Igår trillade det in utdelning från Boston Pizza och jag passade på att köpa 10 nya aktier i bolaget direkt. I det här inlägget berättar jag lite kort om bolaget, deras utdelningshöjningar och kikar på direktavkastningen.

Boston Pizza Royalities Income Fund genererar sina intäkter främst från restaurangkedjan Boston Pizza som omfattar 390 restauranger i Kanada. Dessa serverar inte bara Pizza utan har hela 100 smakrika rätter på sin lista, exempelvis pasta, burgare och deras berömda BP Wings. Årligen serveras över 50 miljoner gäster, vilket gör den här kedjan Kanadas nr 1 i sitt slag.

Utöver det har Boston Pizza blivit nominerad till listan av Kanadas topp 50 bäst skötta bolag sedan 1994 och kommit upp till den s.k. platinumnivån sedan 2001.

Tittar vi historiskt har det ändå funnits ett par fina köptillfällen. Köpte du dippen här har du blivit rikligt belönad.  Visst tror jag att det kommer komma fler sättningar, men samtidigt vill jag tro att aktiekursen med tiden kommer att sträva sig uppåt.

 

 

Prestation och Utdelningshöjningar

Bolaget har höjt utdelningen 18 gånger sedan 2002, vilket då blir drygt 1 gång per år. Dock ska man komma ihåg att utdelningen har legat på 0,1150$ månadsvis sedan årsskiftet 2015/2016 och inte höjts sedan dess. Innan dess var utdelningen 0,1083$ månadsvis, det blir alltså en utdelningstillväxt på 6,1%

Kikar vi däremot på 2015 så skedde en utdelningshöjning där i Mars från 1.020$ till 1.083$. Så det var alltså 2 utdelningshöjningar på kort tid under den perioden.

När bolaget kommer att höja utdelningen igen har jag ingen aning om, men det kanske någon annan kan förutse.

Något intressant är att den totala avkastningen sedan 2002 varit 14,4% årligen om du återinvesterat utdelningen i bolaget. Det tycker jag ändå är en rätt okej ränta sett över många år. Stockholmsbörsen i snitt avkastat 11% (1985-2015), källa OMXSPI.

 

Direktavkastning

Då utdelningen numer är 1,38$ årligen och aktiepriset är 19,84$ så blir direktavkastningen på 6,9%. Men då är det också tydligt att aktiekursen inte haft någon fin utveckling på senare tid, vilket såklart påverkar direktavkastningen.

Själv tycker jag att bolaget är intressant för en utdelningsinvesterare. Visst är det svårt att förutse hur bolaget kommer prestera längre framåt men jag tycker ändå om att man har ett hyfsat bra monopol i Kanada och presterar så pass bra.

Hursomhelst verkar Boston Pizza vara hållbart för en defensiv investerare att äga under ett långt tidsperspektiv. Dessutom har jag egentligen inget annat inom restaurangkedjor i min portfölj, så bolaget blir ett bra komplement.

 

 

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x