Via Skistar får du som aktieägare investera i Skandinaviens 5 största skidorter. Bolaget ger även dig som aktieägare fina aktieägarförmåner. I det här inlägget går jag igenom Skistar utdelning och utdelningshistorik, som kanske är något vassare än du tidigare trott. 

j

Notera

Det här inlägget är en uppdaterad version av ett tidigare inlägg. Vissa inlägg är flitigt lästa och dessa vill jag hålla fräscha då många hittar åt dem via sökmotorer.

Kort om SkiStar

SkiStar är mitt topp-pick när det kommer till Svenska bolag inom resor och upplevelser. Ja, jag vet att det inte finns så många men det är denna är klart bättre än att äga svenska hotell och flygbolag.

Skidåkning är något som aldrig går ut tiden och dessutom något som jag själv tycker om. Via bolaget får du en fin vallgrav i din aktieportfölj då SkiStar själva verkar inom dessa populära skidorter:

Sverige: Sälen, Åre, Vemdalen

Norge: Trysil, Hemsedal

Österrike: St Johann

Trots att SkiStar haft det lite kämpigt tidigare så har den långsiktiga ägaren fått valuta för pengarna. Bolaget har flitigt överraskat år för år och med jämna mellanrum visat att just i år varit det allra bästa.

 

 

 

SkiStar direktavkastning

Skistar Genomsnittlig direktavkastning per år:

2021 1%
2020 0%
2019 3%
2018 3,5%
2017 2,95%
2016 3,2%
2015 3,9%
2014 3,0%

 

En viktig sak att tänka på när det kommer till Skistar är att man har ett s.k. brutet räkenskapsår. Ett ”normalt” bolag räknar sitt år från 1:a januari till sista december. Skistar räknar sitt år från första september till sista augusti. Anledningen är för att Skistars centrala period är vintern och att man därför vill inkludera hela den perioden under ett och samma år.

SkiStar utdelning 2022

2015                    1,25 kr
2016                    2,00 kr
2017                    2,25 kr
2018                    2,75 kr
2019                    3,50 kr
2020                         –   kr
2021                    1,50 kr

 

2022

SkiStar rapporterar senare under året och har därför inte föreslagit sin utdelning ännu. Den nya utdelningen brukar presenteras i början av oktober.

SkiStar under pandemin

2020 har varit ett speciellt år för Skistar tack vare Corona pandemin. Jag skulle säga att bland annat resebolag och restaurangbolag haft det tuffast under 2020 och Skistar handlar mycket om att resa för att slippa det normala.

Resultatet som utdelningen baseras på sjönk med nästan 40% 2020. Kanske är det inte heller så konstigt då Skistar fick hålla många anläggningar stängda under värsta pandemin. I skrivande stund är dock anläggningarna öppna och numer ser många skidsemester som ett relativt riskfritt alternativ för semester.

Skistar fick 35 miljoner SEK i stöd under perioden och det här är troligtvis den stora anledningen till att man valt att inte dela ut. Att ta emot stöd men samtidigt dela ut till aktieägarna ses i mångas ögon som väldigt svinaktigt.

Skistar Utdelningspolicy

SkiStars utdelningspolicy innebär att utdelning
årligen ska utgå med minst 50 procent av
resultatet efter skatt.

Själv vill jag helst se att bolaget delar ut åtminstone 50% av resultatet efter skatt. Det tycker jag är en väldigt fin gräns då man litar på att aktieägarna kan återinvestera pengarna rätt men att man även har slantar över till nya förvärv.

Skistar Utdelningshistorik

Såhär har aktieutdelningen i Skistar sett ut de senaste åren. Tänk på att diagrammet nedan visar vad bolaget faktiskt delade ut just det året. Då utdelningen är en del av företagets vinst det gångna året brukar det vara vanligt att man presenterar utdelningen med tanke på det. I sådana fall skulle exempelvis 2,75 som bolaget delar ut 2018 vara 2017 i stället.

Tittar vi på Skistars utdelningshistorik så kanske den inte är det mest spektakulära jag skrivit om. Tyvärr hade bolaget en rejäl sänkning av utdelningen då bolaget gick lite sämre. Samma sak gällde under Corona-pandemin (se kapitlet ovan).

 

Varför sänkte SkiStar utdelningen 2012?

När bolaget sänkte utdelningen från 3,5 kr per aktie till 2,5 kr skrev man såhär:

Aktieutdelningen föreslås
uppgå till 2:50 SEK (3:50). På grund av att
ett antal omvärldsfaktorer som oroligheter
på de finansiella marknaderna under
hösten 2011, en utebliven försäsong samt
ofördelaktig kalender under jul och nyår har
omsättning och resultat minskat. Inte något
av koncernens finansiella eller operativa
mål har därför uppfyllts, förutom målet
för soliditet

 

Som tabell

Då någon kanske tycker att det blir lättare att se så infogade jag även all data i en tabell

Tänk på att Skistar nyligen gjorde en aktiesplit. Tabellen ovan är justerad för dessa aktiesplittar och då den senaste var 2:1 (en aktie blev 2) så har jag delat alla tidigare utdelningar med just 2.

Skistar Utdelningstillväxt

Trots både toppar och dalar i utdelningen så har ändå Skistar lyckats leverera en genomsnittlig utdelningstillväxt genom åren på 14%*. Det tycker jag är helt ok då jag förväntar mig en utdelningstillväxt i portföljen som helhet på 5-8%

*2020 slopade bolaget utdelningen helt under pandemin. Det här gör att det är svårt att räkna ett snitt. Vad är t.ex. den procentuella ökningen från 0 kr till 1,5 kr (2021). Därigenom har jag inte tagit med detta året varav snittet blir lite bättre.

Ett bättre sätt att räkna är kanske CAGR. Från 1995 fram till i år har du i snitt fått 9,8% varje år.

 

Fenomenal kursutveckling

Räknar vi från 1997-07-08 fram till idag så har du fått 9 499% i totalavkastning. Det är grymt!

Du kan använda min kalkylator för att se vad du då fått per år. Det blir hela 17,7%

Läs mer

Är du intresserad av en mer stabil svensk utdelare så rekommenderar jag att du läser mer om byggbolaget JM

JM utdelning & utdelningshistorik (2022)

5
0
Kommentera gärna :)x
()
x