Jobbar du också för att nå upp till din första miljon? Eller för att bli ekonomiskt fri? Eller för att få ut mer av din framtida pension? Det här är en sparmall som passar helt oavsett och som helt klart kommer göra ditt sparande mer kontinuerligt och målinriktat. Se till att boosta ditt sparande redan idag.

Förord

Jag har tidigare blivit tillfrågad att ta fram en mall för sparande. Det har tagit tid, och det hade säkert inte blivit av utan Frilosofen som skapat grunden till denna mall. Jag har mest stått för lite efterarbete och buggtestning.

Därav går det inte att tacka Frilosofen nog. Förhoppningen är att den här mallen kommer leva länge och väl samt förgylla ditt sparande om du nu inte har en egen mall. Kanske kan du hitta inspiration att bygga ut din egna mall med hjälp av denna.

Jag hade tidigare en typ av sparmall men inser nu att den här är så mycket bättre och inspirerande på många sätt och vis.

 

Sparmall

Den här mallen är gjord i Google Sheets och inte i Excel. Därigenom kan alla med en Gmail använda den kostnadsfritt. Det enda du behöver är ett Google konto, vilket i princip alla har idag. Annars är det gratis att skapa.

Det bästa är att mallen sparas i molnet, vilket gör att du kan pyssla med den hemma, i sommarstugan, på flyget på väg till Bryssel för att nämna några av alla ställen.

Sparmallen går att ladda ner här nedan. Därigenom bör du läsa den korta beskrivningen nedan innan du kör igång. Du kommer få skapa en egen kopia av mallen som du kommer åt via Google Sheets.

 

Beskrivning

Börja med att byta namn på mallen, om du så önskar. Den här sparmallen är till för många år framöver så du behöver inte ange t.ex. nuvarande år i namnet.

 

Så funkar mallen

Sparmallen används genom att du fyller i 3 olika kolumner:

  • Din inkomst
  • Ditt sparande
  • Din utdelning

Detta gör du i de 3 ljusblå fälten och ser du till att det blir gjort varje månad så kommer du till slut få fram spännande resultat:

 

2 Flikar

Det är enbart i den första fliken som du behöver fylla i något, alltså den som heter Månadsvis. Data i andra fliken hämtas från första fliken.

 

Första fliken – Månadsvis

Utgifter – Visar helt enkelt hur mycket du konsumerat under månaden. Skillnaden mellan din inkomst och ditt sparande.

Sparkvot – Visar hur stor del du lyckats spara under månaden i procent. 50% innebär att du sparat hälften av din inkomst.

Täckningsgrad – Visar hur mycket dina utdelningar täcker din konsumtion. Har du spenderat 8000 kr under månaden och fått 8000 kr i  utdelning så är täckningsgraden 100%.

Summering – längre ut till höger har du summering för året som visar totalen och medelvärdet av det du åstadkommit. Utanför tabellen, mer till höger, har du totalen för alla år.

 

Andra fliken – TTM – Trailing Twelve Months

Tanken med andra fliken är kanske vad som gör den här mallen extra intressant. Här visas ett snitt på hur ditt sparande presterat de sista 12 månaderna, också kallat Trailing Twelve Months.

Den här fliken blir alltså bara intressant då du fyllt i 12 månader i fliken Månadsvis. Det är därför det enbart visas från December 2017 i  tabellen. Med tiden så kommer alltså TTM visa dig ett bra snitt på hur din sparkvot, ditt sparande och din täckningsgrad presterat.

För många frihetsinvesterare är det väl mest täckningsgraden som är den intressanta att öka över tid. Har du en täckningsgrad på 100% räknat på de sista 12 månaderna så kan du leva på dina utdelningar.

I den här fliken finns det även 2 grafer som visar hur ditt sparande utvecklats över tid.

 

Lämna gärna omdöme

Den här mallen är fortfarande i någon form av testning. Hittar ni fel eller vill ha något ytterligare tillagt så får ni hemskt gärna skriva en kommentar nedan så ska jag försöka fixa det.

LYCKA TILL MED ERT SPARANDE!

0 0 votes
Article Rating
22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x