AbbVie är troligtvis det bästa läkemedelsbolaget jag hittat när det kommer till utdelning. I det här inlägget förklarar jag varför AbbVie som ett utdelningsbolag är fantastiskt fint och varför jag har valt att låta det ingå i min portfölj.

 

Länder där deras läkemedel hjälper patienter

Medarbetare i världen

Medarbetare i Sverige

Kliniska prövningar som AbbVie bedriver i Sverige

j

Notera

Det här är en uppdaterad analys från förr.

Anledningen att jag nu uppdaterar den är för att det historiskt varit en väldigt läst artikel och som du vet händer det mycket i ett aktiebolag över tid.

Med fördel kan du läsa avsnittet Kort om AbbVie först. 

AbbVie 2024

AbbVies aktie har helt klart presterat bra mycket bättre än den breda marknaden på sista tiden, och trenden ser ut att kunna hålla i sig. Aktien har enligt mig varit väldigt undervärderad många år och är fortfarande inte övervärderad.

Bolaget höjde nyligen utdelningen med 4,7%. Det är klart lägre än tidigare år och som många andra bolag möter man nu vissa käppar i hjulet.

Nyligen föll aktien med 5% (fredag 27 oktober) trots att bolaget höjde sin vinstprognos för fulla året 2023.  Nu tror bolaget själva på en $11.19 – $11.23 i vinst/aktie för 2023 snarare än de $10.86 – $11.06 som tidigare meddelats. Analytiker tror man kommer tjäna $11,05.

Givetvis är det stora frågetecknet fortfarande hur pass stor inverkan det tappade patentet på flaggskeppsläkemedlet Humira (läs kapitlet nedan) kommer ha. Hitintills, vad jag kan tycka, så var oron tidigare rätt överdriven. Det är väl också därför aktien gått upp och inte ner allt sedan dess.

Nu när patentet löpt ut så kommer det givetvis blir mer konkurrens och med mer konkurrens kommer även priserna pressas naturligtvis.

Huromhelst är det inget snack om saken att AbbVie var förberedda då man dels gjort investeringar, dels har många andra läkemedel till sitt förfogande. Sedan är det givetvis så att Humira är ett välkänt läkemedel och försäljningen kommer inte stanna bara för att patentet försvinner.

Redan i Q2 rapporten fick AbbVie känning av att patentet försvunnit. Humiras försäljning såg vi där och då gått ner med 24,8% jämfört med förra året.

2014 var Humira hela 63% av hela AbbVie räknat på nettoomsättning. Idag är denna nere på 29%, vilket visar att man kunnat diversifiera sig väl genom åren.

Kort om AbbVie

AbbVie bildades 2013 via en avknoppning (typ som Atlas Copco/Epiroc nyligen). Abbvie blev då biopharmadelen från tidigare Abbot. Man har 125 års erfarenhet från klinisk forskning med Abbot och är idag stora inom mängder av områden.

Ett exempel där AbbVie bedriver forskning är immunologi, alltså läran om immunförsvaret. Att klassa AbbVie som ett typ av förhoppningsbolag inom forskning med olika faser är dock fel. Man har mängder av läkemedel som hjälper människor dag ut och dag in och deras lönsamhet har varit god.

Ett annat område jag tycker är intressant är Neurologi. Här faller sjukdomen Alzheimers in, en sjukdom som drabbat allt för många i min närhet och som jag som närstående lidit fruktansvärt av. Jag tycker att det här området är väldigt intressant.

Lite kuriosa är att AbbVie i Sverige anses som Sveriges 3:e bästa arbetsplats (källa Great Place to Works medarbetarundersökning 2019). Så, saknar du after works på din arbetsplats så kan du alltid bli en av dessa 140 som jobbar i Sverivge.

 

Risk med AbbVie – AbbVie och Humira

När det kommer till AbbVie så är den mest omtalade risken patentet på deras flaggskepp till läkemedel som heter Humira.  Självklart kommer AbbVies förlust av patentet för Humira i USA skapa motvind under 2023, men frågan är om många varit allt för oroliga. Humira kommer fortsätta vara en kassako för AbbVie under många år. Man har ju tappat patentet för Humira i Europa tidigare men läkemedlet har trots det fortsatt prestera bra i Europa.

Här är några områden som Humira används inom:

  • Reumatoid artrit (ledgångsreumatism)
  • Polyartikulär juvenil idiopatisk artrit (barnreumatisk ledsjukdom)
  • Entesitrelaterad artrit (muskel-, senfästes- och ledinflammation)
  • Ankyloserande spondylit (reumatisk sjukdom med inflammation i ryggradens leder)

AbbVie har gjort mycket för att möta upp förlusten av patenten. Exempelvis förvärvade man Allergan 2019 som bland annat tillförde det mycket välkända märket Botox. Men det är inte allt Allergan innebar, bolaget hade även  en omsättning på  $2 miljarder inom ögonvård och lika mycket inom  

AbbVie utdelning

Som många vet har jag ett huvudfokus på stabilitet och utdelningar i min portfölj så det blir extra intressant att kika på hur AbbVie fungerar i en utdelningsportfölj. För att summer så tycker jag att AbbVie har extremt många av de egenskaper som jag söker i ett utdelningsbolag

 

AbbVies utdelningsinformation

Antal år med i rad höjd utdelning*: Sedan 2013 (10 år) eller 1973 (50 år) beroende på om man räknar från datumet då avknoppningen skedde eller ej. AbbVie var en del av Abbott så i teorin har denna del också höjt utdelningen i över 40 år, men som nynoterat bolag är det 10 år 

Om vi dock tittar på moderbolaget Abbott så är man inte på 99 år utan 

Direktavkastning: 4,46%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis, d.v.s. 4 gånger per år

När delar AbbVie ut? februari, maj, augusti oktober

Årlig utdelning: $6.20

Källskatt: 15%

5 årig utdelningstillväxt: 17%

Senaste utdelningshöjningen: 4,7% (och gången före det 8,5%)

Utdelningsandel: 49%

* utländska siter väljer att presentera detta på olika sätt. Inget är väl egentligen rätt eller fel.

 

AbbVie – Direktavkastning, utdelningstillväxt och utdelningsandel

AbbVie har idag en direktavkastning på 4,46%, vilket slår snittet på S&P500 som har 1,2%. Det 5-åriga snittet på direktavkastningen är 4,77%. 

Utdelningstillväxten har varit makalös och de sista 5 åren har den vuxit med hela 17% årligen. Det bästa med AbbVie är att du fått en hyfsat hög direktavkastning men ändå en bra utdelningstillväxt. 

Utdelningsandelen, alltså hur mycket bolaget delar ut har varit ca 50% de sista 12 månaderna. En väldigt rätt låg utdelningsandel men kanske inte om vi kikar på branschen i helhet.

AbbVie totalavkastning

Totalavkastningen är kursutveckling plus återinvesterad utdelning. Kort och gått, allt du fått i för din investering när du köpt aktier i ett bolag.

För AbbVies del så har denna varit helt fenomenal och sedan noteringen 2013 har du fått 23% i genomsnitt årligen. 15% årligen innebär att ditt kapital fördubblas på 5 år.

Läs mer om detta s.k. CAGR värde

Det bästa läkemedelsbolaget?

Kikar vi på utdelningen så tycker jag att det faktiskt ser magiskt ut. Det är svårt att hitta bolag med så pass fin och lång utdelningshistorik i grunden med en så pass god Direktavkastning och Utdelningstillväxt.

18% i årlig utdelningstillväxt är enormt och det kombinerat med en utdelningsandel på under 50% gör att det finns god marginal att investera i egen verksamhet.

Jag köpte in mig i AbbVie 2019 i min KF, Kapitalförsäkring. Anledningen KF är källskatten på 15% som dras på den utdelning jag får. Denna får jag då tillbaka efter 3 år. Läs mer om källskatt.

När jag köpte var aktien i en nedåtgående trend med tanke på den oro som fanns över patentet på Humira som håller på att löpa ut. Det var många som kommenterade i mitt första inlägg att det var en alldeles för riskabel investering. Min resa i AbbVie är väl ett strålande exempel på att man ska göra sin egna analys och köpa utifrån den.

 

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x