I det här inlägget tänkte jag kika lite mer på den amerikanska utdelningsjätten AbbVie som verkar inom hälsosektorn. Aktien har underpresterat mot S&P500 under de senaste åren men kanske finns det nu köpläge?

 

Länder där deras läkemedel hjälper patienter

Medarbetare i världen

Medarbetare i Sverige

Kliniska prövningar som AbbVie bedriver i Sverige

Kort om AbbVie

AbbVie bildades 2013 via en avknoppning (typ som Atlas Copco/Epiroc nyligen). Abbvie blev då biopharmadelen från tidigare Abbot. Man har 125 års erfarenhet från klinisk forskning med Abbot och är idag stora inom mängder av områden.

Ett exempel där AbbVie bedriver forskning är immunologi, alltså läran om immunförsvaret. Att klassa AbbVie som ett typ av förhoppningsbolag inom forskning med olika faser är dock fel. Man har mängder av läkemedel som hjälper människor dag ut och dag in och deras lönsamhet har varit god.

Ett annat område jag tycker är intressant är Neurologi. Här faller sjukdomen Alzheimers in, en sjukdom som drabbat allt för många i min närhet och som jag som närstående lidit fruktansvärt av. Jag tycker att det här området är väldigt intressant.

Lite kuriosa är att AbbVie i Sverige anses som Sveriges 3:e bästa arbetsplats (källa Great Place to Works medarbetarundersökning 2019). Så, saknar du after works på din arbetsplats så kan du alltid bli en av dessa 140 som jobbar i Sverivge.

 

Kursen på senare tid

Som jag nämnde tidigare har kursen inte varit så munter på senare tid

Jag har inte djupdykt i detta men som jag förstår så handlar det om att patentet för deras största läkemedel Humira löper ut och att konkurrenter då kan passa på att gå ut med sina versioner. Dessutom har försäljningen i vissa länder halkat efter lite.

Försäljningen av Humira fortsätter att växa i USA och den här medicinen används inom en rad olika områden, t.ex. för behandling av ledgångsreumatism samt inflammation i tarmen (mer finns att läsa i FASS).

AbbVies utdelning

Som många vet har jag ett huvudfokus på stabilitet och utdelningar i min portfölj så det blir extra intressant att kika på hur AbbVie fungerar i en utdelningsportfölj:

 

AbbVies utdelningsinformation

Antal år med i rad höjd utdelning*: Sedan 2013 (6 år) eller 1973 (46 år) beroende på om man räknar från datumet då avknoppningen skedde eller ej. 

Direktavkastning: 5,3%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis, d.v.s. 4 gånger per år

Årlig utdelning: $4.28

Källskatt: 15%

5 årig utdelningstillväxt: 17,54%

Utdelningsandel: 52,7%

* utländska siter väljer att presentera detta på olika sätt. Inget är väl egentligen rätt eller fel.

 

Mitt tycke

Kikar vi på utdelningen så tycker jag att det faktiskt ser magiskt ut. Det är svårt att hitta bolag med så pass fin och lång utdelningshistorik i grunden med en så pass god Direktavkastning och Utdelningstillväxt.

Över 17% i årlig utdelningstillväxt är enormt och det kombinerat med en utdelningsandel på 50% gör att det finns god marginal att investera i egen verksamhet.

Jag har nyligen köpt AbbVie i min utländska portfölj (KF)