Jag älskar när människor skriver till mig och är ärliga samt berättar om sina problem. Då har man kommit långt! Den här frågan handlar om en person som inte riktigt får ekonomin att klaffa till 100% och därigenom behöver tips på sparande för att maxa ekonomin. Här är 5 tips som jag skulle rekommendera och som jag själv lever efter.

 

Fråga

Tjena. Kille mellan 20-30 som bor tillsammans med min sambo..
Vi äger hus och lever ett relativt vanligt Svenssonliv, kanske lite för mycket utflykter.

Vi är skit dåliga på vår ekonomi, vi får alltid det att gå runt utan problem, men med dem inkomsterna vi har så borde vi lyckas spara en del. Tyvärr lyckas vi inte.
Kanske lite p.g.a lathet och onödiga köp.
Därför ber jag dig om 5 tips du skulle kunna rekommendera för absolut nybörjare för att spara.
Inga aktietips eller så, mer hur vi ska få pengar över.

Verkligen imponerad över din resa!

Sätt betyg på utgifterna

Det här är kanske mitt främsta spartips som är en aning jobbigt att utföra men som troligtvis ger bäst resultat. Kanske finns det en anledning till att det är jobbigt – annars hade ingen haft ekonomiska problem, något som är vanligare än vi tror.

Tricket behöver dock inte ta mer än 1 timme att utföra. Plocka helt enkelt ut alla dina utgifter 6 månader bakåt i tiden. Skriv ut från internetbanken och stryk över alla ”basutgifter”, alltså alla fasta utgifter såsom räkningar på vatten, el, hyra (sånt du måste betala). Stryk också över mat som du handlat i butik.

Efter det går du helt enkelt igenom alla poster och rangordna dem 1-3, där 1 ger gig maximalt nöje och 3 inget nöje alls. Självklart kan du hitta en annan skala. 

Du kommer med största säkerhet hitta saker som inte ger dig allt för mycket nöje men som du ändå betalar för.

Ett exempel kanske är att du följer din sambo på jazz-konserter men du hatar jazz. Fråga sambon om hon kan gå själv eller med någon väninna och att ni i stället hittar ett nöje som kostar mindre för er båda.

Jag skulle säga att du kan plocka bort alla 3:or och kanske de flesta 2:or ur ditt liv.

Välj rätt bil och repa själv

Du skriver att du har ett Svenssonliv och då ingår allt som oftast en bil. Jag tänker inte göra en Lyxfällan och ta bilnycklarna från dig, för jag vet att du behöver bilen mest troligt (ställ dig dock frågan).

Däremot skulle jag rekommendera att inte äga en bil som är värd mer än 15-20k. Fokusera på bilar med låg skatt och som drar ruggigt lite. Dessutom ska det vara lätt att hitta delar om du behöver göra något själv. Här är mina egna kostnader för min bil

Bilreparationer kan kosta skjortan. Ska jag vara ärlig förstår jag inte hur människor kör in på en verkstad för att göra service såsom att byta olja och filter. HELT GALET! Skaffar du en bil som jag tipsar om så kan du göra detta själv med en vanlig bunke att samla oljan i – utan problem.

Jag hade inga som helst kunskaper om att repa bilen men när jag satte igång min miljonresa sa jag till mig själv att det får ta tid, men att jag ska försöka göra det allra allra mesta själv. Det här har sparat mig pengar!

Min mekaniska mentor Fjantomen har lärt mig allt jag kan (bomba honom inte med frågor nu men följ honom gärna!)

Förhandla alltid

Du kan sänka priset på det mesta. Jag lyckades få rabatt på en DVD inne i en elektronikbutik exempelvis. Jag lyckades även förhandla till mig ett lite billigare mobilabonnemang när vi skaffade våra nya telefoner så vi betalar mindre än webbshoppens pris.

Men framförallt måste du förhandla dina lån, dina försäkringar och allt som dras månadsvis. Majoriteten av alla svenskar orkar inte detta och därigenom funkar konceptet. Här har du en edge mot alla andra – för du orkar göra detta!

Här kan du läsa mer:

Se för t*san till att förhandla!

Småhandla

Nu satte du kaffet i fel strupe… eller hur?

Klyschan säger ju att du ska storhandla och inte småhandla för att spara pengar. Och ja, om du är duktig på att plocka på dig onödiga saker är detta värt men annars ser jag inte meningen då butiker inte ger dig 10% rabatt om du handlar för över 1000 kr t.ex.

Det jag menar är att du ska nyttja butikernas lockerbjudanden som är rejält mycket billigare än i vanliga fall. Sätt upp maträtterna och dina matlådor efter detta och vandra runt i olika butiker för att plocka just dessa erbjudanden. In, skjut, ut helt enkelt!

Bunkra sådant som är värt att bunkra och sådant du använder dig av och som håller länge. Se till att alltid snipra de där varorna när de dyker upp varje vecka. Vi använder oss av appen matrpiskollen för att göra detta enklare.

Skapa din inre motivator

Sista tipset är att skapa din inre motivator som gör att du kommer älska sparandet. Tänk på vad pengarna gör på sikt och att sparade pengar idag gör fruktansvärt stor skillnad när tiden och ränta-på-ränta effekten får verka på dessa.

Ett av mina första mål var att utdelningarna skulle täcka en bio varje år värde 110 kr. Det här nådde jag relativt snabbt och faktum är att årets utdelningar Hitintills givit mig 209 biobesök utan popcorn. Det är motivation för mig!

Du behöver inte skapa en blogg som jag gjort för att få motivationen. Ett enkelt tips är att använda några av mina mallar och fylla i dessa månad för månad så ser du resultat över tid. Det är grymt!

Sparmall Deluxe

Utdelningsmall Deluxe

Portföljmall Deluxe

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x