Då var det dags igen för en historisk titt på ett bolags utdelningar. Den här gången är det HM utdelningshistorik som jag har kartlagt. HM har tidigare setts som en stabil utdelare, men frågan är om den tiden faktiskt är över? HM Utdelningshistorik har jag sammanställt med och utan aktiesplittar samt att jag även kikat på utdelningstillväxten varje år.

 

För transparensskäl måste jag meddela att jag idag äger bolaget i min Kronan till Miljonen Portfölj

Utdelningstrenden

H&M börsnoterades den 17:e juni 1974, då var jag inte ens född. Enligt uppgifter från Hernhag.se har bolaget sedan börsnoteringen aldrig sänkt utdelningen. H&M har således haft en positiv utdelningstrend i 43 år, alltså allt sedan listningen på Stockholmsbörsen.

Det är väldigt unikt för ett svenskt bolag. Hatten av.

 

Utdelningsaristokrat eller Utdelningskung?

Utdelningsaristokrat är en benämning på bolag som höjt utdelningen 25 år i rad och Utdelningskung om bolaget lyckats med denna bedrift 50 år i rad. Trots H&Ms ihållande utdelningstrend krävs alltså en utdelningshöjning. Om bolaget bibehåller sin utdelning räknas inte detta. Därigenom får H&M ingen sådan titel.

 

Nuet? (2018-05-05)

Som många redan vet så hade H&M en Direktavkastning på nära 8%. Nu när aktiens värde stigit med ca 30% sedan botten så är den direktavkastningen lägre (idag 6.72%). Dock kan det anses som rätt högt.

Den höga direktavkastningen beror på att aktiepriset fallit så pass mycket, men också på att bolaget behöll samma utdelning från föregående år. För 100 kr investerat i bolaget får du alltså 6,72 kr i utdelning, vilket såklart lockar många.

Men köp aldrig ett bolag enbart p.g.a. direktavkastningen. Under 2017 tvingades bolaget låna pengar för att täcka upp den höga utdelningen. 2017 togs ett lån på 7,7 miljarder och i slutet mot det här kvartalet hade man en nettoskuld på 1,7 miljarder kronor. ”Och det är väldigt mycket pengar”.

Det var många som trodde att utdelningen skulle sänkas nu i 2018, men så blev alltså inte fallet. Vad det här får för konsekvenser framgent är svårt att säga men klart är att bolaget står för kanske sin största utmanig någonsin. Samtidigt finns det de som förespråkar att du bör köpa H&M nu när alla andra är avvaktande, och samtidigt finns det andra som påstår att man aldrig ska köpa förrän vi ser en tydlig trend uppåt igen (som vi kanske ser just nu).

 

HM Utdelningshistorik

Det här är HMs utdelningar från 1998 utan justering av aktiesplittar. Som ni märker saknas alltså en hel del år men det här är så långt jag kommer genom att gräva i bolagets publicerade årsrapporter. För mer historik tvingas jag nog fråga bolaget, vilket jag såklart kommer göra tids nog.

När ett bolag gör en aktiesplit, t.ex. 2:1, så innebär det att antalet aktier dubblas men att priset på aktierna halveras. Oftast görs detta för att öka handeln av aktierna då det går att handla enskilda aktier till ett billigare pris.

 

HM Utdelningshistorik – Justering för aktiesplittar

Här har jag tagit utdelningen och delat den med aktiesplitten det året (16 kr blir 8 kr i en 2:1 split). På så vis får vi en mer rättvis bild av verkligheten. Märk dock att det här är inte den utdelning du fick för varje aktie just det specifika året före splitten.

Utdelningstillväxt

Grafen nedan är ingen munter syn. Den visar utdelningstillväxten i procent för varje år. Som ni ser har det inte varit så mycket utdelningshöjningar de sista åren och det beror såklart på att bolaget har haft problem med att öka sina vinster. Om ett bolag inte kan öka själva vinsten, ja hur ska man då kunna öka utdelningen till aktieägarna som faktiskt är en del av denna vinst?

Räknar vi dock samman den genomsnittliga utdelningstillväxten ser det ur såhär:

Genomsnittlig utdelningstillväxt sedan 1998: 20%

Det tror jag många kan hålla med om är rätt bra ändå, särskilt jag som satsat på en genomsnittlig organisk utdelningstillväxt på 5-7% varje år. Tittar vi däremot på de senaste 10 åren ser det ut såhär

Genomsnittlig utdelningstillväxt sedan 2008: 2,5%

= not so good

 

När delar bolaget ut?

Bolaget har nyligen delat upp sin utdelning på 2 utdelningstillfällen i stället för 1. Det här har räddat bolagets utdelning något då man inte tvingas skeppa iväg alla kronor till aktieägarna redan under våren. Nu kan man hålla lite på slantarna.

Utdelningstillfälle 1   Maj. 2018-05-16

Utdelningstillfälle 2   November. 2018-11-16

Slutord

Kan H&M minska sina förlust-butiker och samtidigt vinna andelar på e-marknaden genom smarta och taktiska drag så finns det goda skäl till att man kan vända den negativa trenden och på så vis börja höja sina utdelningar igen.

Det vet vi dock inte idag och tills dess kan H&M vara ett sänke i din portfölj. Allt handlar om hur långsiktig du är skulle jag vilja påstå. ”Kvalité återkommer alltid”, påstår vissa. Nåväl, vi som lever vi får se.

Genom det här inlägget vill jag varken pusha någon till att köpa H&M eller pusha någon till att sälja. Det enda jag vill är att ge en historisk överblick på bolagets utdelningar, vilket faktiskt var den fakta jag sökte när jag själv en gång i tiden började investera i bolaget.

 

Sugen på mer Utdelningshistorik?

Ta då en titt på utdelningshistoriken i en av mina favoriter, Axfood

Axfood Utdelningshistorik

 

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x