25 000 kr i månaden skulle jag säga är en summa som går väldigt bra att leva på. Det räcker och blir över. Trots att det krävs rätt mycket för att uppnå en portfölj som avkastar detta så är det utan tvekan inte någon omöjlighet.
I somras skrev jag ett inlägg där jag redogjorde lite kring den portfölj som DI tagit till dig som vill bli ekonomiskt fri. Nu har det gjorts vissa förändringar i portföljen som jag tänkte reflektera kring.
Portföljen är indelad i 3 olika delar och innehåller enbart svenska aktier, vilket många föredrar. Alla dessa 3 portföljer har överträffat Stockholmsbörsen inklusive utdelningar. Bäst har portföljen med de stabila, eller förutsägbara, utdelningarna varit.
Anledningen till att man tagit fram just en portfölj som delar ut 25.000 kr varje månad är för den berömda trissvinsten som kunde ge dig 25.000 kr i månaden. Än idag finns det många som köper triss varje dag, kanske till och med flera stycken. Glatt omedvetna om att hälften av alla intäkter blir vinst till företaget. Det är alltså enbart hälften av omsättningen som betalas tillbaka till spelarna.
Ett bättre alternativ är helt klart att köpa utdelningsaktier.
Stabila Utdelare
Det här är min favorittyp av aktier. Direktavkastningen behöver nödvändigtvis inte vara allt för hög men bolagen ska visa på en lång och stabil trend av organisk utdelningstillväxt historiskt sett.
Bolagen i den här listan behöver nödvändigtvis inte ha höjt utdelningen årligen men kanske snarare haft en positiv utdelningstrend, d.v.s. aldrig eller sällan sänkt sin utdelning.
Nu väljer man att plocka ut H&M och i stället ta in Sweco. Anledningen är att oron kring H&M är för stor och att man menar på att risken är stor att bolaget sänker utdelningen. Själv tror jag inte att H&M kommer sänka utdelningen, men det är givetvis svårt att säga. H&M har haft en positiv utdelningstrend i 43 år sedan noteringen på Stockholmsbörsen, att sänka skulle vara en enorm signal till oss ägare.
Sweco är en teknikkonsult vars utdelning inte sänktes under finanskrisen. Man väntar sig att utdelningen kommer höjas i år varpå direktavkastningen stiger till 3,6%. Själv har jag dock kvar H&M då jag tycker att det är just nu mycket intressant verkar hända i bolaget.
Väljer du den här portföljen behöver du hela 8,4 miljoner för att uppnå 25.000 kr i utdelning. Det som är intressant för dig är kanske att kika på den förväntade utdelningen för 2018 (betalas ut 2019). Enligt detta höjer alltså Castellum från 5,3 till 5,7. Tänk på att detta enbart är ett antagande.
I övrigt kan jag tycka att det är lite väl mastigt att ha både Axfood och Ica i portföljen då antalet innehav inte är särskilt många. Håller du med?
Utdelningshistorik
Några av bolagen ovan har jag analyserat på historiska utdelningar. Dessa kan du läsa här:
Atrium Ljungberg utdelningshistorik
Högutdelare (bolag med hög Direktavkastning)
Trots att jag föredrar bolag med lång och fin utdelningstrend så behöver det inte vara fel att ta in några godingar som genererar hög utdelning. Är du långsiktig och har tiden på din sida råder det dock ingen tvekan på att du ska fokusera på utdelningstillväxten i stället.
Väljer du den här portföljen behöver du enbart 4,9 miljoner för att uppnå en årlig utdelning på 25.000 kr i månaden.
Här är några aktier som för tillfället har hög direktavkastning baserat på vad man tror att utdelningen kommer att bli nu i år (som delas ut 2019).
Trots att dessa bolag delar ut mycket så behöver inte historiken för den delen vara dålig. Jag äger bland annat Skanska och Tieto av ovanstående bolag och dessa tycker jag klassas som stabila utdelare över tid, trots att man kanske sänkt utdelningen under något år.
Nordea känns faktiskt väldigt lockande just nu och jag går i funderingarna att byta Swedbank mot Nordea. Viktigt tycker jag är att man bör äga Nordea i en Kapitalförsäkring (KF). Vad tror ni?
Diös finns också med i min egna portfölj och med utdelningshöjningen på 45%(!!) nu senast känns det faktiskt som en fullträff. Du kan som vanligt se hur mycket alla mina bolag höjt utdelningen med på den här sidan.
HiQ har också haft en lång och stabil utdelningstrend enligt mig.
Tycker faktiskt om beslutet att plocka in Volvo i portföljen. Aktiekursen har tagit rejält med stryk på senaste tiden. Tele2 har jag ingen åsikt om då jag är rätt dåligt insatt inom det området.
Preferensaktier
Själv äger jag 2 av dessa redan, nämligen Klövern och Akelius. Man väljer att plocka ut SAS då kursen ligger över inlösenkursen och bolaget när som helst kan välja att lösa in sina preferensaktier. Om det stämmer eller inte vet jag tyvärr inte då jag aldrig rört SAS eller något annat flygbolag för den tiden.
Sagax är den preferensaktie med längst historik på börsen och utdelningarna har kommit in varje kvartal ända sedan 2006.
Avslutande ord
Det kan kännas lockande att fokusera på antingen preferensaktieportföljen eller den högutdelande portföljen då det krävs 3,5 miljoner mindre för att kunna få 25.000 kr per månad i utdelning. Jag har dock sett hur rejäl kraft det finns i utdelningshöjningar och hur mycket de betyder på längre sikt.
Det bästa valet är troligtvis om du själv kombinerar dessa 3 typer och kanske mest fokuserar på de stabila utdelarna om du har tiden på din sida. Preferensaktier är något jag har en liten del av men är helt klart något du skulle kunna leva utan.
Vore riktigt intressant att höra hur ni komponerar ihop er portfölj samt om ni äger något av bolagen ovanför.
Just nu tycker jag det är mer intressant med bolag som har en högre utdelningstillväxt. Men när man blir äldre kanske man väljer att fokusera mer på bolag med högre direktavkastning istället. I vilket fall som helst så ska man inte underskatta tiden bolagen höjt sin utdelning. Bolag som höjt i flera olika ekonomiska cykler är enligt mig de mest intressanta långsiktigt.
Precis så! I Miljonär innan 30’s första bok får vi ju ett exempel på hur många år det tar för t.ex. JNJ med låg DA men hög utdelningstillväxt att knapra in på ett bolag med väldigt hög DA men med ingen utdelningstillväxt (tänk pref). Det var förvånansvärt många år. Däremot bör ju kursen stiga i takt med att ett bolag kan höja sin vinst per aktie och således prestera bättre utdelning. Tänk bara på vad JNJ’s avkastning enbart kursmässigt givit.
Hej kronan. Väldigt bra portföljer du har satt ihop viktigt att tänka på är när lågkonjunkturen kommer utdelning då? Kursen på aktien? Måste ta ut 25′ när ev. Utdelning minskar. På 5-20år har vi en lågkonjunktur. Har själv satsat på mest preffar och fastigheter. På 4.4 milj. har jag 26′ mån.
Tjosan Bosse!
Ja tyvärr är det här inte mina portföljer utan jag har snarare sett till att ge mina ord på några modellportföljer jag hittat och som kan generera den summan. Många innehav finns dock i min egna portfölj:
https://www.kronantillmiljonen.se/portfolj-2018-2/portfolj-oktober-2018/
Det finns många bolag som lyckats behålla utdelningen när väl konjaken svängt. Det är alltid härligt att utdelningen fortsätter trilla in trots att aktiekursen må falla. Det är viktigt att inte se aktiekursens utveckling som ett facit till vad utdelningen kommer att vara.
Är tanken att man ska köpa för samma summa i alla bolag för att få de resultatet?
Jo så har jag antagit det i alla fall. Finns egentligen ingen anledning att vikta något bolag mer eller mindre. Bra fråga dock.
I mitt fall är portföljen viktad lite olika från bolag till bolag. Det representerar jag också i mitt cirkeldiagram på portföljsidan. Oftast är dock anledningen att jag inte hunnit köpa in mig mer i ”nya bolag”. Holmen t.ex., skulle helt klart kunna vara lika stor som Castellum.
Ha det fint och tack för kommentaren
Jag har en mix av alla tre portföljer som du presenterar + utländska aktier samt fonder. Jag kommer dock nöja mig med än lägre utdelning än 25.000 kr i månaden och på så sätt uppnå mina mål snabbare.
// Frilans
Tjosan Frilans!
Kikade faktiskt precis i din portfölj och den var riktigt fin vill jag lova:
https://frilansportfoljen.blogspot.com/p/portfolj_15.html
En fråga. Har du någon gång funderat på att ta in Avanzas globalfond?
https://www.avanza.se/fonder/vara-egna-fonder/avanza-global.html
Hej,
Hur kan 5,9milj ge 25’/månad?
Hej! Jag tycker alltid artiklar i liknande stil är väldigt relevanta och intressanta. De är ju trots allt gjorda av ”proffs” per definition. Alltid lite kul att jämföra sig med ”förståsigpåare”. Jag tycker portföljerna är intressanta men jag hade nog själv valt en mix av dem snarare än välja en av dem. Då finns det t.ex plats för både ICA och Axfood men precis som du skriver med endast några få bolag är det nog lite för mycket att ha båda. Men i en portfölj med runt 25 bolag bör det finnas plats för båda om man nu bara vill… Read more »
Hej du! Jag håller med det du säger att när antalet bolag stiger så kan man ha råd med att inkludera fler bolag av samma typ, eller nästan samma typ i alla fall. Själv äger jag t.ex. mycket fastighetsbolag, kanske lite för mycket som jag pratat om tidigare. Wow har faktiskt inte sett den diskussionen men ska kika på den. Något jag hörde var att börsen i Holland var ungefär lika stor som börsen i Sverige. Däremot är det nog få som skulle kunna tänka sig att gå all-in på den Hollänska börsen. Mitt tycke är att du absolut kan… Read more »
Hej.
Mycket intressant tema.
Skulle du kanske någon gång kunna ta fram en lista på de 15-20 bolagen med högst utdelningstillväxt? 🙂 Samt en lista med de 15-20 bolagen med högst direktavkastning (dock bara sådana bolag som är ”säkra”)?
Hej! Ja men absolut kan jag ta fram en sådan lista. Tänker du då på bolag som höjt utdelningen längst eller de som presterat högst utdelningstillväxt under ett specifikt antal år? Något vi bör komma ihåg är att det är relativt lätt för ett rätt nytt bolag att ha en riktigt fin utdelningstillväxt i början. Tänk t.ex. Diös som höjde med 40% senaste året. Det är lätt att höja från 1 kr till 1,5 kr, men kanske inte lika lätt när summan börjar bli större. Man skulle dock kunna ta fram en lista bland de stabilaste utdelarna i Sverige och… Read more »
Va fan, KTM, Dissa mina kära preffar på detta viset! 🙂 Jag skulle aldrig vilja vara utan dem, stabila kvartalsutdelare där jag snabbt kan återinvestera och det tar minst 10-12 år innan bolag som Axfood,Investor, Castellum kommer ifatt utdelningsmässigt. Jag gjorde en egen uträkning om detta för något år sedan tror även bloggaren långsiktig investering gjort något liknande, i vart fall har han utdelningskampen och det visar ju att det inte alltid är fördelaktigt ( i rena pengar räknat) att ha bolag som J&J isället för Castellum. Riskspridning är en helt annan sak, då är det bra med lite utländskt.… Read more »
Ja alltså usch på mig, Ve och fasa. Hämta snaran så får vi göra slut på lidandet medsamma ;D
Näe som sagt har jag preffar i portföljen men det är ju väldigt många som ifrågasätter dem. Speciellt nu när snacket kring höjd ränta är hetare än någonsin.
Fantastiskt intressant. Skrev du ett inlägg om detta så att jag kan läsa?
Cheers
torsdag 15 december 2016, inlägget heter: Den älskade och hatade preferensaktien.
En fundering som ny utdelningssparare. Någon som funderat på att sätta en mindre del av portföljen i små högutdelande fastighetsbolag som Saltängen, Bosjö, Logistea, Tre Kronor, Kallebäck, Delarka, etc? Själv har jag satt 20% av min portfölj i 13 sådana bolag med en snitt DA på ca 7%. Har nått till på listan som jag tänkte lägga till när jag får loss mer pengar. Tanken är få kassaflöde samt att ha så många att man worst case tål att någon/några av dom får en problem.
Kanske nått för dig KtM att klura på?
Hej,
Hur kan 4,9 milj ge 25’/ månad?