I det här inlägget får du lära dig vad ackumulerad utdelning är och hur detta mått kan hjälpa dig finna motivation längs din resa mot ett rikare liv.

Vad är ackumulerad utdelning?

Ackumulerad utdelningen är den samlade erhållna utdelning sett utifrån en viss tidpunkt (oftast den månad då du fick din allra första utdelning. Om du fått följande utdelningar varje år…

År1 1000 kr
År2 1500 kr
År3 2000 kr

…så blir den ackumulerade utdelningen 4500 kr. Ordet ’ackumulera’ kan man säga är något som gradvis ökar i mängd över tid, precis som utdelningar.

Just den ackumulerade utdelningen kan vara rätt intressant att kika på då den visar vad ditt ambitiösa sparande burit för frukt totalt sett. Dessutom är det rätt så roligt då summan aldrig någonsin kan gå ner. Visst, den kan vandra sidledes, men aldrig någonsin gå ner.

Min ackumulerade utdelning

Tanken med grafen är ju att den alltid kommer visa en positiv utveckling, för konstigt vore det ju annars. Nu är ju min historik relativt kort så det är väl inte en allt för intressant bild ännu.

Däremot är det intressant att effekten kan bli rätt så stor, även för ett relativt nystartat sparande som mitt:

Nu är ju den bästa utdelningstiden över och vi kommer nog även fortsättningsvis att se största händelserna under vårkanten kommande år. Dock kommer det inte stå helt stilla då jag även har bolag som delar ut månadsvis och kvartalsvis.

Tänker vi utifrån faktiskt värde så skulle man kunna säga att mitt sparande faktiskt betalat 9 stycken av mina hyror. Då jag och sambon delar på hyran betalar vi ca. 2000 kr/månad var. Med en ackumulerad utdelning på snart 19000 kr så blir det därigenom 3 månader.

Mall – skapa din egna graf!

Det här är till dig som vill göra din egna graf för ackumulerade utdelningar. Jag har skapat en mall som du lättsamt kan ladda ned och sedan använda för att varje månad fylla i dina utdelningar (se det lite som en julkalender, fast som räcker hela året).

OBS! För tillfället stödjer mallen bara Excel. Du kan alltså inte använda den i Google Sheets (arbete pågår)

Mallen laddar du ner här:

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x