Saltängen Property Invest är ett svenskt bolag som ger utdelning 4 gånger varje år och med en direktavkastning på över 7%. Lite som en preferensaktie med andra ord, med den enkla skillnaden att det inte är någon sådan. I det här inlägget får du veta det du behöver veta om Saltängen Property. 

 

Länk till bolaget hos Avanza

Kort om Saltängen Property

Saltängens verksamhet är ändå lätt att förstå med tanke på andra komplexa bolag. Detta är ett svenskt fastighetsbolag som förvaltar och hyr ut ett stort komplex kallat Saltängen 1 i Västerås. Hela denna fastighet hyrs ut till ICA och nuvarande kontrakt löper till 2023-09-30. Kontraktet förnyas automatiskt 5 år i taget och med en ömsesidig uppsägningstid på 12 månader.

Vissa kanske undrar varför jag äger det här bolaget då jag tidigare påpekat att jag inte trivs med att handla på ICA. Men, bara för att jag handlar på Willys betyder det inte att ICA gärna får skyffla över sina pengar till andra spännande bolag, som t.ex. Saltängen Property som jag nu ägt rätt länge.

Kort sagt kan man väl säga att det är viktigt för Saltängen att ICA går bra och tuffar på, då detta är deras enda hyresgäst och de hyr allt. Många ser detta som en stor risk, men samtidigt tycker jag att det kan gynna bolaget – så länge ICA blir kvar hyr man ut 100%

Här ovan ser ni komplexet. Det finns nära anslutning till E18, vilket idag är en av de största transportvägarna i Sverige. Jag är inte alls från Västerås men det roliga är att jag och sambo KTM faktiskt tältat gratis i den lilla skogsdungen ni ser där bakom byggnaden. Just när det skedde hade jag ingen aning om

Det som är intressant är att ICA har varit ensam hyresgäst sedan byggnaden upprättades 1975. Så vi har alltså rätt lång historik att utgå från här. Jag tycker att det höjer säkerheten med så pass lång historik.

 

Mina köp i bolaget

Jag har gjort som så att jag försökt köpa små poster och sprida mina köp i bolaget. Det är kanske den vanligaste funderingen jag får varför jag väljer att köpa i så pass små poster. Då kan jag rekommendera att du läser det här inlägget

 

Bolagets utdelningsmånader

Det som är intressant är att bolaget delar ut en utdelning varje kvartal, precis som de flesta svenska preferensaktierna. Detta gör dock inte aktien till en preferensaktie utan du får en vanlig stamaktie.

Bolagets utdelningsmånader:

  • Januari
  • April
  • Juli
  • Oktober

Det här är rätt fina utdelningsmånader enligt mig då jag inte har särskilt många bolag som delar ut i Juli och Oktober. Jag har tidigare ordat om Dividend Carpet Bombing, d.v.s. att sprida utdelningarna längs med hela året, och hur det kan vara en bra strategi.

 

Saltängen Property Utdelning

Nu 2018 fick vi reda på att utdelningen stannar kvar vid 9,8 kr. Det kanske inte var så oväntat trots allt. Senaste årsrapporten var i stora drag väldigt tråkig, men det är väl också tråkiga bolag som kan prestera bra över tid. Generellt sett så händer det inte allt för mycket i Saltängen Propert Invest.

Denna utdelning gör att bolaget idag har en direktavkastning på 7,49%. Det är en direktavkastning som är rejält mycket högre än många av mina andra bolag. Dock ser jag inte så stor potential till utdelningshöjningar, vilket är extremt viktigt att komma ihåg.

Såhär har utdelningarna sett:

2015 – 9,8 kr / aktie

2016– 9,8 kr

2017– 9,8 kr

2018 – 9,8 kr

 

Hitintills erhållna utdelningar

Det trillar ändå in slantar lite då och då, vilket är roligt. Däremot har bolaget inte så stor vikt i min nuvarande portfölj.

Erhållen utdelning: 940 kr

 

Fortsatt värt att äga 2018?

Jag tycker inte att risken i bolaget är för hög och anser att en höjd ränta inte kommer vara ett större problem för bolaget. Med det sagt vill jag även påpeka att räntan är bolagets största löpande kostnad.  Ränteswap används för att minimera risken här.

Bolaget ger mig ett stabilt kassaflöde över tid och utdelningen kan jag antingen återinvestera i Saltängen eller i andra bolag. Att utdelningen trillar in olika tider under året gör att jag kan fylla på vid olika tillfällen. Den största risken att äga aktien över tid är må hända saknaden av utdelningstillväxt då bolaget givet har problem att öka sina vinster och växa.

Det jag gillar just nu med bolaget är att hyresavtalet med ICA löper på ända till mitten av 2023 och att det egentligen i dagsläget finns liten risk till att ICA skulle vilja säga upp avtalet. Det skulle bli ett rejält projekt för dem att hitta en ny lokal med liknande förutsättningar och historien visar att ICA har för avsikt att stanna kvar.

Jag vill fortsätta äga bolaget då det är lätt att förstå och att de mest betydande kostnaderna och intäkterna är fasta och kassaflödet är positivt. Det är en liten god kärna som med tiden kommer generera mycket pengar till min portfölj.

Summeringen är alltså att det här är ett extremt tråkigt bolag där du knappast kommer att få spännande nyheter att läsa om. Dock ett bolag som hela tiden fyller på din portfölj med pengar som du kan använda till andra investeringar.

 

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x