Nu är vecka 23 gått till historieböckerna och det är dags att kika på vad just den här veckan bar för frukt till min miljonresa. 

Tiden just nu fram till vår resa går väldigt fort tycker jag. Vi (jag och sambo KTM) kommer åka iväg på en tripp över Atlanten till USA. Det kommer bli galet kul och vi ser det som en blandning mellan olika semestertyper; solsemester, shoppingsemester samt se-och-upplev semester.

Vi kommer bland annat resa till New York. Själv har jag bara varit där en gång så har du något tips om vad vi inte får missa får du gärna kommentera här nedan 🙂

Dollarn står nu väldigt högt mot SEK:en så det är klart att det kommer kännas som en kniv i magen. Det är givetvis tråkigt och jag kanske skulle lyssnat på sambo KTM’s råd tidigare att plocka ut lite sedlar för ca ett halvår sedan. Men nu är det försent att tänka så. Semester är till för att njuta. Kosta vad det kosta vill.

Vi brukar se till att resa minst 1 gång per år då jag Inte tror på teorin att spara till 100% varje månad året om och sedan leva på pengarna när du är 65. Just nu känns det som att jag hittat en väldigt bra balans mellan spara och leva. Jag tänker nämligen inte ens på att jag sparar, trots att 14.000 – 17.000 kr dyker in på mitt Avanzakonto varje månad.

Brukar ni se till att resa och vart bär resan av under kommande semester?

Nyhetssvep

AztraZeneca är en ny spelare i min portfölj och nu har bolaget fått ett europeiskt marknadsgodkännande för Tagrisso som används inom lungcancerbehandling. Självklart är det här goda nyheter för Astra. Jag gick jag in i bolaget förra sommaren vid en rejäl dipp, vilket visade sig vara ett riktigt bra val.

Skistar kommer höja liftkortspriserna rejält för säsongen 2018/2019. I veckan gjorde jag en analys kring bolaget som utdelningsbolag. Twitter verkar gilla Skistar som bolag.

Novo Nordisk som jag ägt relativt länge tappar nära 3% efter det att bolaget meddelat att nära 3000 anställda kan få gå. Jag tror inte det här kommer påverka bolaget särskilt mycket framöver och jag tycker att det är bra att man gör förändringar för att öka sin lönsamhet på sikt.

För er som äger klädbolag kan jag informera om att klädhandeln steg med 3% i maj jämfört med samma period i fjol. Främst var det skor som var upp rejält. Kanske är vädret som påverkar detta? Här hemma väntar jag spänt över H&M’s resultat för Q2 som kommer denna månad.

Amazon vill nu erbjuda egen försäkring till sina smarta hemprodukter. Det här fick flera försäkringsbolag att tappa på börsen. Jag äger ingen teknikpryl från Amazon här hemma men har en kompis som kör Alexa och tycker att det funkar klockrent.

Netflix utveckling sedan 2016 är brutal! Nu planerar man att släppa en serie i åtta avsnitt om Dolly Parton. Jag äger inte Netflix men jag hade gärna gjort det, frågan är om värderingen är galen i dagsläget eller ändå relativt sund?

Portföljutveckling

Vi har trillat en bit nedåt i veckan, drygt 3000 kr för att sätta en siffra på det. Men vad gör det? Både du och jag vet ju att vi successivt letar oss uppåt med åren. Fortsätter jag köpa kontinuerligt i upp och nedgångar så är jag medveten om att det kommer sluta väl, bara vi väljer pålitliga bolag som ständigt har potentialen att utvecklas.

Utdelningar

Inga utdelningar har tyvärr trillat in under veckan och juni är tyvärr den månad med allra minst utdelning för mig. Har egentligen bara 5 bolag som delar ut i juni:

Realty Income (måndsutdelare)

Boston Pizza (månadsutdelare)

K2A Pref (delar ut varje kvartal)

Johnson & Johnson (delar ut varje kvartal)

Xact omxsb utd (börshandlad fond som följer Index och även delar ut 1 gång varje år).

Förra året blev utdelningen nästan 150 kr. Ska bli spännande att se om jag lyckas klå det i år.

Nu såg jag precis att det faktiskt trillat in en utdelning under veckan och det är den extrautdelningen som erhölls i samband med avknoppningen av Epiroc AB från Atlas Copco.

Det blev totalt 368 kr. Så, bara genom att räkna med denna så har jag dubblat utdelningen från tidigare år 🙂 Så lätt var det.

 

Aktieköp

Jag inser precis att jag inte köpt något alls i veckan. Helt sjukt! Det har aldrig hänt tror jag. Alltid brukar det bli i alla fall något. Tror tiden helt enkelt inte funnits där, eller så har jag helt enkelt glömt bort att köpa.

Nu har jag i alla fall 18.000 kr kvar att sprida i lite intressanta bolag framöver. Det finns många bolag som är rätt nya i portföljen och som jag skulle vilja vikta upp. Målet är bland annat att handla lite mer i K2A pref och Klövern pref så att det blir någon form av jämvikt mot Akelius som funnits länge i portföljen.

Veckans Twittrare

Veckans Twittrare går till Utdelningsinkomster som jag tycker är spännande och lärorik att följa. Det blir även lite andra tweets än bara utdelning, vilket jag gillar. Hatten av till utdelningskomster, in och följ och lär er mer 🙂

Stort grattis!

Veckans Citat

{

”Bolag vill inte sitta med för stor vinst utan att göra något av den. Det blir lite som att springa ett maratonlopp direkt efter ett julbord. Därför väljer man att dela ut via en aktieutdelning till Investerare”

– Nicklas Andersson (citatet är kanske inte 100% enligt rätta ord men det här nämner Nicklas relativt ofta och jag tycker att det är ett bra citat för att förstå grunden i utdelningsfilosofin)

Läsvärt från andra bloggar

Krösus sork – skrev ett galet roligt inlägg kring moralisk investering. Läs det 🙂

Miljonär innan 30 – gästades av  Miljonärsyrran som skrev ett riktigt läsvärt gästinlägg. Mycket tankar och funderingar i det

Att välja lycka – visar hur du kan äta för drygt 14 kr varje dag. Grymt bra till den gedigne spararen!

Ferentum Vitae – skev ett riktigt gediget inlägg kring Kopparbergs senaste rapport. Ett måste till dig som är fundersam på bolaget.

Assetsa – har skrivit om vikten av att investera i sig själv och fördelen med att alltid försöka bli bättre.

Utdelningsseglaren – har just passerat 1 200 000 i ackumulerad utdelning. Inte illa! Speciellt med tanke på att det känns som igår då seglaren seglade förbi 1 000 000.

 

Observera

Jag har ett samarbete med Nordnet. Alla åsikter på bloggen är dock mina egna och jag vill alltid ge mitt personliga tyckande till alla investeringar. Tänk på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida utveckling. De pengar som du placerar i fonden kan både öka och minska i värde. Risken finns att du inte får tillbaka hela det investerade beloppet. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet på fondens produktsida på nordnet.se.

 

5
0
Kommentera gärna :)x
()
x