Via Skistar får du som aktieägare investera i Skandinaviens 5 största skidorter. Bolaget ger även dig som aktieägare fina aktieägarförmåner. I det här inlägget går jag igenom Skistars utdelning och utdelningshistorik. 

Kort om Skistar

Skistar är nog mitt topp-pick när det kommer till Svenska bolag inom resor och upplevelser. Skidåkning är något som aldrig går ut tiden och dessutom något som jag själv tycker om. Via bolaget får du en fin vallgrav i din aktieportfölj då Skistar verkar inom dessa populära skidorter:

Sverige: Sälen, Åre Vemdalen

Norge: Trysil, Hemsedal

Österrike: St Johann

Trots att Skistar haft det lite kämpigt tidigare så har den långsiktiga ägaren fått valuta för pengarna. Nu 2017 blev det nämligen Skistars bästa verksamhetsår och bolaget överträffade helt klart sina finansiella mål.

Genomsnittlig direktavkastning per år:

2017201620152014
2,95%3,2%3,9%3,0%

 

Fenomenal kursutveckling

Jag räknade ut att om du köpte 100 st aktier 1:a Januari 1995 (värde 16 500 kr) och enbart återinvestera utdelningen så har du idag ett värde på 856 572 kr! Tänk då vad som hänt om du även köpte aktier i bolaget under de dippar

Skistar Utdelningspolicy

SkiStars utdelningspolicy innebär att utdelning
årligen ska utgå med minst 50 procent av
resultatet efter skatt.

Själv vill jag helst se att bolaget delar ut åtminstone 50% av resultatet efter skatt. Det tycker jag är en väldigt fin gräns då man litar på att aktieägarna kan återinvestera pengarna rätt men att man även har slantar över till nya förvärv.

Skistar Utdelningshistorik

Såhär har aktieutdelningen i Skistar sett ut de senaste åren. Tänk på att diagrammet nedan visar vad bolaget faktiskt delade ut just det året. Då utdelningen är en del av företagets vinst det gångna året brukar det vara vanligt att man presenterar utdelningen med tanke på det. I sådana fall skulle exempelvis 5,5 som bolaget delar ut 2018 vara 2017 i stället.

Tittar vi på Skistars utdelningshistorik så kanske den inte är det mest spektakulära jag skrivit om. Tyvärr hade bolaget en rejäl sänkning av utdelningen då bolaget gick lite sämre.

När bolaget sänkte utdelningen från 3,5 kr per aktie till 2,5 kr skrev man såhär:

Aktieutdelningen föreslås
uppgå till 2:50 SEK (3:50). På grund av att
ett antal omvärldsfaktorer som oroligheter
på de finansiella marknaderna under
hösten 2011, en utebliven försäsong samt
ofördelaktig kalender under jul och nyår har
omsättning och resultat minskat. Inte något
av koncernens finansiella eller operativa
mål har därför uppfyllts, förutom målet
för soliditet

 

Som tabell

Då någon kanske tycker att det blir lättare att se så infogade jag även all data i en tabell

Skistar Utdelningstillväxt

Trots både toppar och dalar i utdelningen så har ändå Skistar lyckats leverera en genomsnittlig utdelningstillväxt genom åren på 17%. Det tycker jag är helt ok då jag förväntar mig en utdelningstillväxt i portföljen som helhet på 5-8%

Läs mer

Är du intresserad av mer utdelningshistorik så kan jag rekommendera att se över H&M utdelningshistorik:

HM Utdelningshistorik

Share This