I min förra veckorapport frågade jag ifall någon hade tips på bolag som delar ut i Oktober. Många kom med Hemfosa som tips, så jag beslutade mig för att kika närmre på om det kan vara en kandidat i min egna portfölj.

 

För mycket fastigheter?

När jag sitter och skriver det här inser jag att min portfölj redan nu består av 24% Fastigheter. Det är rätt mycket. Men jag älskar fastigheter. Dessa har varit stabila över lång tid och här finns det många fina case för oss utdelningsinvesterare.

Jag har:

Dock går det att diversifiera sig en hel del inom just fastigheter. Kanske äger du något bolag med bostäder i Norrland (Diös), kanske något med inriktning samhällsfastigheter, ett annat som riktar sig mer till kontor etc. Du kan även som jag direktäga nya fastighetsprojekt via Tessin.

Har du någon gång funderat på hur mycket fastigheter du har i din portfölj?

Hemfosa

Bolaget hos Avanza

Hemfosa är ett sätt att diversifiera sin fastighetsportfölj. Det här är den näst största privata fastighetsägaren av samhällsfastigheter i Sverige och faktiskt det enda börsnoterade bolaget med specifikt den inriktningen. Visionen är att skapa rätt lokaler till bland annat poliser, lärare, läkare och annan arbetskraft.

Dessa lokaler kommer alltid behövas och det kan dessutom tänkas att vi behöver ännu mer av dessa i framtiden.

Aktiekursen har tagit rejält med stryk nu i oktober och jag kan tycka att det ser ut som ett fint läge att börja investera här:

Något som är viktigt att tänka på är att Hemfosa nu under fjärde kvartalet 2018 kommer dela ut samtliga aktier av det helägda dotterbolaget Nyfosa. Nyfosa är då mer inriktat på lagerlokaler, logistiklokaler och kontor. Tanken är att värdet till oss aktieägare på sikt ska öka.

Hemfosa har dock bara funnits på börsen sedan mars 2014 då stamaktien noterades. 2014 noterades även en preferensaktier till ni som kanske är intresserade av denna.

Från 2014 har man höjt utdelningen varje år och haft en genomsnittlig utdelningstillväxt på 17,9%. Mitt mål är att min portfölj som helhet ska ha 5-10% i organisk utdelningstillväxt.

Det som är trevligt är att stamaktien har utdelning kvartalsvis, vilket verkligen inte är särskilt vanligt i Sverige. Nu har iofs bolag som Diös, Investor och H&M delat upp utdelningen till 2 gånger per år, men 4 är ovanligt.

Ni som äger Hemfosa får gärna kommentera vad ni tycker, samt om ni har något komplement till bolaget. Självklart är du som inte äger Hemfosa också välkommen att kommentar 😀

 

21
0
Kommentera gärna :)x
()
x