25 000 kr i månaden skulle jag säga är en summa som går väldigt bra att leva på. Det räcker och blir över. Trots att det krävs rätt mycket för att uppnå en portfölj som avkastar detta så är det utan tvekan inte någon omöjlighet.

I somras skrev jag ett inlägg där jag redogjorde lite kring den portfölj som DI tagit till dig som vill bli ekonomiskt fri. Nu har det gjorts vissa förändringar i portföljen som jag tänkte reflektera kring.

Portföljen är indelad i 3 olika delar och innehåller enbart svenska aktier, vilket många föredrar. Alla dessa 3 portföljer har överträffat Stockholmsbörsen inklusive utdelningar. Bäst har portföljen med de stabila, eller förutsägbara, utdelningarna varit.

Anledningen till att man tagit fram just en portfölj som delar ut 25.000 kr varje månad är för den berömda trissvinsten som kunde ge dig 25.000 kr i månaden. Än idag finns det många som köper triss varje dag, kanske till och med flera stycken. Glatt omedvetna om att hälften av alla intäkter blir vinst till företaget. Det är alltså enbart hälften av omsättningen som betalas tillbaka till spelarna.

Ett bättre alternativ är helt klart att köpa utdelningsaktier.

 

Stabila Utdelare

Det här är min favorittyp av aktier. Direktavkastningen behöver nödvändigtvis inte vara allt för hög men bolagen ska visa på en lång och stabil trend av organisk utdelningstillväxt historiskt sett.

Bolagen i den här listan behöver nödvändigtvis inte ha höjt utdelningen årligen men kanske snarare haft en positiv utdelningstrend, d.v.s. aldrig eller sällan sänkt sin utdelning.

Nu väljer man att plocka ut H&M och i stället ta in Sweco. Anledningen är att oron kring H&M är för stor och att man menar på att risken är stor att bolaget sänker utdelningen. Själv tror jag inte att H&M kommer sänka utdelningen, men det är givetvis svårt att säga. H&M har haft en positiv utdelningstrend i 43 år sedan noteringen på Stockholmsbörsen, att sänka skulle vara en enorm signal till oss ägare.

Sweco är en teknikkonsult vars utdelning inte sänktes under finanskrisen. Man väntar sig att utdelningen kommer höjas i år varpå direktavkastningen stiger till 3,6%. Själv har jag dock kvar H&M då jag tycker att det är just nu mycket intressant verkar hända i bolaget.

Väljer du den här portföljen behöver du hela 8,4 miljoner för att uppnå 25.000 kr i utdelning. Det som är intressant för dig är kanske att kika på den förväntade utdelningen för 2018 (betalas ut 2019). Enligt detta höjer alltså Castellum från 5,3 till 5,7. Tänk på att detta enbart är ett antagande.

I övrigt kan jag tycka att det är lite väl mastigt att ha både Axfood och Ica i portföljen då antalet innehav inte är särskilt många. Håller du med?

 

Utdelningshistorik

Några av bolagen ovan har jag analyserat på historiska utdelningar. Dessa kan du läsa här:

H&M Utdelningshistorik

Axfood utdelningshistorik

Castellum utdelningshistorik

Atrium Ljungberg utdelningshistorik

 

Högutdelare (bolag med hög Direktavkastning)

Trots att jag föredrar bolag med lång och fin utdelningstrend så behöver det inte vara fel att ta in några godingar som genererar hög utdelning. Är du långsiktig och har tiden på din sida råder det dock ingen tvekan på att du ska fokusera på utdelningstillväxten i stället.

Väljer du den här portföljen behöver du enbart 4,9 miljoner för att uppnå en årlig utdelning på 25.000 kr i månaden.

Här är några aktier som för tillfället har hög direktavkastning baserat på vad man tror att utdelningen kommer att bli nu i år (som delas ut 2019).

Trots att dessa bolag delar ut mycket så behöver inte historiken för den delen vara dålig. Jag äger bland annat Skanska och Tieto av ovanstående bolag och dessa tycker jag klassas som stabila utdelare över tid, trots att man kanske sänkt utdelningen under något år.

Nordea känns faktiskt väldigt lockande just nu och jag går i funderingarna att byta Swedbank mot Nordea. Viktigt tycker jag är att man bör äga Nordea i en Kapitalförsäkring (KF). Vad tror ni?

Diös finns också med i min egna portfölj och med utdelningshöjningen på 45%(!!) nu senast känns det faktiskt som en fullträff. Du kan som vanligt se hur mycket alla mina bolag höjt utdelningen med på den här sidan.

HiQ har också haft en lång och stabil utdelningstrend enligt mig.

Tycker faktiskt om beslutet att plocka in Volvo i portföljen. Aktiekursen har tagit rejält med stryk på senaste tiden. Tele2 har jag ingen åsikt om då jag är rätt dåligt insatt inom det området.

 

Preferensaktier

Själv äger jag 2 av dessa redan, nämligen Klövern och Akelius. Man väljer att plocka ut SAS då kursen ligger över inlösenkursen och bolaget när som helst kan välja att lösa in sina preferensaktier. Om det stämmer eller inte vet jag tyvärr inte då jag aldrig rört SAS eller något annat flygbolag för den tiden.

Sagax är den preferensaktie med längst historik på börsen och utdelningarna har kommit in varje kvartal ända sedan 2006.

 

Avslutande ord

Det kan kännas lockande att fokusera på antingen preferensaktieportföljen eller den högutdelande portföljen då det krävs 3,5 miljoner mindre för att kunna få 25.000 kr per månad i utdelning. Jag har dock sett hur rejäl kraft det finns i utdelningshöjningar och hur mycket de betyder på längre sikt.

Det bästa valet är troligtvis om du själv kombinerar dessa 3 typer och kanske mest fokuserar på de stabila utdelarna om du har tiden på din sida. Preferensaktier är något jag har en liten del av men är helt klart något du skulle kunna leva utan.

Vore riktigt intressant att höra hur ni komponerar ihop er portfölj samt om ni äger något av bolagen ovanför.

 

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x