig lite tänkte jag göra en mycket simpel uträkning från exemplet ovan. Grafen visar alla mina historiska köp av bolaget Castellum, vilket är det bolag med mest vikt i portföljen just nu.

 

Mitt exempel

Idag ligger jag i courtageklass Mini hos Avanza, vilket då innebär att jag betalar 1 kr per courtage för alla köp under 597 kr. Handlar jag för 200 kr blir det således 1 kr i courtage och handlar jag för 550 blir det också 1 kr i courtage. Det rörliga courtaget är 0,25% som då tar vid över summan på 597 kr.

Antalet transaktioner i bolaget genom tiderna är 39 st i antal. Säljposten där i slutet har jag också räknat med, trots att det enbart var en miss då jag av misstag råkade köpa Castellum i min Kapitalförsäkring (KF). Jag sålde då direkt.

För dessa 39 transaktioner har jag totalt betalat 48 kr i courtage. Då har ingen enskild transaktion inneburit mer än 2 kr i courtagekostnad. Du kan lätt ta reda på detta genom att ladda ner historisk transaktionsdata via Avanza

Totalt har jag köpt aktier för 25 733 kr i Castellum. Då jag betalt 48 kr i courtage blir andelen courtage 0,185% av hela summan på 25 733 kr.

Om jag bara köpt 1 gång

Nästa steg i courtageklasserna skulle då vara Small som passar affärer över 15.600 kr. Vi leker med tanken att jag skulle ligga på den här courtageklassen och enbart köpt en gång. Hur mycket courtage skulle jag så kunna spara?

Då det rörliga courtaget är 0,15% blir det därigenom:  25 733 kr (hela summan) * 0,0015 (rörligt courtage i decimalform) = 38,5 = 39 kr (det lägsta courtaget kickar in).

Hade jag gjort det här så hade jag med andra ord sparat 9 kr courtage (48 kr – 39 kr).

Visst, 9 kr är också pengar, men ingen jättesumma enligt mig. För dessa 9 kr har jag alltså fått köpa 39 gånger i stället för enbart 1 gång. Det innebär att jag kunnat sprida mina köp bättre över tid. Dessutom är det för mig mycket roligare att köpa 39 gånger än enbart 1 gång.

För att vidare diskutera så är förmodligen Castellum det bolag där jag haft flest antal transaktioner. I många övriga bolag borde skillnaden vara mindre än 9 kr. Samtidigt växer ju detta över tid och nästa år kommer summan vara högre än 9 kr för Castellum.

Vad anser ni om detta? Tänker jag helt galet? Köper ni också för mindre summor eller köper ni för tiotusentals kronor vid varje köp/sälj?

 

26
0
Kommentera gärna :)x
()
x