Latour är den där aktien som jag alltid kommer äga. Åtminstone fram till den punkt i livet då jag sadlar om till mer högutdelare för att leva på utdelningar. Det finns en goda anledningar till att jag stor-köpte i investmentbolaget idag.
Notera
Jag tänker inte gå igenom begreppet investmentbolag och nyckeltalen bakom här. Däremot rekommenderar jag min sida om just investmentbolag för en kortare genomgång
Följ mig gärna på sociala medier. Ett gratis sätt att stötta bloggen 🙂
Köpt mer i Latour
Glansdagarna där Latour handlades till 60-70% premie är över. Aktiekursen har kommit ner en hel del samtidigt som substansvärdet inte tagit lika mycket stryk. Det resulterar i en lägre premie än tidigare.
De senaste 3 åren är aktiekursen i Latour ner ca 10% medan substansvärdet ökat med 21%. Som jag berättat många gånger tidigare kommer investmentbolag i börsnedgångar ta mycket mer stryk än de underliggande bolagen, allt annat lika. Läs mer om varför här.
Aktiekursen må ha kommit ner, men räknat på de gångna 15 åren finns det inget investmentbolag som slagit Latour. De sista 5 åren ser dock annorlunda ut där Investor och Creades presterat bättre.
Idag handlas Latour till 6,7% premie räknat på rapporterat substansvärde. I Q4 2021 var premien hela 71%, kvartalet efter 62%, och efter det har den bara gått ner och åter ner.
Nyligen köpte Joakim Rosengren 10 000 aktier i Latour, där han sitter i styrelsen sedan 2019 och i våras tog över som styrelseordförande efter Olle Nordström. Carl Douglas och Eric Douglas äger en enorm mängd aktier i Latour genom närstående bolag
39 miljoner A aktier och 433 miljoner B aktier. Kort och gott är det ett brett ägande i Latour hos styrelsens medlemmar.
De största noterade innehaven i Latours portfölj är låskoncernen Assa Abloy, norska maskintillverkaren Tomra (mest kända för panten) och teknikkonsulten Sweco som tillsammans utgör nästan hälften av substansvärdet.
Både Sweco och Tomra har inte haft några trevliga kursresor de sista åren. Förhoppningsvis kan trenden vända med Latour som stora, aktiva ägare. Vi bör aldrig sätta ett likhetstecken mellan hur ett bolag i grund och botten går samt hur aktiemarknaden väljer att prissätta aktien.
Har ägt Latour förr i tiden, kommer inte återköpa i nuläget. Som man säger, historiska prestationer är ingen garanti för framtiden.
Jag småköper titt som tätt för att bygga upp mitt innehav. 50st i skrivande stund och fler ska det bli.
Så ska det se ut! 🙂
Firar strax 500 st men jag minns fortfarande när jag köpte mina första
Jag har suttit vid sidlinjen under lång tid men nyligen frigjort kapital från ränteplaceringar. 500st Latour till 188 kr blev ett av mina första köp. Går aktien ned ytterligare så kommer jag att köpa fler. Investerar med horisont +5 år.
Vad tror vi om bolagets framtid rent konkret? Ökad utdelning?
Länge sedan jag kollade på denna. Har ägt men sålde när substanspremien blev helt galen. Nu fick du mig uppmärksammad på aktien igen. Frågan är nu om jag ska sälja mina innehav i Tomra, Assa och Securitas för att köpa Latour igen. Tål att funderas på. Äger även Afry som skulle kunna avyttras då Latour skulle ge exponering mot Sweco istället.
Länge sedan jag ägde och kollade på bolaget. Kan bli en tilltänkt julklapp till mig själv men annars är jag inte någon jätte hejapåare när det gäller Latour. Men jag förstår er som fyller på och tycker att detta är ett fint investment bolag. Självklart skall vi kunna ha olika bolagsintressen och värderingar ????