Jag börjar bli mer och mer övertygad om att strategin att enbart äga investmentbolag kan vara den bästa och enklaste strategin på 20 år eller liknande. När vi kikar på antalet ägare bland investmentbolagen så är det både självklart men också förvånande.

 

Även om den strategin säkert slår det mesta över tid så går det inte att sopa under mattan att utdelningsstrategin är den solklart roligaste och mest motiverande. Livet ska ju vara roligt också 😉

 

Flest ägare bland investmentbolagen

Kollar vi då bland ägarna på de populäraste investmentbolagen ser det ut såhär:

 

BOLAG ANTAL AKTIEÄGARE
Investor 526 608
Industrivärden 199 039
Kinnevik 192 996
Latour 114 740
Svolder 59 164
Bure 58 877
Lundbergs 55 703
Creades 42 152
VNV Global 38 201
Öresund 25 576
VEF 19 385
Spiltan 16 173
Traction 4 767

 

Föga förvånande är Investor i toppen. Vem hade kunnat tro något annat? Förra året hade man 478 051 så visst har skaran vuxit i rask takt.

På något sätt känns det som att Investor ska ingå i allas portföljer. Precis som Ericsson och Telia skulle ingå i allas portföljer back in the days. Skillnaden skulle jag däremot påstå är stor med tanke på Investors långa och prestigefulla historik.

Efter Investor är det rätt tätt mellan ägarskaran. Jag hade själv trott att Latour skulle ha fler ägare då det här är ett bolag som det pratas rätt mycket om och som får mycket uppmärksamhet. Så var det inte…

För ganska exakt ett år sedan utsåg jag dessutom Latour som det bästa investmentbolaget om vi kollar avkastningen de senaste 20 åren. Hatten av.

 

Kanske finns det en anledning till att Industrivärden ligger på andra plats? Innan 2022 var det många som kastade tomater på bolaget då man tyckte att kursutvecklingen var tråkig mot konkurrenterna. Idag ser vi i stället en ström av positiv feedback då kursen stått sig mycket bättre än i princip alla andra investmentbolag. Jag förstår att många packar sin resväska och beger sig till Industrivärden.

 

Och så Spiltan…

Det jag personligen tycker är mest förvånande är att Spiltan inte ens kommer upp till 20 000 aktieägare. Jag trodde själv att det skulle vara betydligt fler.

Är det för att aktien varit besvärlig att handla tidigare? I och för sig är den även idag besvärlig att handla då du bara kan köpa/sälja på tisdagar samt att det är betydligt dyrare courtage. Men det var ännu värre innan man kunde handla den på Avanza/Nordnet.

Sedan räknar inte statistiken med Spiltan Aktiefond Investmentbolag, en av Sveriges mest populära fonder. Många blandar ihop dessa men Aktiefond Investmentbolag är en fond där du får 22 innehav där majoriteten är investmentbolag.

24
0
Kommentera gärna :)x
()
x