Swing trade betyder att du köper aktier i ett bolag för att sedan sälja den när värderingen gått upp så att du kan köpa något annat. Sedan kanske du fyller på i samma bolag igen när värderingen gått ner och så kan du fortsätta. Oftast sker detta inom relativt korta tidsperioder.

 

Swing trading

Swing trading is a style of trading that attempts to capture gains in a stock (or any financial instrument) over a period of a few days to several weeks.

…fast ni som känner mig rätt vet att jag egentligen inte är någon Swing Trader. Vill du läsa mer om Swing trading rekommenderar jag att läsa på Slimis Investmentblogg. Där har det skett mycket Swingande i bland annat H&M.

 

Nåväl, angående rubriken till det här inlägget. Ni minns kanske att jag skrev om TransAlta Renewables tidigare? Vad som hänt sedan dess är att jag köpt, sålt och åter köpt bolaget. Anledningen är att jag åter igen lyckats köpa i fel depå, av någon dum anledning.

Det här misstaget sker kanske 2 gånger per år men är ändå lika störande när det väl inträffar. Jag vet att jag inte är ensam att begå detta misstag heller.

 

Så funkar det hos Avanza

Som ni vet samlar jag mina svenska aktier i en ISK och mina utländska i en KF. Det är för att jag ska vara säker på att få tillbaka den källskatt som jag kan få tillbaka och inte behöva tänka på gränsen som råder i ett ISK.

Nu har jag tagit reda på hur det funkar hos Avanza. När du klickar på en av dina depåer så blir denna förvald och nästa transaktion du gör kommer ha denna depå som Vald Depå.

Exempel:

  • Klickar på mitt ISK
  • Söker fram TransAlta R
  • Klickar Köp
  • Mitt ISK är då förvald depå för transaktionen

Givetvis kan du välja att byta depå för din transaktion men det har ibland hänt att jag glömt detta. Risken är särskilt stor om man som jag gör enormt många köp varje år. Det värsta jag vet är att aktier ligger där de inte ska ligga 😀 Det kostar också extra courtage varje gång jag återupprepar misstaget.

 

Kan jag få tillbaka courtaget?

OM du nu råkat ut för detta så kan det vara intressant att veta om du kan få tillbaka det extra courtage du lagt ut för ”misstaget”. Därför tog jag kontakt med Avanza som svarade såhär:

Hejhej! Nej, det är generellt sett inget vi ersätter då vi tycker det framgår tydligt i orderläggningen vilket konto man handlar från. Har ni några förbättringsförslag på hur man kan göra tydligare tar vi mer än gärna emot feedback om detta

Trevlig fredag!

Ett lösningsförslag till Avanza skulle kunna vara en extra check som kollar ifall du äger aktier med källskatt i en KF och svenska aktier i en ISK. Väljer man då att köpa t.ex. TransAlta som har källskatt så väljer den min KF. Men jag antar att detta också kan skapa andra problem…

Ett annat lösningsförslag är att inget är Förifyllt och att du alltid måste välja depå själv.

Det bästa är kanske att samla allt i en KF då det rent krasst bara finns en fördel med att ha svenska aktier i en ISK.

 

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x