Jag och sambon har nyligen köpt nya mobiler. Tyckte helt enkelt att min budgetversion av iPhone 5 gjort sitt. I samband med det uppgraderade vi även våra abonnemang då vi upplever att de antal fria samtal vi hade inte räckte till.

En ny mobil är definitivt ingen bra investering och beslutet om ny mobil satt långt inne. Hade lika gärna kunnat klara mig med min gamla spruckna telefon, men ibland vill man unna sig 🙂

Tidigare körde vi operatören Hallon (inte sponsrad) där vi fick ett enastående pris. Då vi stundom hade problem med täckningen på vissa håll valde vi att även byta operatör. Det gjorde att månadskostnaden växte med 300 kr.

 

Köpa mobil kontant?

Räkna alltid på vad ditt slutpris blir! Det är väl egentligen så att du nästan alltid tjänar på att köpa mobilen kontant i stället för att väva in den i abonnemangskostnaden. Oftast är den subvention som operatörerna lockar med rena bluffen.

Vi kände däremot att priset inte skiljde så mycket och då vi inte har något på avbetalning redan så valde vi att ta en dyrare abonnemangsavgift.

 

Förhandlade ner priset

När vi då väl var inne på vår nya operatörs site och redo att beställa tänkte jag: ”Hmmm, jag kanske kan förhandla här på något vis?”.

Det är nog inte nått som många andra skulle tänkt på. Sagt och gjort ringde jag för att försöka ”snylta” till mig bättre förutsättningar. Fick som svar att priserna inte gick att göra något åt då det var lika för alla – det som står på webben var det slutgiltiga 🙁

Jag gav mig inte utan självklart hade jag en plan B. Sa att jag tittat på en konkurrent och sett att priset hos dem var betydligt lägre och att jag därigenom övervägde att välja dem.

Det slutade med att jag fick 50 kr billigare varje månad, vilket på 24 månader blir 1200 kr! Sedan gjorde jag likadant fast för sambon. Totalt fick vi alltså paketet 2400 kr billigare, tack vare ett enkelt samtal. Det är 11 stycken aktier i H&M.

 

Glöm aldrig att förhandla

Vi svenskar är generellt sett sjukt dåliga på att förhandla. Skillnaden är väl när vi handlar i Thailand eller när vi köper en bil mellan 10-30 tusen. Då är det helt OK verkar det som! Varför vet jag inte…

Jag har också tyckt att det varit jobbigt tidigare men i och med starten på denna blogg så har jag blivit bättre. Och övning ger färdighet! Du kommer inte att lyckas varje gång, men definitivt lära dig ett och annat.

Att förhandla går att applicera i många fler sammanhang än du tror. Låt kreativiteten flöda och se alltid till att analysera och utnyttja dina tillfället.

Var pizzan för bränd i kanterna exempelvis? Be om pengarna tillbaka eller få en bättre pizza alternativt en extra.

 

Kan ni också bli bättre på att förhandla? Kommer du ihåg någon gång du fått ett billigare pris tack vare en förhandling?

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x