Jag har många gånger nämnt att jag håller mig borta från forskningsbolag inom läkemedelsindustrin och medtech då det mer eller mindre känns som ett lotteri. Att däremot låta investmentbolaget Linc avgöra om det är en bra investering kanske är ett alternativ. Det här blir årets sista analys och det avslutas på ett speciellt sätt.

Investmentbolaget Linc har aldrig haft någon utdelning så det kan tyckas märkligt att jag tar upp det här på Kronan Till Miljonen som är en site om utdelningsinvestering. Däremot älskar jag sektorn Investmentbolag och vill där kolla på allt, helt oavsett utdelning.

2023 har varit ett år där jag kikat närmre på många av investmentbolagen. Några av dessa är:

10 intressanta om Investor

Latour – därför storhandlade jag

Industrivärden vs Index

 

Investmentbolaget Linc

Det första jag brukar göra när jag går igenom ett nytt bolag är att dels kika i rapporterna, dels lägga grunden i företagets IR (Invester Relations) sida. Här kan jag notera att Linc har den kanske värsta IR sidan som jag stött på inom Sveriges gränser. Det känns lite som man lagt 0% energi där och det finns inte alls mycket att hämta. Men kanske har man valt att lägga energin på något helt annat.

Nåväl…

Linc är alltså ett investmentbolag som verkligen inte hör till de mest ägda. Det man investerar i är små och medelstora produktorienterade bolag inom medicinteknik och läkemedel.

Dessa investeringar görs både på den onoterade marknaden men också i noterad miljö. Generellt har man investerat i tidig fas när det kommer till läkemedelsområdet men när det kommer till medicinteknik sker oftast investeringen senare när bolaget gått till ett kommersiell fas.

Precis som de flesta andra investmentbolagen ser man sig själv som aktiva ägare där man aktivt vill påverka bolagen man går in i och göra dem till det bättre.

Just nu är de 4 största noterade innehaven:

  • MedCap (26,2%)
  • Calliditas Therapeutics (19,1%)
  • Stille (6,7%)
  • Sedana Medical (6,3%)

 

Det var Bengt Julander som grundade Linc redan på 1990-talet och är fortsatt idag största ägare. Jag upptäckte nyligen att han sålt aktier för 47 miljoner respektive 5,9 miljoner vid två separata tillfällen. Det rör sig om ungefär 800 000 aktier.

Dock ska vi komma ihåg att Bengt har nååågra aktier kvar i sin portfölj och att anledningen till en försäljning kan vara många. Närmare bestämt 37 miljoner 😀 Han kanske bara ville köpa en fjällstuga men vad vet jag…

 

VD Karl Tobieson äger 2 miljoner aktier så han följer pilotskolan skulle man kunna säga. Värt att notera är att Karl var VD på MedCap (Linc största innehav) under lång tid.

VD Linc, Karl Tobieson

 

Investerar du i Linc bör du alltså ha tilltro till deras 4 största innehav som utgör den absoluta majoriteten av substansvärdet (58%) där MedCap alltså är det klart största.

MedCap är ett s.k. holdingbolag där idén är att förvärva och utveckla små och medelstora så kallade Life Science-bolag. Man bidrar med kapital, kompetens etc. för att få bollen i bättre rullning. Gruppen har tre affärsområden: Medicinteknik, Hjälpmedel och Specialistläkemedel.

Framgångssagan i MedCap är enorm och aktiemarknaden har belönat denna med en stadigt stigande aktiekurs.

 

Lite intressant blir det när vi jämför aktieutvecklingen i MedCap med Lincs. Den har tyvärr inte varit lika munter. Allt sedan aktien noterades våren 2021 så är kursen ner 20%.

 

Hopp om stigande substansvärde?

Faktum är att Linc mellan åren 2010 och 2020 ökat sitt substansvärde med 29% per år. Det är galet starka siffror. Tyvärr har det inte sett ut så sista åren och precis som för Kinnevik har högre räntor satt käppar i hjulet för resterande delar av Linc som också verkar i onoterad miljö.

Linc har ständigt värderats till en hög premie men allt sedan 2021 har kursen och substansvärdet krupit allt närmare varandra. Enligt Ibindex.se är nu beräknad premie -9%, klart bättre än historiken. Dock var den ännu bättre innan den stora uppgången för aktien i Linc som skedde nu i dagarna. Då värderades aktien tillika substansvärdet, alltså med varken premie eller rabatt.

Min tanke är att Linc troligtvis kan fortsätta sin framgångssaga när ränteläget väl vänder. Ett stadigt stigande substansvärde kommer troligtvis göra att premien även ökar.

Däremot kommer man nog procentuellt inte öka substansvärdet lika mycket som under begynnelsen, då det är lättare att öka från ett lågt värde.

Men allt det här är bara min spontana gissning. Jag kan inget om forskningsbolag och fas-studier och dessa bolag har aldrig fått en plats i min portfölj

Skulle jag vara intresserad av läkemedelsutveckling och medicinteknik så hade jag med all säkerhet valt Linc framför enskilda bolag. Idag nöjer jag mig dock att investera i hälsobolag med väldigt fin utdelning och utdelningshistorik.

Läs gärna om ett sådant här:

AbbVie analys – köpvärt 2024

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x